Hajun poisto

Hajun poisto

Hajun poisto

Kasvilajikkeesta riippuen saattaa kasvatuksen edetessä tuoksua voimakkaasti ja haju on helposti tunnistettavissa hampun tuoksuksi. Tämä saattaa houkutella paikalle kutsumattomia vieraita. Vaikein tilanne on kerrostaloissa jossa postiluukusta rappukäytävään leviävät tuoksut kantautuvat parhaimmassa tapauksessa ylimmästä kerroksesta aina ulko-ovelle asti. Siksi hajunpoisto onkin tärkeää ja se onnistuukin helposti tee-se-itse laitteilla ja pienella panostuksella.

Hajunpoisto

TODO: Erillinen luku diy-hajunpoistojärjestelmiä koskien? + lisää muita hajunpoistajia kuin ionisaattori?

Paras ase hajuja vastaan on aktiivihiilisuodatin. Aktiivihiilisuodattimen toiminta-ajatus on johtaa ilmaa aktiivihiilirakeiden läpi. Aktiivihiili sitoo itseensä lähes kaiken ylimääräisen ilmasta, joten suodatettu ilma on puhdasta ja hajutonta. Suodatin ei ole ikuinen, koska aktiivihiilirakeet kyllästyvät, eli niiden suodattavuus alenee ajan kuluessa. Keskimäärin kyllästyminen tapahtuu 3-12 kuukaudessa, riippuen suodatettavan ilman laadusta ja käytön tiheydestä. Aktiivihiilen suodatusominaisuudesta kertonee erittäin paljon se seikka, että 1 gramma aktiivihiiltä ”sisältää” 500-1000 m² pinta-alaa. Tämä kyseinen pinta-ala koostuu aktiivihiilen huokoisesta rakenteesta mahdollistaen tehokkaan hajujen sitomisen.

Aktiivihiilisuodatin asennetaan kasvatustilaan lämpimämpään ylälaitaan, josta se johdetaan asianmukaisesti mitoitetulla puhaltimella kasvatustilan ulkopuolelle. Ilmanvaihdosta ulostulevan ilman pitäisi olla lähes tuoksutonta. Suodattimen ja puhaltimen lisäksi tarvitset useimmiten järjestelmään ilmastointiputkea. Valmiita järjestelmiä voi ostaa alan erikoisliikkeistä, jos on epävarma itse rakennetun järjestelmän toimivuudesta. Oikein suunnitellulla ilmanvaihtojärjestelmällä pidät myös kasvatustilan lämpötilan hallinnassa.

Muita hajunpoistajia

Edullisemmilla ionisaattoreilla ei ole huomattavaa vaikutusta tuoksun hallintaan. Mikäli perheessä on kuitenkin muutenkin käyttöä ionisaattorille, hieman suurempi kertainvestointi parempaan ilmanpuhdistimeen (mm. kotimainen Elixair) eliminoi ilmasta myös hajuja, epäpuhtauksia ja esimerkiksi sieni-itiöitä. Kasvatustilan hajun hallinnassa näitä laitteita ei voi kuitenkaan yksistään käyttää.

Desinfiointitarkoituksiin suunnattuja otsonaattoreita ei kannata myöskään käyttää, otsoni on suurissa määrissä epäterveellistä ihmisille, eläimille sekä kasveille. Turvallisena rajana pidetään alle 0.05ppm tuottoa, mutta varsinaiset otsonaattorit tuottavat otsonia jopa useita grammoja /tunti, eikä niitä pidä missään nimessä käyttää 24/7 -edes komerossa. Jos sellaista käyttää niin kyseeseen tulee lähinnä kertaluontoinen otsonointi, jonka aikana asunnossa ei voi oleskella ennen kuin se on kunnolla tuuletettu. Otsonin haihtuminen kestää eri lähteiden mukaan puolesta tunnista pariin tuntiin.

Joidenkin ionisaattoreiden oheistuotteena syntyy hieman otsonia, mutta silloin pitoisuus on yleensä alle tuon 0,05 ppm, joten niitä voi käyttää. Otsoni ja negatiiviset ionit toimivat synergisesti ilman epäpuhtauksien poistossa, joten tuollaisella ilmanpuhdistimella voidaan parantaa homeherkkien lajikkeiden selviytymistä sisätiloissa.

Avainsanat:


Tietoa kirjoittajasta

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

 • Tuomas Karhunen kirjoitukseen Kieltolaki loppuu:
  "Iso respect sulle jebu kun oot ahkerasti bloggaillu! Jatka vaan samaan malliin, tuun jakamaan näitä Loharin some-kanavilla kyllä. Tällaista toimintaa…"
  16. toukokuuta 2019 kello 11:43
 • Tuomas Karhunen kirjoitukseen Asenteenmuutos!:
  "Hyvä ja ytimekäs kirjoitus! Voi kun ihmiset kuuntelisivat tällaista järjen ääntä enemmän sokean some-raivon sijaan..."
  16. toukokuuta 2019 kello 11:22
 • jebu55 kirjoitukseen Lääkekannabis kivun hoidossa:
  "seuraa jebu55 blokia,lue ja opi.lisää tulee koko ajan."
  8. maaliskuuta 2019 kello 19:12
 • Luksi kirjoitukseen Lääkekannabis kivun hoidossa:
  "https://www.kaninkolo.fi/epages/Kaninkolo-verkkokauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=Categories https://www.hamppu.net/forum/index.php Lukaise vähän alkeita ja opit tulkitsemaan mitä kasvi tarvitsee. Antaa oikean määrän valoa, ravinteita ja tietenkin rakkautta.…"
  14. helmikuuta 2019 kello 09:01
 • Jake kirjoitukseen Lääkekannabis kivun hoidossa:
  "Löytyykö kotikasvattajia joilta saisi neuvoja aloitukseen?"
  12. helmikuuta 2019 kello 14:28
Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!