Kela kiristi korvauskäytäntöjään lääkekannabiksen suhteen

Kela kiristi korvauskäytäntöjään lääkekannabiksen suhteen

Kansaneläkelaitos on kiristänyt korvauskäytäntöään lääkekannabiksen suhteen.

Useat lääkekannabista käyttävät potilaat ovat saaneet Kelan lähettämän kirjeen, liittyen heidän saamaansa lääkekorvaukseen.

”Perustoimeentulotukihakemuksesi tullaan jatkossa hylkäämään [kannabis]valmisteen osalta, ellet esitä sellaista hyvän hoitokäytännön mukaista lääketieteellisesti perusteltua selvitystä, jonka perusteella valmiste on sairautesi kannalta tarpeellinen ja välttämätön.”

Kela käy läpi uudelleen jo toimeentulotukea saavien asiakkaidensa lääkekorvauksia, joille kyseiset valmisteet on aiemmin korvattu. Tätä ennen toimeentulotuen maksusitoumus on kattanut julkisen sektorin määräämät lääkkeet, ja tietyillä perusteluilla myös yksityisen. Kelan vaatimaan hyvän hoitokäytännön mukaiseen lääketieteelliseen perusteluun on käytännössä sisältynyt ensisijaisesti virallinen epikriisi, mutta monien potilaiden kohdalla tämä ei ole ollut riittävä, vaan he ovat saaneet hylkäävät päätökset. Omilla Kysy Kelasta -sivuillaan Kela perustelee korvauskäytäntöjensä kiristymistä seuraavalla tavalla.

”Lääkekannabishoito on kokeellista. Lääkärit terveydenhuollon ammattihenkilöinä voivat määrätä potilailleen myös kokeellisena hoitona pidettäviä lääkevalmisteita. Tällöin valmisteen vaikuttavuudesta ei ole riittävästi tai lainkaan tutkittua tietoa ja siksi kokeellista hoitoa ei huomioida toimeentulotuessa.”

Useat kipu-, reuma ja MS-tautipotilaat ovat saaneet lääkekannabiksesta paremman hoitovasteen sairaudelleen, kuin synteettisistä lääkkeistä. Potilaat kertovat pystyneensä vähentämään ja jopa lopettamaan synteettisten lääkkeiden käyttöä, ja esimerkiksi MS-tautipotilaiden spastisuus sekä tasapaino-ongelmat ovat parantuneet lääkekannabiksen käytön myötä. Kiristyneiden käytäntöjen myötä useat potilaat eivät enää pysty lääkitsemään itseään, ja valituslupahakemuksien käsittelyajat ovat erittäin pitkiä.

Avainsanat: , , , , , ,

Kalle77, Captainkidd, Jyuni ja 3 muuta tykkää tästä


Tietoa kirjoittajasta

Verkkolehti Loharin tutkiva ammattijournalisti. Kotimaan ja ulkomaan uutiset.

1
Jätä kommentti

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Empiristi Recent comment authors
  Subscribe  
uusin vanhin eniten tykkäyksiä
Ilmoita
Empiristi
Jäsen

Harvinaisen törkeää, varsinkin kun lääkekannabiksen tarvitsijoissa on paljon kipupotilaita, joiden päivittäinen toimintakyky on riippuvainen kivunhallinnasta. Toimintakyky menee jos vetää opioideja tai muita vahvoja särkylääkkeitä, kannabiksella se taas pysyy. Kuinka takapajuista tämän toiminnan pitää olla. Milloinhan sitä keksittiin että kannabiksesta tulee vain rikkaiden lääke ja jos köyhälistö sitä itse kasvattaa lääkkeeksi niin häkki heiluu.

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

  • Juha MS-potilas kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Kannabiskahviloista.24. joulukuuta 2018 kello 07:19
  • jebu55 kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Mistä saan kannabista ?23. joulukuuta 2018 kello 22:10
  • jebu55 kirjoitukseen Leaflylta CBD-terveystuotteita: “Mistä sitä saa.olen etsinyt toimijaa jolta saa cbd öljyä.krooniset kivut yli 42 työvuoden jälkeen kovat.opioidia ei viitsisi jatkuvasti syödä.23. joulukuuta 2018 kello 21:55
  • Kalle77 kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “Jospa lääkärit oikeuteen potilaittensa pahoinpitelystä tai ketkä estää lunnollisen lääkkeen käytön, oikeutta ihmisille.21. marraskuuta 2018 kello 18:12
  • Empiristi kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “No nyt on kyllä harvinaisen perseestä, mikäli tuollainen toiminta onnistuu. Ei jumalauta, muualla maailmaa kannabista laillistetaan lääke- sekä viihdekäyttöön kiihtyvällä…19. marraskuuta 2018 kello 19:24
Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!