Vuoden tiedetoimittaja Heljä Salonen ja lääkekannabiksen faktaviidakon suuri mysteeri

Vuoden tiedetoimittaja Heljä Salonen ja lääkekannabiksen faktaviidakon suuri mysteeri

Itseään tiedetoimittajaksi kutsuva Heljä Salonen on kirjoittanut varsin paljon virheellistä tietoa sisältävän artikkelin iltalehteen lääkekannabiksen vaaroista ”Lääkekannabis – miljardibisnes, mahdollisuuksien lääke vai molempia?” -Keskiviikko 26.04.2017. (Lähde: http://www.iltalehti.fi/terveys/201704262200108840_tr.shtml)

Käydäänhän läpi niitä tässä alla.

On huomion arvoista että artikkelia kirjoittanut Heljä Salonen on palkittu vuoden 2017 tiedetoimittajana (lähde: http://www.tiedetoimittajat.fi/vuoden-tiedetoimittaja-helja-salonen-valistaa-iltapaivalehdessa/). Suomen tiedetoimittajain liitto kertoo perusteluina että Heljä ”ei suostu antamaan periksi huuhaalle eikä vaihtoehtoisille faktoille.” Tämä on nyt tärkeää pitää mielessä, ei sillä että tieteellisiä faktoja voitaisiin sivuuttaa argumentointivirheillä kuten ad hominem, mutta että faktat nyt vain ovat faktoja eikä niitä voi milloin minkäkin liiton palkitsema tiedetoimittajakaan muuttaa mieleisekseen tai asiakkaansa mielenmukaiseksi samalla pysyen totuudessa.

Nimittäin, heti alkuun artikkelin avauksessa törmätään huuhaa tietoon, vaihtoehtoiseen faktaan jolla Heljä nyt valitettavasti on suostunut antamaan periksi. Voinen epäillä että on nyt helppo antaa huuhaalle periksi kun vuoden 2017 palkinto on jo takataskussa vaikka vuotta on vielä yli puolet jäljellä ja ”chournalistiseen” tapaan on helppo tehdä artikkeleita toisten ihmisten, kuten Eija Kalson artikkeleista, mieluummin kuin tehdä omaa tutkivaa journalismia.

Kiinnitetäänhän nyt erityistä huomiota Julkisen sanan neuvoston julkaisemiin journalistin ohjeisiin ja sen kohtaan numero 12:

”Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.” (lähde: http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/)

Eija Kalsolla ja Kaarlo Simojoellahan ei voi mitenkään olla ammattinsa ja asemansa puolesta minkäänlaista eturistiriitaa ja sitä kautta hyötymistarkoitusta antamaansa tietoon nähden, vai mitä vuoden 2017 tiedetoimittaja on mieltä? Tuliko tarkistettua niitä lukuisia lahjuksen omaisia luentomaksuja joita lukuisat lääkealan yritykset ovat maksaneet Eija Kalsolle vuosien saatossa?

Palataan nyt näiden pohjatietojen saattelemana itse artikkeliin:

Väite artikkelissa:

”Kannabista käytetään jo lääkkeenä, vaikka kannabiksen vaikuttavien aineiden tehosta ja turvallisuudesta on tutkittua tietoa vasta vähän.”

Kumma juttu kun kannabista, sen ainesosia, niiden turvallisuutta ja niiden vaikutuksia ihmisen terveyteen sekä niiden terveyshyötyjä ja haittoja ollaan tutkittu jo 60- luvulta saakka, vaikkakin vakavammat tutkimukset ovat yleistyneet viimeisen 20 vuoden aikana. Muutaman sekunnin Pubmed -haulla löysin lääketieteellisen katsauksen kannabiksen tutkimuksen historiasta (lähde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16810401) jossa selkeästi sanotaan että tutkimus alkoi vuonna 1965 ja kiihtyi uudelleen 90 -luvulla kun ihmiskehon oman endokannabinoidijärjestelmän olemassaolo havaittiin. Onko Yhdysvaltojen kansallisen lääketieteen kirjaston arkisto sitten Heljän mielestä ”huuhaata jolle ei pidä antaa periksi”? Mene ja tiedä.

Toinen artikkeli sanoo että on olemassa jo yli 60 systemaattista tutkimusta ja meta-analyysia jotka keskittyvät kannabiksen turvallisuuteen ja täsmentää että saatujen tulosten epävarmuuden osalta kyseessä ei ole tutkimuksen riittämättömyys vaan tutkimuksessa käytetyt metodit ja niiden laatu. (Lähde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4604177/)

Heljä antaa ymmärtää tällä kirjoitustavallaan että olisi jotenkin epätavallista että jotain substanssia käytetään lääkkeenä vaikka sitä ei olisi tutkittu enempää kuin 20 vuotta. Kuitenkin on olemassa lukuisia lääkkeitä joita lääketeollisuus kehittää jatkuvasti, joiden terveysvaikutuksia tai hoitovastetta ollaan tutkittu korkeintaan vain muutamia vuosia ennenkuin niitä jo annetaan potilaille ja sitten edelleen seurataan potilaiden reaktioita tähän uuteen lääkkeeseen ja näin saadaan lisää tietoa. Jostain syystä siltä tälläinen uuden lääkkeen testaaminen potilailla ollaan katsottu moraaliseksi toiminnaksi. Lieneekö syynä tällöin se että oikeat tahot, kuten Eija Kalso, ovat tästä hyötymässä rahallisesti?

Väite:

”Kannabiksen varomaton käyttö lääkkeenä voi aiheuttaa miljardien laskun.”

Tämä on Eija Kalson oma väite vailla mitään todellista pohjaa. Olisi ihan henkilön oman uskottavuuden kannalta toivottavaa että tämän kaliiberin väitteitä sanottaessa voitaisiin myös tarjota saman kaliiberin informaatiota siitä miksi on hyväksytävää esittää tälläistä väitettä. Yhtälailla voisin itse esittää väitteen että Eija Kalson vastaanotolle saapuminen voi aiheuttaa aurinkokuntamme täydellisen tuhoutumisen. Onhan siihen aina kvanttimekaniikan lakien mukaan teoreettinen mahdollisuus olemassa, vaikkakin erittäin pieni sellainen. Se miten relevantti tai totuudenmukainen tämä väite on, onkin sitten ihan toinen asia. Aivan kuten tässä Kalson väitteessä jota arvon tiedetoimittaja kyseenalaistamatta julkaisee.

Väite:

”Kun veronmaksajat maksavat laskua, sijoittajat ovat jo netonneet voitot ja sijoittavat niitä uusin tuotteisiin”, Kalso kirjoittaa.

Tämä on oikeastaa ihan totta melkein minkä tahansa lääkevalmisteen kohdalla. Siinä Kalsolla on varmasti ihan omakin lehmä ojassa. Vaimoni MS -tautiin kirjoitetun lääkkeen, Aubagio, kuukausiannos maksaa noin 1000e kuussa ja KELA korvaa lääkkeen kokonaisuudessaan. On hyvinkin arvattavaa että kyseisen lääkkeen valmistus maksaa huomattavasti tätä vähemmän ja tiedossa jo on että veronmaksajat rahoittavat KELA:n toimintaa ja sijoittajat siellä lääkefirmassa käärivät voitot ja sijoittavat niitä jälleen uusiin tuotteisiin. Lisäksi tätä lääkettä ei olla tutkittu niin kauaa että sen terveysvaikutuksia tiedetään tarkalleen; Siksi vaimoni maksa-arvoja seurattiin intensiivisesti ensimmäisen puolen vuoden ajan ja tietoja kerättiin siltä varalta että jos vaikka hänen maksansa vaurioituisi tai että hän saisi jotain muita ennalta-arvaamattomia oireita. Kysymys tämän pohjalta Eija Kalsolle ja arvon tiedetoimittajalle olisi että miksi tämä on esimerkiksi Aubagio -lääkkeen kohdalla hyväksyttävä menettelytapa mutta jos lääkkeellä on ”väärät sijoittajat” niin jostain syystä tämä onkin jotain pahaa kapitalismia joka riistää varoja kansalta. En käsitä miten tälläistä voi sanoa sellainen henkilö joka samaanaikaaan vastaanottaa huomattavia luentopalkintoja lääkeyhtiöiltä.

Miten meni noin niinkuin omasta mielestä, Heljä? Olisiko kuitenkin niin että tälläisien väitteiden julkistaminen on tehty poliittisin perustein mieluummin kuin lääketieteen ja faktojen ehdoilla?

Heljälle voi laittaa (mieluusti asiallista) palautetta hänen twitteriinsä tästä artikkelista :

https://twitter.com/heljasalonen?lang=fi

jebu55, Timo Määttä, Pentti Haapanen ja 2 muuta tykkää tästä


Tietoa kirjoittajasta

3
Jätä kommentti

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jim SilverJoni Heikkilä Recent comment authors
  Subscribe  
uusin vanhin eniten tykkäyksiä
Ilmoita
Joni Heikkilä
Jäsen

Huhhuh, aivan niin hampaaton ja munaton artikkeli ”tiedetoimittajalta” ettei mitään rajaa. Käväisin kyllä antamassa palautetta, keep up the good work!

Jim Silver
Jäsen

IL sensuroi mun kommentit tuohon uutiseen, joten laitan sen nyt tännekkin: Kannabiksen laittomuudesta johtuen tutkimus on keskittynyt usein vain niiden mahdollisten haittojen löytämiseen, mutta sen sijaan hyötyjen tutkimista ollaan estetty jatkuvasti. Kannabiksen haittoja on tutkittu jo niin paljon, että jos jotain mullistavan haitallista siinä olisi, niin olisi se todennäköisesti tullut jo esiin. Kannabiksen hyötyjä on tullut usein esiin juurikin niistä haittoihin keskittyneistä tutkimuksista. Se että kannabiksesta ei muka tiedetä vielä tarpeeksi on suuri vale: ”The lie that won’t die: “We don’t know enough about marijuana!”” 18. http://www.salon.com/2013/12/26/the_lie_that_wont_die_we_dont_know_enough_about_marijuana_partner/ ”In fact, a 2008 meta-analysis published in the Journal of the Canadian Medical… Lue lisää »

Jim Silver
Jäsen

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

 • Tuomas Karhunen kirjoitukseen Kieltolaki loppuu:
  "Iso respect sulle jebu kun oot ahkerasti bloggaillu! Jatka vaan samaan malliin, tuun jakamaan näitä Loharin some-kanavilla kyllä. Tällaista toimintaa…"
  16. toukokuuta 2019 kello 11:43
 • Tuomas Karhunen kirjoitukseen Asenteenmuutos!:
  "Hyvä ja ytimekäs kirjoitus! Voi kun ihmiset kuuntelisivat tällaista järjen ääntä enemmän sokean some-raivon sijaan..."
  16. toukokuuta 2019 kello 11:22
 • jebu55 kirjoitukseen Lääkekannabis kivun hoidossa:
  "seuraa jebu55 blokia,lue ja opi.lisää tulee koko ajan."
  8. maaliskuuta 2019 kello 19:12
 • Luksi kirjoitukseen Lääkekannabis kivun hoidossa:
  "https://www.kaninkolo.fi/epages/Kaninkolo-verkkokauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=Categories https://www.hamppu.net/forum/index.php Lukaise vähän alkeita ja opit tulkitsemaan mitä kasvi tarvitsee. Antaa oikean määrän valoa, ravinteita ja tietenkin rakkautta.…"
  14. helmikuuta 2019 kello 09:01
 • Jake kirjoitukseen Lääkekannabis kivun hoidossa:
  "Löytyykö kotikasvattajia joilta saisi neuvoja aloitukseen?"
  12. helmikuuta 2019 kello 14:28
Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!