Kansainväliset johtajat vaativat kaikkien huumeiden laillistamista ja epäonnistuneen huumesodan lopettamista

Kansainväliset johtajat vaativat kaikkien huumeiden laillistamista ja epäonnistuneen huumesodan lopettamista

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”on” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” custom_margin_last_edited=”off|” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” column_padding_mobile=”on” custom_width_px=”900px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Poliittinen ilmapiiri kannabiksen suhteen on muuttumassa nopeasti, ja johtajat ympäri maailman ovat alkaneet puhumaan kaikkien huumausaineiden laillistamisesta.

Kansainvälinen huumepolitiikan komissio (The Global Commission on Drug Policy) julkaisi maanantaina vuosiraporttinsa, jossa esitetään kaikkien huumausaineiden käytöstä ja hallussapidosta seuraavien rangaistusten poistamista. Lisäksi raportin mukaan tutkimusta huumausainemarkkinoiden säännöstelykäytännöistä on lisättävä.

Komission mukaan sota huumeita vastaan on epäonnistunut, ja se aiheuttaa enemmän haittoja kuin alun perin oli arvioitu. Raportti kertoo, että huumausaineiden käyttäjien maailmanlaajuinen määrä on kasvanut lähes 20 prosenttia vuosien 2006 ja 2013 välillä 246 miljoonaan ihmiseen. Lisäksi huumesodan aiheuttamien pidätysten, vangitsemisten sekä kuolemanrangaistusten todetaan rikkovan kansainvälisiä ihmisoikeuslakeja. Raportti myös varoittaa kaikkien aineiden kieltämisen edistävän ihmisoikeusrikkomuksia, joita esiintyy nykytilanteessa, kun huumausainemarkkinat ovat laittomia.

Aiemmin tänä vuonna komissio kritisoi vahvasti YK:n menetelmiä maailman huumausaineongelman ratkaisemiseksi. Komission jäsen ja Virgin Group -brändin omistaja Richard Branson kutsui YK:n huhtikuista UNGASS-erityisistuntoa “kuolettavasti vialliseksi”.

Paneeli koostuu lukuisista johtajista, joista tunnetuimpia ovat YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan, brittiläinen liikemies Richard Branson sekä Sveitsin, Kolumbian, Meksikon ja Brasilian entiset presidentit. Komission puheenjohtaja, Sveitsin entinen presidentti Ruth Dreifuss sanoo tiedotteessa: “Olemme vuosia kritisoineet kieltolain seurauksia sekä niiden ihmisten kriminalisoimista, jotka ainoastaan käyttävät huumausaineita eivätkä vahingoita muita. On aika korostaa hyvin suunniteltua ja käytäntöön otettua ihmiskeskeistä huumausainepolitiikkaa.”

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2016/11/kuvituskuva_premium-002.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” alt=”Hmmmmm” title_text=”mikä otsikkO?”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Dreifuss jatkaa: “Näitä innovatiivisia käytäntöjä ei voida toteuttaa, kunnes keskustelemme siitä isosta virheestä, joka on tehty huumausainekäytännön suhteen menneisyydessä. Tämä virhe on laittomien psykoaktiivisten aineiden henkilökohtaisen käytön tai hallussapidon kriminalisointi.”

Raportti tulee samaan aikaan, kun joissain maissa sovelletaan ankaria rangaistuksia minkä tahansa huumausaineen hallussapidosta, määrästä riippumatta. Filippiinien tuore presidentti Rodrigo Duderte on avoimesti kehoittanut maansa kansalaisia murhaamaan kaikki huumekauppiaat. Duderten virkaanastumisen jälkeen sadassa päivässä noin 3 600 ihmistä on tapettu huumesodan seurauksena. Duderte on myös sanonut, ettei hän “välitä paskaakaan ihmisoikeuksista”. Ilman kansainvälistä puuttumista asiaan, järjetön teurastus todennäköisesti jatkuu.

Komission jäsen sekä Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria -organisaation entinen toiminnanjohtaja Michel Kazatchkine viittaa parhaillaan Yhdysvalloissa tapahtuvaan kannabiksen laillistamisaaltoon:

“Ihmiset ymmärtävät, että kyse on oikeudesta yksityisyyteen, ja että valtiolla ei ole syytä puuttua niiden miljoonien ihmisten elämiin, jotka käyttävät huumausaineita aiheuttamatta harmia kenellekään.”

Myös Kolumbian entinen presidentti César Gaviria mainitsi kannabiksen laillistamisen Yhdysvalloissa esimerkkinä siitä, kuinka huumausainepolitiikka voi päätyä puoluepolitiikan ulkopuolelle. Gaviria kritisoi YK:n toimintatapoja asian suhteen: ”Heidän ainoa ratkaisunsa kaikkeen ovat kokoukset, kokoukset ja kokoukset,” Gaviria sanoo pettyneenä. Viime huhtikuinen UNGASS 2016 oli YK:n ensimmäinen huumausainepolitiikkaa käsittelevä yleiskokous kahdeksaantoista vuoteen.

Komission rapotti listaa kolme YK:n huumepolitiikan kokousta osasyiksi siihen, että YK:n jäsenvaltioilla on voimassa käytäntöjä, jotka rikkovat YK:n omia ihmisoikeusjulistuksia. “YK:n huumekontrollisopimukset ja liialllisuuksiin menevät kansalliset lait ovat auttaneet luomaan tilanteen, jossa 5,5 miljardilla ihmisellä ei ole mahdollisuutta riittävään kivunhoitoon. Tämä johtuu muiden syiden ohella muun muassa opiaattien ja muiden kipulääkkeiden [toim.huom. esimerkiksi kannabiksen] määräämisen rajoituksista.” raportti sanoo. “Saannin rajoittaminen rikkoo kansainvälistä yksilön oikeutta ylläpitää terveyttään parhaalla mahdollisella tavalla.”

Esimerkkinä onnistuneesta dekriminalisoinnista raportissa käytetään Portugalia, jossa huumausaineiden hallussapito ei ole rikos.

Raportti esittää kuolemanrangaistuksista luopimista huumausainerikosten osalta sekä huumausaineiden hallussapidon ja henkilökohtaisen käytön rikosoikeudellisista rangaistuksista luopumista. Lisäksi komissio kaipaa tutkimuksia eri aineiden säännöstelymalleista ja YK:n jäsenmaille velvollisuuden luopua huumausaineiden hallussapidon rangaistavuudesta.


Lähteet: The Guardian, Minds.com

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *