Trumpin hallinto: huumesodan paluu?

Trumpin hallinto: huumesodan paluu?

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”on” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” custom_margin_last_edited=”off|” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” column_padding_mobile=”on” custom_width_px=”900px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Aiemmin tällä viikolla monien pitkään pelkäämä skenaario muuttui todeksi: Valkoinen talo tiedotti mahdollisista toimenpiteistä kannabiksen viihdekäytön vastustamiseksi.

Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump sanoi vaalikampanjansa aikana, että presidenttinä hän jättäisi kannabiskysymykset osavaltioiden ratkaistavaksi. Nyt sävy on kuitenkin muuttunut ja Trumpin linjaus kannabiksen suhteen onkin tällä hetkellä suuri kysymysmerkki.

Valkoisen talon uutispommi

Valkoisen talon lehdistösihteeri Sean Spicer ilmoitti viime torstaina, että hän odottaa osavaltioiden kohtaavan liittovaltion kannabisvastaisten lakien “laajempaa täytäntöönpanoa” jopa niissäkin osavaltioissa, joissa kannabiksen viihdekäyttö on dekriminalisoitu tai laillistettu.

Perusteina Spicer mainitsi laittomien huumeiden käytön yleistymisen sekä Yhdysvalloissa vallalla olevan opioidiriippuvuusongelman.

“Kun näet opioidiriippuvuuskriisin kukoistavan niin monessa osavaltiossa”, Spicer sanoi, “viimeinen asia, jota meidän tulisi tehdä, on rohkaista ihmisiä. Meidän täytyy totella liittovaltion lakia kannabiksen ja muiden vastaavien huumausaineiden viihdekäytön suhteen.”

Spicer yhdistää kannabiksen viihdekäytön opioidikuolemiin, vaikka väittämällä ei ole mitään kaikupohjaa todellisuuden, tilastojen tai edes maalaisjärjen kanssa. Mikään ei viittaa siihen, että kannabis pahentaisi opioidiepidemiaa vaan päinvastoin: opioidikuolemat ovat vähentyneet 25 % niissä osavaltioissa, joissa lääkekannabis on laillistettu. Kannabiksen yliannostukseen ei myöskään voi kuolla ja kannabis voi jopa auttaa opioidiriippuvuudesta irti pääsemiseen.

Kaikki todisteet viittavat siihen, että opioidiongelma johtuu kannabiksen sijaan pääasiassa liiallisesta reseptien kirjoittamisesta eli lääketeollisuuden voiton maksimoinnista.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2017/02/90.jpeg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” title_text=”Sean Spicer toi viime torstaina jobinpostia kannabismaailmalle.”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”18″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Lehdistötilaisuudessa Spicer sanoi myös presidentti Trumpin näkevän ison eron kannabiksen lääke- ja viihdekäytön välillä: “Presidentti ymmärtää tuskan ja kärsimyksen, jota moni, varsinkin kuolettavasti sairaat, joutuvat kokemaan.” Hän jatkaa: “ja sen lohdun, jota osa näistä lääkkeistä, kuten lääkekannabis, voi heille tuoda.”

On sanomattakin selvää, että lehdistötilaisuus on saanut kannabisteollisuuden Yhdysvalloissa varpailleen.

Jeff Sessions

Ennen Spicerin tämänviikkoista myrskyvaroitusta, kannabisyhteisö sekä -teollisuus ovat olleet huolissaan siitä, että Trump nimitti Jeff Sessionsin Yhdysvaltain liittovaltion oikeusministeriksi.

Republikaanisen puolueen pitkäaikainen senaattori Alabamasta vaikuttaa kovan linjan mieheltä – ainakin tämän tokaisun perusteella: “Luulin, että ne tyypit [Ku Klux Klan] olivat OK kunnes sain tietää, että he polttavat pilveä.”

Sessions on pyytänyt lausuntoaan anteeksi ja sanonut vitsailleensa.

Vaikka Sessionsin nimittäminen oikeusministeriksi aiheuttaa huolta kannabiskansan keskuudessa, oikeusministeriöllä on asiakirja nimeltään “Cole memo”, joka laajalti suojelee kannabiksen laillistaneita osavaltioita liittovaltion mahdollisilta väliintulolta. Muistio on tehty elokuussa 2013 neuvomaan asianajajia sen suhteen, kuinka liittohallituksen virkamiesten tulisi lähestyä osavaltioita, joissa kannabis on laillistettu.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2017/02/jeff-sessions-feature-hero.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” title_text=”Jeff Sessions: mies, joka ei kannabiksesta paljoa perusta.”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Huumesodan viimeinen kuolinkamppailu?

Tuleeko Trump pysäyttämään koko laillistamisaallon ja puuttumaan kannabiksen jo laillistaneiden osavaltioiden lakeihin? Todennäköisesti ei. Pystyisikö hän tekemään niin? Ainakin teoriassa kyllä, vaikka monen mielestä kyseessä olisi poliittinen itsemurha, jopa konservatiiveille.

Onko tämä osoitus huumesodan paluusta vai merkki sen lopullisesta tappiosta ja kannabisvastaisten tahojen, kuten alkoholi- ja lääketeollisuuden epätoivosta lopun edellä? Ja ennen kaikkea, onko vallan tasapaino jo ehtinyt muuttua kannabiksen eduksi niin, että äänestäjät Yhdysvalloissa eivät enää hyväksy laillistamiseen puuttumista, vaikka Trump ja Sessions päättäisivät näin tehdä?

Vastauksia näihin kysymyksiin ei vielä ole, mutta saatamme saada niitä hyvin pian. Vaikka Trumpin linjaus on tällä hetkellä epäselvä, yksi asia on kuitenkin varmaa:

Jos huumesota haluaa käydä viimeisen ristiretkensä, tällä kertaa kannabis ei ole puolustuskyvytön.

Kannabiksen viihdekäytön hiljattain laillistanut Kalifornia sekä Washingtonin osavaltio (jossa kannabis on myös laillistettu) valmistautuvat taistelemaan liittovaltion väliintuloa vastaan. Sen lisäksi kansainvälinen kannabislainsäädännön uudistamista ajava järjestö NORML kirjoittaa: “Jos he haluavat taistella… taistelun he tulevat saamaan.”

Congressional Cannabis Caucus -puolueorganisaation Earl Blumenauer ilmaisi pettymyksensä organisaation vastauksessa Valkoisen talon lausuntoon: “Olen syvästi pettynyt Sean Spicerin lausuntoon, jossa hän odottaa osavaltioiden kohtaavan aikuisten kannabiksen käytön rajoittamisen “laajempaa täytäntöönpanoa”. Kansallinen kieltolaki on epäonnistunut ja miljoonat äänestäjät kautta maan ovat vaatineet järkevämpää lähestymistapaa.”

Samanlaisia merkkejä kannabisvastaisten tahojen epätoivosta on havaittavissa myös Suomessa: Suomen poliisi uskoo edelleen porttiteoriaan, vaikka koko teoria on jo aikoja sitten lytätty maanrakoon kannabisvastaisena vanhentuneena propagandana. Lääkärikunnankin taholla argumentit ovat loppumassa, ja negatiivisten mielikuvien liittäminen kannabikseen käy yhä vaikeammaksi ihmisten saadessa myös puolueetonta tietoa aiheesta Internetin kautta.

Marijuana Majority -laillistamisryhmän puheenjohtaja Tom Angell kertoi Business Insiderille marraskuussa, että uuden hallituksen tulisi tajuta, että laillistamisen kasvavaa suosiota vastaan asettuminen “loisi valtavia poliittisia ongelmia, joita he [Trumpin hallinto] eivät tarvitse.”

Yhdysvaltojen opioidiriippuvuusongelma on todellinen: vuonna 2015 reseptilääkkeiden yliannostukseen kuoli Yhdysvalloissa 33 000 ihmistä. Lukumäärä on yhtä suuri kuin ampuma-aseiden ja autokolarien takia kuolleiden vuosittainen määrä.


Lähteet: Business Insider | attn.com | The Washington Post | Weed News

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *