Terpeenit ovat oleellinen osa kannabiskasvin lääketieteellistä tehoa, ja jokaisen lajikkeen yksilölliset ominaisuudet muodostuvat kannabinoidien sekä terpeenien synergisestä yhteisvaikutuksesta.

Tämä artikkeli on Loharin johdanto terpeenien kiehtovaan maailmaan.

Kannabiskasvin terpeenit

Terpeenit (lat. terebinthina = pihka, hartsi) ovat fytokemikaaleja eli kasvien haihtuvissa eteerisissä öljyissä olevia hiilivetyjä, joita käytetään muun muassa hajusteina, mausteina sekä lääkeaineina. Terpeenit ovat terveysvaikutteisia kannabinoidien serkkuja, joista on tutkimuksissa löydetty muun muassa syöpää tuhoavia, immuunipuolustusta tehostavia ja sepelvaltimotautia ehkäiseviä vaikutuksia.

Kannabiskasvi erittää terpeenejä tuoksuvina öljyinä, jotka muodostuvat kukinnon trikomien erityissoluissa – samoissa soluissa missä myös kannabinoidit kuten THC ja CBD muodostuvat.

Terpeenejä on löydetty luonnosta noin 20 000. On arvioitu, että eri kannabislajikkeita on yli 6 000 ja jokainen lajike voi sisältää yli 200 erilaista terpeeniä. Terpeenejä löytyy kannabis- eli hamppukasvin lisäksi esimerkiksi kanelista, basilikasta, rosmariinista, kirsikasta, sitrushedelmien kuorista, korianterista, mintusta, tillistä ja havupuiden pihkasta.

Yleisin luonnossa esiintyvä terpeeni on kannabiksestakin löytyvä havupuille tuoksuva pineeni. Pineeniä löytyy myös muista kasveista, kuten männyn neulasista ja pihkasta ja se antaa männyille niiden ominaistuoksun. Muita kannabikselle yleisiä terpeenejä ovat esimerkiksi limoneeni, karyofylleeni ja myrseeni.

Terpeenit ovat oleellinen osa kannabiksen lääketieteellistä tehoa, ja jokaisen lajikkeen yksilölliset ominaisuudet muodostuvat kannabinoidien sekä terpeenien synergisestä yhteisvaikutuksesta.

Suomessa lääkekäyttöön myytävä kannabiksen kukinto (myyntinimillä Bedrocan, Bedica ja Bediol) on gammasäteilytettyä. Gammasäteily tuhoaa terpeenien tehoa ja siten vaikuttaa negatiivisesti myös edellämainittuun kannabiksen synergiseen entourage-vaikutukseen.


Kirjoittaja: Tuomas Karhunen. Julkaistu 24. tammikuuta 2017.

Takaisin Kannabiskoulun etusivulle >>

Lisää terpeeneistä:
Pineeni, havumetsän tuoksuinen voimanpesä

Tue Loharin toimintaa, osta t-paita, kassi tai tilaa Premium!