Jointti, spliffi vai bluntti? Mitä tapahtuu, kun sekoitat tupakkaa ja kannabista?

Jointti, spliffi vai bluntti? Mitä tapahtuu, kun sekoitat tupakkaa ja kannabista?

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”on” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” custom_margin_last_edited=”off|” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” column_padding_mobile=”on” custom_width_px=”900px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Kuten tiedämme, kannabiksen käyttötapoja on lukuisia. Yleisimmät näistä käyttötavoista ovat polttaminen, höyrystäminen ja kannabisvalmisteiden syöminen. Tässä artikkelissa tutustumme yleisimpiin kannabissavukkeisiin ja niiden eroihin.

Kannabissavukkeita on erilaisia ja valmis savuke sisältää karkeasti arvioituna noin 0,2 grammasta yhteen grammaan kannabista. Ylä- tai alarajaa ei tietenkään ole eli kyseessä on hyvin pitkälti tottumisasia sekä henkilökohtainen mieltymys.

Vaikka polttaminen on epätaloudellisin ja epäterveellisin kannabiksen käyttötapa (suurimmalta osin karsinogeenien takia), on se myös yleisin. Kannabista voi polttaa kannabissavukkeiden lisäksi bongilla, erilaisilla itsekeksityillä viritelmillä/ideoilla tai vaikkapa hookah-vesipiipussa.

Terminologia vaihtelee alueittain paljonkin; joissain maissa ‘jointti’ ja ‘spliffi’ voivat tarkoittaa päinvastaisia asioita. Koska Yhdysvallat on laillistamisen suhteen uranuurtaja ja tiennäyttäjä, Loharin oma terminologia noudattaa pääosin USA:n mallia.

Mutta mikä on jointin ja spliffin ero? Mikä on doobie? Nämä selvitetään seuraavaksi.

 

JOINTTI

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2017/04/kuvituskuva_jointti.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” alt=”Lohari Premium -kuvituskuva” title_text=”Lohari Premium”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Jointti on kannabissavukkeiden klassikko, joka sisältää ainoastaan kannabiksen kukintoa ja mahdollisesti myös lehtiä. Jointin polttaminen on Yhdysvalloissa yleisin käyttötapa ja siihen viitataan populaarikulttuurissa hyvin usein. Tämän Hollywood-näkyvyyden varjopuolena monelle on muodostunut virheellinen käsitys siitä, että kannabista voisi käyttää ainoastaan polttamalla.

Jointit voidaan kääriä joko samanlaiseen paperiin kuin tupakkasätkätkin, mutta niitä varten myydään sätkäpapereita isompia savukepapereita. Jointeissa on yleensä itsetehty pahvista, kartongista tai muusta vastaavasta taiteltu filtteri.

Vähemmän käytetty termi on sen sijaan doobie, joka voi jossain päin tarkoittaa isoa ja erityisen paksua jointtia. Jotta lukijan hämmennys olisi taattu, jossain toisaalla doobiella voidaan puolestaan tarkoittaa jointin loppuosaa eli ns. “jämiä”. (Euroopassa olen törmännyt ensin mainittuun merkitykseen.)

 

SPLIFFI

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2017/04/kuvituskuva_spliffi.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” alt=”Lohari Premium -kuvituskuva” title_text=”Lohari Premium”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Spliffi on eräänlainen hybridi-kannabissavuke, joka sisältää kannabiksen lisäksi myös tupakkaa. Tämä on Euroopassa, eli myös Suomessa, pelkän kannabiksen polttamista yleisempi käyttötapa. Spliffejä kääritään samanlaisiin papereihin kuin jointtejakin, ja myös spliffeissä on yleensä itsetehty filtteri.

Koska spliffit tuppaavat sisältämään vähemmän kukintoa kuin jointit, ne luonnollisesti tuoksuvat kannabikselta hieman vähemmän ja voivat siten olla huomaamattomampia yleisillä paikoilla käytettäessä.

Joillekin – kuten kirjoittajalle – suurin syy spliffien polttoon on se, että kannabiksen vaikutusta voi tupakan ja kannabiksen mittasuhteita vaihtelemalla säädellä helposti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että spliffeistä saa jointteja miedompia eli niistä ei halutessaan pamahda yhtä jumiin kuin pelkää kukkaa sauhuttamalla. Tämä on tietysti tottumiskysymys, mutta joissain tilanteissa pienen annoksen nauttiminen kokonaisen jointin sijaan voi olla käytännöllinen vaihtoehto. Toinen syy piilee tupakan sisältämässä nikotiinissa, siitä lisää artikkelin lopussa.

Yhdysvalloissa sekä suurimmassa osassa Eurooppaa spliffi tarkoittaa kannabista ja tupakkaa sisältävää savuketta. Mutta esimerkiksi Jamaikalla spliffi tarkoittaa ainoastaan kannabista sisältävää savukketta, eli jointtia.

Spliffit ovat epäterveellisin, mutta jointtien ohella maailmanlaajuisesti kenties suosituin kannabiksen käyttötapa.

 

BLUNTTI

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2017/04/kuvituskuva_bluntti.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” alt=”Lohari Premium -kuvituskuva” title_text=”Lohari Premium”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Bluntti on sikarin ystävien varma valinta, sillä se on kannabissavuke, joka on kääritty sikaripaperiin. Blunttiin ei sotketa tupakkaa vaan sen sisältä löytyy ainoastaan kannabiksen kukintoa.

Bluntin käärimiseen voi ostaa siihen sopivia papereita mutta bluntin voi myös tehdä tyhjentämällä sikarin, täyttämällä sen kannabiksella ja sulkemalla sen uudelleen. Bluntit ovat kannabissavukkeista suurimpia, joten kokonaisen bluntin polttaminen yksin voi olla aika haastavaa. Tästä syystä bluntit ovat oiva valinta porukassa polttaessa.

Kannattaa muistaa, että vaikka bluntin sisällä on ainoastaan kannabista, sikaripaperi on tehty tupakasta ja se siis sisältää nikotiinia.

Mitä tapahtuu, kun sekoitat kannabista ja tupakkaa keskenään?

Spliffien suosiolle on syynsä: ne ovat mietoja, niiden vaikutus tuntuu nopeiten ja tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa aivoissa opioidien kaltaisen hyvänolontunteen.

Vuonna 2009 julkaistun tutkimuksen havainnot olivat yllättäviä, sillä tutkijoiden mukaan tupakan ja kannabiksen yhdistäminen luo polttaessa enemmän THC:tä. Tämä todennäköisesti aiheuttaa osittain sen, että vaikutus tuntuu hyvin nopeasti.

Tutkimuksessa tutkittiin ainoastaan kannabista sisältävän jointin sekä 25 prosenttia kannabista sisältävän spliffin savujen THC-pitoisuuksia. Jointtien savussa oli noin 32,7 milligrammaa THC:tä grammaa kohti. Spliffeissä vastaava luku oli sen sijaan 58,9 milligrammaa. Tutkijat laskivat tästä, että tupakka lisää THC:n haihdutustehoa jopa 45 prosenttia.

Tupakka on stimulantti ja se aiheuttaa kihelmöivän, “päässä tuntuvan” olon, lisää adrenaliinin tuotantoa ja nostaa sykettä sekä verenpainetta. Kannabis sen sijaan nopeuttaa aivojen verenkiertoa ja tuottaa erilaisen tuntemuksen. Kun nämä kaksi yhdistetään, vaikutus on ainakin hetken aikaa hieman enemmän päihdyttävä ja nikotiinin takia kenties jossain määrin miellyttävämpi verrattuna pelkän kannabiksen polttamiseen. Nikotiini antaa pienen energiapärinän ja kannabis tarjoaa huumorin sekä filosofisen viihteen.

Tupakka on erittäin epäterveellistä, sitä tuskin tarvitsee edes sanoa, ja useat terveysriskit ilmenevät vasta kroonisen pitkäaikaisen tupakoinnin jälkeen. Tupakoinnin terveyshaitat ovat väkisinkin iso miinus verrattaessa spliffejä muihin vaihtoehtoihin.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2017/04/kuvituskuva_spliffi22.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” alt=”Lohari Premium -kuvituskuva” title_text=”Lohari Premium”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Valintoja, valintoja…

Mikä näistä on sitten paras? Näillä kaikilla eri savukkeilla on omat hyötynsä ja haittansa. Eroja vaikutuksen suhteen on, mutta ne eivät ole valtavan suuria.

Sen ainakin tiedämme, että spliffien säännöllinen polttaminen on näistä epäterveellisin tapa, sillä pitkässä juoksussa tupakka on erittäin haitallista terveydelle. Mutta silloin tällöin nautittuna se ei luultavasti ole kuolemaksi.

Valinta on sinun.

(Työn alla oleva Kantsupedia-osio tulee sisältämään kannabiskasvin perustiedon lisäksi myös kaikenlaista muuta kivaa, mm. ohjeita erilaisten kannabissavukkeiden käärimiseen ja hauskojen filtterikuvioiden taitteluun.)


Lähteet: Herb.co | Leafly | Herb.co

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Tuomas Karhunen

One thought on “Jointti, spliffi vai bluntti? Mitä tapahtuu, kun sekoitat tupakkaa ja kannabista?

  1. Noo, mulle jopedi on aina jopedi, olipahan siinä mitä hyvänsä.. Yleensä siinä on suurin osa ganjaa, mutta saattaa siinä joskus olla seassa sieniä tai jotain sellasta pikku kivaa 😋
    Ja se taiteltu pahvi on tippi, mihin taitetaan haitari sisuksiin nii ei tuu matskut suuhun.

    Mut mielenkiintosta että siitä irtoo enemmän thc:tä tupakan kanssa 🤔
    Sen oon huomannu että nikotiini jelppaa antamaan aromit paremmin esille. Saman huomas sähkötupakassa, jos ei ollu nikotiinia seassa ei se oikeen maistu millekkään, olipahan siinä mitä makunestettä hyvänsä. Mitä enemmän sit oli niksaa seassa, sen paremmin korostuu muut maut..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *