Kannabiksen laillistaminen onnistui siinä, mihin biljoona dollaria ja 40 vuotta huumesotaa ei kyennyt

Kannabiksen laillistaminen onnistui siinä, mihin biljoona dollaria ja 40 vuotta huumesotaa ei kyennyt

Yhdysvaltain presidentti Nixonin aloittama huumesota loi Meksikon huumekartellit, ja ironisesti nyt kannabiksen laillistaminen on tuhoamassa niitä.

Meksikon huumekartellit ovat vihdoin kohdanneet veroisensa vastustajan. Kannabiksen laillistamisaalto vähentää tehokkaasti huumeiden salakuljetusta ja välittämistä Yhdysvalloissa, sekä osavaltioiden laillistaessa kannabista on USA:n ja Meksikon rajalla huomattu salakuljetusten vähentyneen rajusti – tämä tarkoittaa myös kartellien rahavirran tyrehtymistä.

Yhdysvaltain rajapartion raportista näkyy raju laskukäyrä kiinnisaadun kannabiksen osalta USA:n ja Meksikon rajalla. Kannabiksen salakuljetuksen väheneminen onkin suoraa seurausta siitä, että yhä useammat osavaltiot omaksuvat kannabiksen käyttöä niin lääke- kuin viihdekäytössäkin.

Washington Post raportoikin rajalla tapahtuneiden kannabiksen takavarikoiden olevan alhaisimmillaan vuosikymmeneen; alle 700 tuhatta kiloa. Määrä voi vaikuttaa suurelta, mutta ero on huomattava vuoden 2009 huippulukemaan joka oli yli 1,8 miljoonaa kiloa.

Suositun kannabis-show In the Clear with Amirin juontaja Amir Zendehnam kertoikin mielipteensä asiaan seuraavasti:

“Kannabisteollisuuden ekonomia on näyttänyt meille että terveessä markkinakilpailussa hinnat laskevat, laatu kasvaa, väkivalta häviää ja rauhanomaiset ratkaisut yleistyvät. Kun uusia tutkimustuloksia tämän kasvin hyödyistä tulee jatkuvasti, negatiivinen stigma häviää sekä lääke- että viihdekäyttäjien ympäriltä, ja korkealaatuisen tuotteen kysyntä kasvaa.”

“Esimerkiksi Coloradossa koetaan taloudellista nousukautta jonka kaltaista ei osavaltiossa ole ennen nähty. Suurin ongelma Coloradossa tänään onkin se ettei tiedetä mitä tehdä valtaville tuloille ja taloudelliselle menestykselle joka on laillistamisen seurausta. Coloradon malli on todistanut että laillistaminen laskee rikollisuutta, alentaa hintoja, työntää ei-toivotun kilpailun pois markkinoilta, tuottaa puhtaampia tuotteita läpinäkyvämmin ja kohottaa koko yhteisön elintasoa.”

“Ainoat ihmiset jotka kärsivät kannabiksen laillistamisesta ja yhteiskunnallisesta hyväksynnästä ovat kartellit ja heidän kumppaninsa, jotka ovat saaneet kukoistaa vuosikymmeniä kieltolain seurauksena.”

“Samalla kun laillistaminen leviää ympäri USA:ta ja muuta maailmaa tulipalon tavoin, ennustan että kannabisteollisuus tulee pian olemaan hallitsevin ja hyödyllisin teollisuudenmuoto jota ihmiskunta on koskaan nähnyt.”

“Laillistaneiden osavaltioden luoma kilpailu on haukannut ison palan koko Meksikon laittomien kannabiskartellien ravintoketjuun. NPR:n haastattelema kannabiksen viljelijä sanoi haastattelussa: “Kaksi tai kolme vuotta sitten kilo kannabista oli 60-90 dollarin arvoinen, nykyään enää vain 30-40 dollaria. Se on iso ero. Jos USA jatkaa laillistamista, meillä häviää työt.”

Laillistamisen hyödyt vai tuhoisa huumesota?

Kuluttajatkin ovat alkaneet huomaamaan eron. Huonolaatuista meksikolaista kannabista on melkein mahdotonta löytää osavaltioista joissa kannabis on laillistettu, samalla kun kotimaisen ja korkealaatuisen kannabiksen hinta on alkanut tasaisesti laskea.

Tämä tarkoittaa hyviä uutisia Meksikolle. Vähentynyt kannabisvirta maiden välillä todennäköisesti vähentää kartellien väkivaltaisuuksia. Huumesotaan liitettävät väkivaltaisuudet olivat vastuussa arviolta 27 000 kuolemasta pelkästään vuonna 2011, ohittaen koko 15-vuotisen Afghanistanin sodan siviiliurhien määrän.

Nämä seuraukset vahvistavat kritiikkiä siitä, että huumesota on epäonnistunut. Kun kannabis on laitonta, teollisuus siirtyy rikollisille lain ulottumattomiin. Näin ollen Yhdysvalloissa onkin suurin vankimäärä koko maailmassa.

Kannabiksen laillistaminen myös säästää sievoisia summia. Mint Press Newsin raportti:

“Sen jälkeen kun Richard Nixon julisti sodan huumeita vastaan kesäkuussa 1971, oli se tullut maksamaan biljoona dollaria vuoteen 2010 mennessä. Yli 51 miljardia kulutetaan vuosittain huumesodan kustantamiseen Yhdysvalloissa, sanoo Drug Policy Alliance, voittoa tavoittelematon yhteisö joka tähtää humaanimpaan huumepolitiikkaan.”

Varhaiset raportit Coloradon kannabiksen verotushankkeista osoittavat verokertymien näennäisesti auttavan kouluja ja kuntoutushankkeita rahan virratessa osavaltioon. Itse asiassa Coloradosta tuli ensimmäinen osavaltio joka keräsi enemmän verotuloja vuoden aikana kannabiksesta kuin alkoholista: 70 miljoonaa dollaria.

Mutta miksi pysähtyä kannabiksen laillistamiseen? Yhä kasvavassa määrin kun huumepropagandaa tyrmätään kannabiksen puolestapuhujien ansiosta, on aika alkaa puhua huumeiden laillistamisen puolesta. Huumesodan substanssien kriminalisointi ei ole tehnyt mitään estääkseen käyttöä, ja on yksinkertaisesti tehnyt normaaleista käyttäjistä ja myös addikteista rikollisia vaikka monet asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että riippuvuus ei ole lainvalvonnan vaan terveyshuollon asia.

Ehkä olisi jo aika että Suomi, USA, Meksiko ja kaikki muutkin maat omaksuisivat Portugalin ja Irlannin mallin. Huumeriippuvaisia tulee hoitaa kuten alkoholi- tai tupakkariippuvaisiakin: kuntoutuksen avulla – ei vangitsemalla.

Toimittaja: Joni Heikkilä

Alkuperäinen 6.3.2016 julkaistu artikkeli:
https://cultureofawareness.com/2016/03/06/legalizing-weed-has-done-what-1-trillion-dollars-and-a-40-year-war-couldnt/

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *