Lääkekannabis saattaa olla hoitomuoto rintasyövälle

Lääkekannabis saattaa olla hoitomuoto rintasyövälle

Toisin kuin yleisesti luullaan, rintasyöpä ei ole yksi sairaus – se on sateenvarjotermi, jota HER2-tukiryhmän mukaan käytetään monissa eri sairauksissa. HER2-positiivinen rintasyöpä on erityisen aggressiivinen syöpämuoto, joka muodostuu, kun HER2-geeniä ilmenee liikaa.

HER2-positiivinen rintasyöpä ei ainoastaan kasva nopeasti, mutta siihen liittyy usein myös heikko ennuste ja suuri toistumisriski. Vaikka menestyksekkäitä hoitoja on suunniteltu erityisesti HER2-geenin kohdentamiseksi, tutkimukset kertovat, että kaikki eivät saa siitä vastetta.

Kannabis on osoittanut lupaavia tuloksia monien erilaisten syöpien hoidossa. Tässä japanilaisessa tutkimuksessa kannabinoidien on havaittu estävän kasvainten kasvua. Tästä johtuen myös rintasyöpätutkimus on kääntynyt kannabiksen puoleen.

Rintasyöpää on tutkittu myös Espanjassa. Vuonna 2010 espanjalainen tutkijatiimi julkaisi tutkimuksen Molecular Cancer -lehdessä, jonka tarkoituksena oli “määrittää, voisivatko kannabinoidit muodostaa uuden lääkkeen” HER2-positiivisen rintasyövän hoidossa. He analysoivat tetrahydrokannabinolin (THC) sekä kannabidiolin (CBD) kaltaisen synteettisen kannabinoidin kasvaimia tuhoavaa potentiaalia.

Kannabinoidien potentiaalin analysoimiseksi tutkijat tutkivat niiden vaikutuksia hiiriin, joilla oli samanlainen syöpäkasvain. Hiirikokeiden lisäksi tutkijat tutkivat kannabiksen vaikutuksia 87 ihmisen rintasyöpään.

Tutkimustulosten mukaan THC:llä ja CBD:llä oli useita syöpää torjuvia vaikutuksia. Molempien tutkittujen kannabinoidien havaittiin estävän syövän kasvua, vähentävän kasvainten lukumäärää ja etäpesäkkeiden määrää ja vakavuutta.

Ihmisten syöpäkudoksia tutkiessa tutkijat havaitsivat, että kannabinoidit voivat estää solujen lisääntymistä ja indusoida solukuolemaa. Tutkimuksen mukaan kannabinoidit näyttäisivät myös “heikentävän kasvainten angiogeneesiä” eli verisuonten kasvua, joka antaa kasvaimille ravintoaineita.

Yksi tutkimuksen keskeisimmistä havainnoista on, että 91 % HER2-positiivisista kasvaimista aktivoi CB2-reseptoreita. Kuten tiedämme, sekä THC että CBD ovat vuorovaikutuksessa CB2-reseptoreiden kanssa, ja tämä voisi selittää niiden vaikutuksen rintasyöpään.

Enemmän tutkimusta tarvitaan ennen kuin voidaan varmaksi todeta, onko kannabis tehokas rintasyövän hoitomuoto, mutta espanjan tutkimuksen tulokset ovat lupaavia. Kannabista käytetään tällä hetkellä torjumaan kemoterapian pahoinvointia ja muita haittavaikutuksia, mutta sen potentiaali myös itse syövän hoidossa on kiistaton. Jos tieteellisesti todistetaan, että kannabis voi hoitaa HER2-positiivista rintasyöpää, lääkekannabis saattaa korvata kemoterapian leikkausta seuraavana toimenpiteenä.


Lähde: MedicalJane.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *