Kuinka paljon kannabista on liikaa auton ratissa?

Kuinka paljon kannabista on liikaa auton ratissa?

On suhteellisen helppoa päätellä, onko joku liian humalassa ajaakseen autoa: mikäli kuskin verestä löytyy yli 0,5 promillea alkoholia, ei lain mukaan saa kuljettaa moottoriajoneuvoa. Kannabiksen vaikutusta kuljettajaan on sen sijaan huomattavasti vaikeampaa mitata. Verikokeet ovat epäluotettava tapa selvittää kuljettajan päihtymystaso kannabiksen suhteen.

Kannabispäihtymyksen mittaaminen liikenteessä tulee laillistamisen lähetessä esittämään haasteen Suomenkin päättäjille, joiden täytyy jossain vaiheessa alkaa valmistelemaan lainsäädäntöä kannabiksen vaikutuksen alaisena ajamiselle. Yhdysvalloissa toimivan tieturvallisuusjärjestö AAA Foundation for Traffic Safetyn teettämä tutkimus tuli siihen tulokseen, että kuuden Yhdysvaltain osavaltion nykykäytäntö joka arvioi kuljettajan ajokykyä veren THC-pitoisuuden mukaan, ei ole tieteen tukema.

“Ei ole mitään tiettyä määrää jonka ylitettyä voisi päätellä että kuljettaja ei ole ajokykyinen, toisin kuin alkoholin kanssa”, toteaa Jake Nelson, AAA:n tieliikenneturvallisuuden ja -tutkimuksen johtaja.

Näissä osavaltioissa päättäjät ovat ottaneet mallia käytännöistä joilla arvioidaan kuljettajan humalatilaa, ja näiden avulla he ovat yrittäneet luoda sääntöjä kannabiksen vaikutuksen alaisena ajamiseen. Nykytutkimus kertoo että keho kuitenkin käsittelee alkoholia ja kannabista eri tavoin. Humalassa veren alkoholipitoisuus korreloi suoraan päihtymystilaan, mutta kannabis päihdyttää vasta THC:n päästessä aivojen rasvakudoksiin.

Drug Policy Alliancen asianajaja Jolene Formanin mukaan säännölliset kannabiksen käyttäjät, kuten lääkekäyttäjät, eivät usein ole päihtyneitä käytön jälkeen. Forman sanoi myös, että kannabis voi säilyä veressä tunteja, päiviä tai jopa viikkoja sen vaikutuksen lakkaamisesta.

Tämän vuoksi veren THC-pitoisuus ei ole hyödyllinen mittari sille, onko henkilö päihtynyt. Verikoe kertoo vain veressä olevan THC:n määrän kokeenottohetkellä, ei aktiivista aivoissa olevaa THC-määrää.

Uudenlainen testi tarvitaan

Tästä tiedosta huolimatta Montanan, Washingtonin, Pennsylvanian, Ohion ja Nevadan osavaltioissa kuskien oletetaan olevan päihtyneitä jos heidän verestään löydetään tietty määrä THC:tä. Myös Coloradon osavaltio käyttää näitä raja-arvoja arvioidakseen ajokyvyn heikkenemisen, mutta Coloradossa epäilty voi sentään toimittaa oikeudelle lääkärintodistuksen jolla voi välttää rattijuopumussyytteen.

AAA-tutkimus ehdotti että raja-arvomenetelmään nojaavista laista luovuttaisiin ja otettaisiin muut keinot käyttöön. Nelsonin mukaan uusiin keinoihin kuuluisi paikan päällä suoritettava päihtyvyys/kävelytesti ja asiantuntijan tekemä arvio. Arvio kuitenkin sisältäisi verikokeen kannabiksen tai muun päihteen käytön havaitsemiseksi.

Ms. Forman sanoi että verikokeen edes osittainen käyttäminen arvioinnissa voi johtaa mielivaltaisiin rangaistuksiin.

“Olisi sama jos testissä näkyisi että olet juonut lasin viiniä kolme päivää aikaisemmin”, hän sanoi. “Se ei kerro mitään kuljettajan senhetkisestä kunnosta. Jos meillä on parempia testejä, käytetään niitä sillä tämänhetkiset testit eivät ole hyödyllisiä”. Hän sanoi että mm. lääkekannabispotilaat ovat alttiita väärille tuloksille; potilaan veressä voi olla korkea THC-pitoisuus vaikka hän olisi selvin päin.

Myös Denverin yliopiston kannabislakien ja käytäntöjen professori Sam Kamin kyseenalaisti verikokeen käytön. Hänen mukaansa valamiehistö saattaa luottaa verikokeen sisältöön liikaa päätellessään oliko henkilö ajokykyinen. “THC:n määrä veressä on oleellinen tekijä, mutta pahoin pelkään että se on harhaanjohtava”, hän sanoi.

Rattijuopumuksen määrittely epäselvää

Yli tusinan verran osavaltioita harkitsee kannabiksen jonkinasteista laillistamista vuonna 2016, mutta rattijuopumuksen määrittely kannabiksen suhteen on kaikkialla epäselvää.

Kalifornian Adult Use of Marijuana Act, joka ehdottaa kannabiksen viihdekäytön laillistamista, sisältää 15 miljoonan dollarin provision Kalifornian liikennepoliisille parhaan kannabiksen mukaanlukevan rattijuopumuksen tutkimismenetelmän ja -käytännön kehittämiseksi.

Samanlainen lakialoite on esitetty Massachusettsissa jossa kannabiksen viihdekäyttö on dekriminalisoitu mutta ei vielä laillistettu. Massachusettsissakaan ei ole määritelty kannabis-rattijuopumuksen mittaamista sen tarkemmin.

Tapansa mukaan kieltolaki vain lisää tässäkin asiassa haittoja.

Washingtonin yliopiston Cannabis Law and Policy Projectin johtaja Sean O’Connor sanoi, että lupaavia tutkimuksia kannabiksen mittaamiseen syljen ja muiden keinojen avulla on tehty, mutta liittovaltion kannabikselle antama Schedule I -luokitus estää tieteellisen tutkimuksen tekemisen. Luokituksen mukaan kannabiksella ei olisi mitään lääketieteellistä käyttöä, ja sen mukaan kannabis on myös erittäin paljon riippuvuutta aiheuttava – molemmat väitteet ovat päivänselvästi vanhentuneita sekä virheellisiä, ja Yhdysvaltain huumepoliisi DEA onkin muuttamassa luokitusta kenties jo tänä kesänä.

Toimittajat: Jussi, Wombatti ja Tuomas Karhunen

Lähde:
http://www.nytimes.com/2016/05/14/us/marijuana-driving-laws.html?_r=0

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *