Pineeni, havumetsän tuoksuinen voimanpesä

Pineeni, havumetsän tuoksuinen voimanpesä

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”on” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” custom_margin_last_edited=”off|” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” column_padding_mobile=”on” custom_width_px=”900px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Aromirikkaat ja terveysvaikutteiset terpeenit ovat kannabinoidien tavoin oleellinen osa kannabiksen kokonaisvaltaista terveysvaikutusta. Voit lukea lisää terpeeneistä sekä niiden ominaisuuksista täällä: (linkki tulossa viikolla 4, 2017)

Terpeenejä on löydetty luonnosta noin kaksikymmentä tuhatta ja yhdestä kannabiskasvista voi löytyä yli kahtasataa eri terpeeniä. Nyt Lohari aloittaa tutustumisen terpeenien maailmaan, ja ensimmäisenä vuorossa on Suomenkin luonnossa runsaasti esiintyvä pineeni.

HAVUMETSÄN TUOKSUINEN TERPEENI

Pineeni on bisyklinen monoterpeeni eli siitä löytyy kahta eri isomeeria: alfa-pineeni ja beta-pineeni.

Muiden terpeenien ja kannabinoidien tavoin pineeniä erittyy tuoksuvan öljyn muodossa kannabiskasvin kukinnossa olevien trikomien erikoissoluista. Alfa-pineeni tuoksuu havunneulasilta ja rosmariinilta, kun taas beta-pineenin aromi muistuttaa tillin, persiljan, basilikan tai kannabiksen serkun, humalan tuoksua. Pineeni löytyy myös männystä ja se antaakin mäntypuulle sen ominaistuoksun.

Alfa-pineeni on yleisin luonnosta löytyvä terpeeni ja pineeniä esiintyy kannabiksen lisäksi muun muassa havunneulasista, rosmariinista, sitrushedelmien kuorista, basilikasta, persiljasta ja tillistä.

Pineeni on eräs voimakkaimmista terpeeneistä ja koska pineeni kykenee ohittamaan veri-aivoesteen, sillä on lukuisia lääkeominaisuuksia, jotka tehostavat ja vaikuttavat synergisesti eri kannabislajikkeiden profiileihin.

LÄÄKETIETEELLISET OMINAISUUDET

Pineeni vähentää THC:n joskus aiheuttamaa tilapäistä lähimuistin heikkenemistä. Se lieventää myös muita THC:n psykoaktiivisia vaikutuksia, jotka saattavat aiheuttaa joillekin paranoiaa tai muuta kuumotusta. Tämän lisäksi pineeni lisää keskittymiskykyä ja vähentää ahdistusta.

Muistia parantava pineeni on tutkitusti myös:

  • Analgeettinen – lieventää kipua
  • Antibakteerinen – vähentää tulehdusta
  • Antioksidanttinen – lisää vastustuskykyä
  • Bronkodilataattori – vähentää astmaoireita

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2017/01/kuvituskuva_havumetsä.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” title_text=”Pineeniä esiintyy mm. havupuiden neuloissa.”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Alfa-pineenin tulehdusta vähentävä vaikutus saattaa auttaa tulehdusperäisiin vaivoihin ja sairauksiin kuten niveltulehdukseen ja Crohnin tautiin.

Mutta ei siinä kaikki: tutustuessa pineenistä tehtyihin tutkimuksiin alkaa paljastua, että kyseessä onkin todellinen lääkinnällinen voimanpesä. Pineeniä on tutkittu paljon ja sillä on osansa myös kannabiksen syöpää torjuvissa ominaisuuksissa. Katsotaanpa muutamia viime vuosina saatuja tutkimustuloksia.

TUTKIMUKSET

Inhalation Toxicology -journaalissa vuonna 2002 julkaistu tutkimus paljastaa, että alfa-pineeni avaa ylempiä hengitysteitä ja keuhkoputkia. Joillekin astmasta kärsiville kannabis on tunnetusti avuksi, joten astmaatikoille voisi olla kokeilun arvoista tehostaa nautitun ganjan vaikutusta jollain runsaasti pineeniä sisältävällä lajikkeella.

Rosmariinin ja salvian tavoin pineeniä on käytetty vuosituhansia eri kulttuureissa sen muistia parantavien vaikutusten vuoksi. Nykytutkimus tukee tätä käyttöindikaatiota, esimerkiksi vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa on saatu selville, että pineeni parantaa muistia estämällä asetyylikoliiniesteraasi-nimisen entsyymin toimintaa aivoissa.

Pineenin antimikrobisista ominaisuuksista on tiedetty jo 1980-luvun lopulta lähtien, ja myös lisätutkimuksia on tehty asian tiimoilta viime vuosina. Tämä tutkimus vuodelta 2007, jossa pineeniä tutkittiin mahdollisena hoitona sydämen sisäkalvon tulehdukseen osoittaa, että sekä alfa-pineeni ja beta-pineeni ovat antimikrobisia yhdisteitä.

Kiinalaisen Northeast Forestry Universityn tutkimus vuodelta 2011 puolestaan toteaa, että pineenillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Samana vuonna British Journal of Pharmacologyssä julkaistussa tutkimuksessa on myöskin havaittu, että alfa-pineenillä on tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2017/01/kuvituskuva_pineeni-1.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” title_text=”Pineeni on eniten luonnossa esiintyvä terpeeni.”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Brittiläisen GW Pharmaceuticalin vanhempana asiantuntijalääkärinä toiminut tohtori Ethan Russo on arvostettu neurologi ja psykofarmakologian tutkija, ja hänen johtamassaan Taming THC -nimisessä tutkimuksessa todetaan seuraavaa:

“[Terpeenit] osoittavat uniikkeja terapeuttisia vaikutuksia, jotka voivat osallistua kannabispohjaisten lääketiivisteiden entourage-vaikutukseen […] phytokannabinoidi-terpenoidi -vuorovaikutus […] saattaa tuottaa synergiaa kivunhoidossa sekä tulehdusten, masennuksen, ahdistuksen, riippuvuuden, epilepsian, syövän [ja] sieni- ja bakteeritulehdusten hoidossa.”

Russon tutkimuksessa pineenistä löydettiin myös ylempiä hengitysteitä avaavia ja aiemmissa tutkimuksissakin havaittuja muistia parantavia ominaisuuksia. Kannabis tuhoaa tunnetusti syöpäsoluja, ja tutkimus viittaa joko siihen, että pineenillä on osansa asiassa tai että se tehostaa syöpäsoluja tappavaa ominaisuutta entisestään.

Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa pipeenillä havaittiin antioksidanttisia sekä syöpäsoluja pienentäviä vaikutuksia. Lisäksi vuonna 2014 julkaistussa, männynneulaöljystä saadulle alfa-pineenille tehdyssä tutkimuksessa sanotaan:

“Ottaen kaiken huomioon, havainnot osoittavat, että α-pineeni voi olla potentiaalinen kasvaimia pienentävä lääke.”

Tärkeä terpeeni löytyy useista lajikkeista

Pineeniä löytyy sekä sativa- että indicalajikkeista. Paljon pineeniä sisältäviä lajikkeita ovat esimerkiksi: Jack Herer (sativa, eräs allekirjoittaneen suosikeista), Blue Dream (hybridi), Dutch Treat (hybridi), Romulan (indica), Strawberry Cough (sativa/hybridi), OG Kush (hybridi) ja tietysti näiden kahden edellisen risteytys, indicavoittoinen hybridi Strawberry Kush.

Myös Skunk-lajikkeissa on usein runsaasti pineeniä.

Pineeni on siis lääketieteellisesti tärkeä terpeeni useista eri syistä johtuen. Kuten kannabiksen muiden vaikuttavien aineiden suhteen, myös pineenistä tullaan todennäköisesti löytämään vielä lisää ominaisuuksia lisätutkimuksen myötä.


Lähteet: The Leaf Online | Zamnesia | Herb.co | Whaxy

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *