Kannabiksen höyrystäminen eli vaporisointi

Kannabiksen höyrystäminen eli vaporisointi

Kannabiksen käyttöä vastustetaan usein terveydellisiin syihin vedoten. Kannabiksen viihde- ja lääkekäyttöä vastustavat tahot takertuvat yleensä viimeiseen oljenkorteensa eli kannabiksen polttamisen haitallisuuteen, muun vakuuttavan näytön puuttuessa. Argumentti on, että poltetun kannabiksen savu on epäterveellistä.

Vaikka kannabiksen polttamisen ei olla todettu olevan mitenkään niin haitallista terveydelle kuin esimerkiksi tupakoinnin, silti minkä tahansa asian polttamisessa tulee väistämättä myös terveyshaittoja, vaikka aine olisi kuinka terveellistä itsessään.

Kaikki eivät vielä tiedä, että kannabista voi nauttia myös ilman savun haittoja.

Kannabiksen, kuten melkein minkä tahansa muunkin substanssin palamisreaktiossa syntyy karsinogeenejä ja muita ainesosia jotka aiheuttavat terveysongelmia. Kuitenkin vaihtoehtoiset, terveelliset käyttötavat ovat tulleet aina yleisimmiksi alueilla joissa kannabiksen käytöstä on tullut arkipäivää, tai alueilla joissa kannabiksen lääke- ja viihdekäyttö on laillistettu. Näistä vaporisoiminen on ehkä yleisin kannabiksen käyttötapa polttamisen sijaan.

Tässä artikkelissa käsittelemme vaporisoinnin lukuisia eri hyötyjä polttamiseen verrattuna, oli kyseessä sitten kannabiksen lääke- tai viihdekäyttäjä.

MITÄ VAPORISOINTI ON?

Vaporisointia kutsutaan myös vaporoinniksi, höyrystämiseksi tai höyryttämiseksi. Kansankielellä puhutaan myös ‘vapottamisesta’.

Höyrystämisen ideana on lämmittää kasvimateriaali sellaiseen lämpötilaan että kannabinoidit höyrystyvät, mutta kasvimateriaali ei syty palamaan. Höyrystäminen on polttamista terveellisempi, nautinnollisempi ja maukkaampi vaihtoehto.

Höyrystämisellä on myös muita yllättäviä positiivisia puolia. Se on polttamista taloudellisempi tapa nauttia kannabista. Käytännössä höyrystämällä sama määrä kannabista kestää pidempään kuin poltettaessa.

Kannabiksen höyry on merkittävästi savua vähähajuisempaa. Kannabista voikin höyrystää sisätiloissa häiritsemättä naapureita, kun taas polttaminen kuljettaa helposti hajuja naapuriasuntoihin ja rappukäytävään. Höyrystämällä välttää myös mikserin käyttämisen. Vaikka on olemassa myös nikotiinittomia miksereitä, moni käyttää paremman puutteessa mikserinä tupakkaa.

POLTETUN KANNABIKSEN SAVU SISÄLTÄÄ VAIN NOIN 12% KANNABINOIDEJA

Laboratoriotutkimusten perusteella kannabiksen polttaminen lääkinnällisessä tarkoituksessa (ja myös päihtymistarkoituksessa) on osoittautunut aika kyseenalaiseksi sen faktatiedon varjolla, että 88% kannabiksen palamisreaktiossa syntyneestä savusta sisältää muita yhdisteitä kuin kannabinoideja. Sen sijaan siellä on 111 erilaista yhdistettä joiden seassa noin kuutta erilaista PAH -yhdistettä jotka aiheuttavat syöpää tai mutaatioita.

Tämän lisäksi poltettaessa savua karkaa aina satunnaisia määriä ympäristöön samalla kun vaporisaattoreissa höyry on yleensä erilaisten teknisten keinojen avulla paremmin hallittavissa. Vaporisaattoreiden tuottaman hyöryn on todettu sisältävän 95% kannabinoideja ja jäljelle jäävän 5% karyofylleeniä ja vain pienen määrän yhtä PAH -yhdistettä.

 • 140 °C: Kannabinoidit alkavat höyrystymään
 • 170 °C: Vaporisoinnin on todettu olevan tehokkainta
 • 200 °C: Syntyy palamisreaktio joka vapauttaa karsinogeenejä
 • 1100 °C: Lämpötila jossa kannabis-savuke palaa kuumimmillaan

Siinä missä vaporisoitu höyry sisältää 95% kannabinoideja ja palamisreaktion savu vain 12%, ei kuitenkaan ole oikein sanoa että settä vaporisointi olisi sen verran tehokkaampaa. Palamisreaktiossa syntyneen palokaasun kokonaismäärä on huomattavasti isompi kuin vaporisoimalla saavutettu höyryn kokonaismäärä.

male-cannabis-user-vaporizing_2167_
Kannabiksen käyttöä höyrystäen Volcano-vaporisaattorin avulla. (kuva: Sonya Yruel/Drug Policy Alliance)

Kuitenkin vuonna 2004 California NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) ja MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies) tekivät yhdessä laboratoriotutkimuksen*, jossa havaittiin että samasta määrästä kannabista polttamalla vapautui aina vain alle 25% sen massassa olevasta THC:stä, kun taas vaporisoimalla TCH:stä vapautui 46%. Tutkimuksen mukaan siis vaporisointi oli lähes kaksi kertaa tehokkaampaa.

Koska käytännön elämä ei ole hallittu laboratoriokoe, muuttujia on sekä puolesta että vastaan. Tästä syystä on arvioitu että vaporisointi antaa yleisesti noin 30% paremman tehokkuuden kannabinoidien vapautuksessa kannabiksen kukinnosta polttamiseen nähden.

VAPORISOINTI ANTAA AINAKIN 30% PAREMMAN KÄYTTÖHYÖDYN

Hyvän hyötysuhteen omaavan, laadukkaan vaporisaattorin hinta on monille päätähuimaava. Laadukkaiden vaporisaattoreiden hintahaarukka onkin yleensä välillä 250 – 400 € joten ihan mistään pienestä investoinnista ei ole kyse.

Kuitenkin vaporisaattori säästää kannabiksen kukinnon kokonaiskulutusta, ja voidaan helposti laskea “break even -point” jossa investointi on maksanut itsensä takaisin. Tämä luonnollisesti vaihtelee mm. yksilökohtaisten tottumusten, kannabiksen hinnan, sen käyttömäärän ja vaporisoinnin tehokkuuden mukaan. Mutta oletetaan että hankitun kannabiksen hinta olisi 15 euroa / gramma (nykyhetken katukaupassa hinta on n. 20 euroa / g) ja että kulutus on noin 6 grammaa kuukaudessa “normaalisti” polttamalla. Tällöin saadaan kokonaiskustannuksiksi 90 euroa kuukaudessa.

Laskelma vaporisoinnin tuottamista säästöistä vuoden aikana tällä käyttöasteella:

Poltettuna: 15 EUR * 6g * 12 kk = kokonaiskulut 1080 EUR vuodessa
Vaporisoimalla: 15 EUR * (6 * 0,70) * 12 kk = kokonaiskulut 756 EUR vuodessa
= 324 EUR säästöä vuodessa

Tämän laskelman mukaan vaporisoimalla 6 gramman kuukausikäyttöasteella tavanomainen vaporisaattori on maksanut oman hintansa takaisin vuodessa.

Höyrystämisen hyötysuhde riippuu muun muassa vaporisaattorista ja hengitystekniikasta. Höyrystäminen pärjää erityisen hyvin suhteessa jointtien polttamiseen, jolloin hyötysuhde liki kaksinkertaistuu. Polttamisella on myös muita kustannuksia, jotka usein jätetään huomiotta. Papereihin, filttereihin ja herkästi särkyviin poltteluvälineisiin menee myös vuosien aikana rahaa. Laadukas vaporisaattori taas kestää vuosikausia.

KANNABISHÖYRYN JA -SAVUN YHDISTEISTÄ

Kannabiksen höyryssä on 5% muita yhdisteitä kuin kannabinoideja. Eli kannabinoidien suhde muihin yhdisteisiin on 19:1. Savussa taas on 12% kannabinoideja ja 88% muita yhdisteitä, jolloin vastaava suhde on 1:7. Asiaa voidaan havainnollistaa kahdella esimerkillä vaikkapa videopelien online-moninpeleistä: Ensimmäisessä tilanteessa olet sinä ja 18 kaveriasi pelaamassa yhtä henkilöä vastaan. Jälkimmäisessä tilanteessa sinä olet pelaamassa yksin seitsemää ihmistä vastaan. Melko dramaattinen ero, eikö?

Höyrystämällä vältetään lähes sataprosenttisesti kaikki polttaessa tulevat hengitystiesairauksille altistavat karsinogeenit ja mutageenit. Albanyn yliopistossa vuonna 2010 tehty pienimuotoinen (12 ihmisen) tutkimus** havaitsi, että kannabishöyryn hengittäminen vähensi oireita hengitysteissä.

portable-marijuana-vaporizers.
Kannettavia vaporisaattorimalleja (suurenna kuvaa klikkaamalla).

Australiassa tehtyjen tutkimuksien mukaan 95% THC -molekyyleistä kannabishöyryssä ja -savussa imeytyy keuhkoissa muutaman ensimmäisen sekunnin aikana, joten kannabishöyryn tai -savun hengittäminen syvään ja hengittämisen pidättäminen vaikutuksen maksimoimiseksi näyttäisi olevan pelkkä myytti ja haittojen minimoinnin kannalta olisi tällaisen tutkimustiedon valossa järkevämpää nauttia pieniä, lyhyitä henkeenvetoja.

HYVÄN HÖYRYSTIMEN LÄMPÖTILA ON SÄÄDETTÄVISSÄ

Kannabis sisältää kymmeniä kannabinoideja, joilla on hieman toisistaan poikkeavat höyrystymislämpötilat. Valitsemalla itseään miellyttävän lämpötilan voi vaikuttaa höyryn vaikutukseen ja makuun. Pääsääntö onkin, että alhaisemmissa lämpötiloissa kannabiksesta tulee piristävämpi ja virkeämpi efekti. Korkeammilla lämpötiloilla vaikutus on taas rentouttavampi.

VAPORISAATTOREISTA

Vaporisaattorit voidaan jakaa karkeasti sisävapoihin ja matkavapoihin. Ensin mainitut vaativat usein verkkovirran toimiakseen tai ovat muuten suurikokoisia ja sen takia vaikeasti siirrettäviä. Matkavapot soveltuvat ulkokäyttöön, mutta vaativat akun latauksen.

Kotimaisilta valmistajilta löytyy mm. Venus ja Apollo -nimisiä vaporisaattoreita. Muita kehuttuja malleja ovat saksalainen Volcano ja yhdysvalloissa suunniteltu mutta kiinassa koottu Pax 2 sekä yhdysvaltalainen Magic Flight Launch Box.

Vaporisaattoria valittaessa kannattaa keskittyä sähkökäyttöisiin malleihin. Markkinoilta löytyy myös halpoja kaasukäyttöisiä vapoja, mutta usein niiden avulla kannabis tulee tahattomasti nautittua käytännössä polttamalla.

Artikkelin kirjoittivat Vihreä Lohikäärme -liikkeen jäsenet Asianomistaja sekä Hilarius Hentomieli.


Lähteet:
*http://www.canorml.org/healthfacts/Second-Study-Shows-Vaporizers-Drastically-Reduce-Toxins-in-Marijuana-Smoke

**http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20451365

http://www.zamnesia.com/content/301-how-to-save-money-with-a-vaporizer

http://www.ccic.net/index.php?id=132,744,0,0,1,0

2 thoughts on “Kannabiksen höyrystäminen eli vaporisointi

 1. Jos on sellainen tilanne elämässä, ettei kannabikseen riitä enää raha, niin siitäkin voi pitää taukoa, jolloin vaporisaattori auttaa. Tupakointi haittaa tässä tapauksessa jos on tottunut polttamaan kannabista tupakan kanssa, sillä vaporisaattorin höyry ei poista tupakan aiheuttamaa riippuvuutta. Kuitenkin, jos siirtyy kokonaan vaporisaattoriin, kuten Volcanoon, on selvää, ettei siihen itse kannabikseen olekaan riippuvuutta. Kahden viikon käytön jälkeen saattaa jopa tulla sellainen tunne, että kannabiksesta voi pitää taukoa, ja se vasta säästääkin rahaa. Minulla tuo Volcano toimi näin, ja pystyin olemaan ilman kannabista helposti ja näin tuo vaporisaattori maksoi itsensä kuukaudessa takaisin. Käytin myös laventelia samassa vaporisaattorissa.

 2. Huomion arvoista on myös se, että vapottamalla jäte voidaan käyttää edelleen polttamalla tai syömällä. Polttamalla tietysti menetetään yllä mainitut terveyshyödyt.
  Kun taas vapojätettä säästämällä, voidaan höyrystynyt kukka vielä hyödyntää kaurakekseihin tai kaakaoon. You name it.
  Parasta vapojätteessä on, kun kuumennuksessa tapahtunut THCA:n muutos THC:ksi on jo tapahtunut. Kokatessa ei tarvitse kukkaa enää hauduttaa uunissa tai kattilassa.

  Mieluisaa vapottelua sinulle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *