Washington ja Kalifornia varautuvat puolustamaan laillista kannabista Trumpin hallinnolta

Washington ja Kalifornia varautuvat puolustamaan laillista kannabista Trumpin hallinnolta

Viime torstaina Valkoisen talon lehdistösihteeri Sean Spicer vihjaili liittovaltion kannabiskieltolain maanlaajuisesta “laajemmasta täytäntöönpanosta”, joka koskisi myös kannabiksen jo laillistaneita osavaltioita.

Washingtonin sekä Kalifornian yleiset syyttäjät vannovat puolustavansa osavaltioiden laillista kannabista liittovaltion väliintuloa vastaan. Myös Washingtonin kuvernööri, Yhdysvaltain laillinen kannabisteollisuus ja useat laillistamista ajavat järjestöt ovat reagoineet Trumpin hallinnon mahdolliseen väliinpuuttumiseen.

Washingtonin osavaltion yleinen syyttäjä Bob Ferguson totesi haastattelussa: “Tulen vastustamaan kaikkia Trumpin hallinnon pyrkimyksiä mitätöidä äänestäjien tahto Washingtonin osavaltiossa.”

Washingtonin osavaltion kuvernööri Jay Inslee sen sijaan sanoi aiemmin helmikuussa, että tätä taistelua presidentti Trumpin ja hänen hallintonsa ei kannattaisi aloittaa. Inslee toteaa: “He tulisivat olemaan historian väärällä puolella.”

Kalifornian yleinen syyttäjä Xavier Becerra puolestaan sanoo, että hän on valmis suojelemaan äänestäjien oikeuksia. “Olen vannonut valan pitääkseni Kalifornian lakeja yllä”, Becerra sanoi torstaina Spicerin lehdistötilaisuuden jälkeen. “Jos liittovaltion taholta seuraa toimenpiteitä, vastaan niihin asiaankuuluvalla tavalla suojellakseni Kalifornian etuja.”

Kalifornian lääkekannabisviraston (California Bureau of Medical Cannabis Regulation) puhemies Alex Traverso ei anna uhkakuvien häiritä viraston toimintaa: “Kunnes näemme jonkin sortin virallisen suunnitelman liittovaltion hallituksen taholta, etenemme [laillisen kannabiksen suhteen] täyttä vauhtia.”

Asianajaja Amy Margolis, jonka lakifirmalla on yli 200 asiakasta kannabisteollisuuden parista sanoo, että jos liittovaltion oikeusministeriö alkaa pidättämään luvallisia kannabiksen myyjiä, miljardien arvoinen kannabisteollisuus tulee yhdistämään voimansa lupia myöntävien osavaltioden kanssa ja haastamaan liittovaltion hallituksen oikeuteen.

“Tämä teollisuudenala on kypsä ja niin pitkällä, että jos oikeusministeriö alkaisi toimenpiteisiin kannabisyrityksiä vastaan, he joutuisivat epäilemättä oikeuteen.” Margolis sanoo, että kyseessä on kannabiksen laillisen aseman lisäksi myös osavaltioiden itsemäärämisoikeus.

Viime torstaina julkaistun, Quinnipiacin yliopiston teettämän kyselyn mukaan 71 prosenttia amerikkalaisista ei halua liittovaltion puuttuvan kannabiksen laillistaneiden osavaltioiden lakeihin.

Onko Spicerin vihjaama kieltolain “comeback” Trumpin hallinnon poliittinen itsemurha? Lue lisää aiheesta Lohari Premium -numerossa 6/2017.


Lähteet: Seattle Times | LA Times

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *