Yhdysvaltain uusi oikeusministeri vastustaa laillistamista: “Kannabiksen ympärillä on väkivaltaa”

Yhdysvaltain uusi oikeusministeri vastustaa laillistamista: “Kannabiksen ympärillä on väkivaltaa”

Viime viikolla Valkoisen talon uusi lehdistösihteeri Sean Spicer sanoi liittohallituksen tulevan tiukentamaan kannabiksen viihdekäyttöä rajoittavien lakien täytäntöönpanoa. (Lue lisää Spicerin ilmoituksesta täällä.)

Mainittakoon, että Spicerin vaimo on USA:n oluenjakelijoiden viestintäpäällikkö.

Eilen Spicerin synkkä lausunto sai vahvistuksen, kun myös maan uunituore oikeusministeri Jeff Sessions kertoi lehdistölle mielipiteitään kannabiksesta.

Jefferson Beauregard “Jeff” Sessions III on Trumpin nimittämä Yhdysvaltain 84. oikeusministeri ja tunnettu kannabiksen käytön vastustaja. “En todellakaan ole kannabiksen laajemman käytön kannattaja”, Sessions kertoi. “Osavaltiot voivat säätää mitä lakeja he haluavat. Sanon vain, että kannabiksen jakelu missään päin Yhdysvaltoja rikkoo liittohallituksen lakia, laillistipa osavaltio sen tai ei.”

Sessions jatkaa: “Näemme todellista väkivaltaa sen [kannabiksen] ympärillä. Asiantuntijat kertovat minulle, että kannabiksen ympärillä on enemmän väkivaltaa, kuin mitä luulisi, ja isot rahat ovat kyseessä.”

Jos oikeusministeri tarkoitti sitä, että kieltolain takia järjestäytynyt rikollisuus hyötyy kannabiksesta, niin siinä tapauksessa hän on oikeassa. Myös se, että “isot rahat” virtaavat kieltolain takia pois valtion tuloista, on totta. Sessions viittaa myös kannabiksen kohonneisiin THC-pitoisuuksiin ja sanoo kannabiksen käytön olevan epäterveellinen tapa.

Ironisesti Sessions perustelee kieltolakia jopa kieltolain itsensä aiheuttamilla haitoilla. Oikeusministeri tilittää: “Et voi haastaa ketään oikeuteen huumevelkojen takia; ainoa tapa saada rahasi takaisin on kovaotteisuus, ja väkivallalla on tapana tulla mukaan kuvioihin.”

Kyseinen väkivaltahan johtuu vain ja ainoastaan kieltolaista ja Sessionsin lausunto on täydellinen argumentti kannabiksen laillistamisen puolesta. Laillistaminen on vähentänyt nuorten kannabiksen käyttöä, tuonut runsaasti verotuloja sekä vähentänyt turhia muutoin lainkuuliaisten kansalaisten pidätyksiä.

70 vuoden kieltolaki ei ole Yhdysvalloissa saanut vähennettyä kannabiksen käyttöä lainkaan, päinvastoin. Vuonna 2013 presidentti Barack Obaman hallituskaudella oikeusministeriö ilmoitti, että se ei ryhtyisi haastamaan osavaltioiden kannabislakeja vaan pysyttelisi enemmän taustalla valvomassa tilannetta.

Vaalikampanjansa aikana myös Trump lupasi jättää kannabisasiat osavaltioiden päätettäväksi, mutta nyt takinkääntö vaikuttaisi olevan tosiasia. Yhdysvalloissa kannabiksen laillistaneet osavaltiot ja maanlaajuinen kannabisyhteisö sekä -teollisuus varautuvat taisteluun parhaillaan käynnissä olevan muutoksen ylläpitämiseksi.

Tällä politiikalla Trump käy amerikkalaisten enemmistöä ja myös suurta osaa omia äänestäjiään vastaan.


Lähteet: Huffington Post | Technical 420

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *