Valviralta uhkauskirjeitä lääkäreille – Lääkekannabiksen määrääminen kiellettiin lupien menettämisen uhalla

Valviralta uhkauskirjeitä lääkäreille – Lääkekannabiksen määrääminen kiellettiin lupien menettämisen uhalla

Valviran ajojahti kipupotilaita ja lääkäreitä kohtaan kiristyy jälleen.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on lähestynyt vuodenvaihteen jälkeen useita lääkekannabisreseptejä kirjoittaneita lääkäreitä uhkavaatimuksen sisältävällä kirjeellä. Lähivuosina jo runsaasti lääkäreiden oikeuksia rajoittanut Valvira ilmoittaa kirjeessään suoran kiellon, että mikäli lääkärit määräävät enää yhtäkään lääkekannabisreseptiä uusille potilailleen, he tulevat menettämään toimilupansa.

Minkäänlaisia erityislupia tai poikkeuksia asiaan ei luvata.

Nimettömänä pysyvä, kyseisen kirjeen saaneen neurologian erikoislääkärin tapauksessa Valvira perustelee määräystään potilasturvallisuuden vaarantamisella, vaikka tämä ei ole työssään syyllistynyt minkäänlaisiin virheisiin eikä hänestä ole tehty ainoatakaan valitusta.

Koska hänen kohdallaan kirje on jo lähtökohtaisesti perusteltu virheellisesti, lääkäri aikoo tehdä asiasta vastineen, mutta kokee sen olevan käytännössä täysin hyödytön. Hän uskoo kirjeen lähteneen todennäköisesti kaikille lääkäreille, jotka ovat jossain vaiheessa kirjoittaneet lääkekannabisreseptejä.

Rajoituksen myötä useiden kipupotilaiden jo ahdingossa oleva tilanne pahenee alati – lääkekannabisreseptien saaminen on nyt äärimmäisen vaikeaa, lääkäreiden pelätessä lupiensa menettämistä. Kannabis on Suomessa laillinen reseptilääke.

Verkkolehti Lohari jatkaa asian tutkimista ja uutisoimme asiasta myöhemmin lisää.

Tapauksen taustoista lisää myös tämäniltaisessa KARHUNEN, INC. -Periscope-lähetyksessä.


LohariMedia

12 thoughts on “Valviralta uhkauskirjeitä lääkäreille – Lääkekannabiksen määrääminen kiellettiin lupien menettämisen uhalla

 1. Mitä ***** Nyt taas?! Omaan itse Kannabis-reseptin, joka on ollut ainut toimiva lääke 11 vuoden rumban jälkeen kun kaikki muut lääkkeet on käyty läpi ilman vastetta ja nyt Valvira alkaa viemään toimilupia tämän myötä?

  1. Joni, kyllä on synteettisiä syöty syömällä. On nääs yli 25 sairautta ja 50 synteettistä pilleriä tms./vrk. Onneksi CBD-öljy auttaa olennaisesti esim. vaikeaan fibromyalgiaan, jossa lukematon määrä vaivoja. Laillista lääkekannabista en kysyessäni kipupolilta saanut, mutta Kannabisliiton potilasvertaistukiryhmästä “löysin” CBD-öljyn ja siitä saanut uskomattomasti apua. Muut kipulääkkeetkin kun ovat jo kortilla ja ne pjolestaan syöneet elimistöäni. CBD-öljy sen sijaan hoitaa myös sisuksia. Tsemiä sulle!

 2. Kaiken kokeillut ja kokenut 10 vuoden aikana krooniseenkipuun, niin se kaikkein toimivin ja haittavaikutuksiltaan vähäisin lääke viedään siis pois. Heroiinin korvaushoitoon tarkoitettua synteettistä opioidia eli buprenorfiinia saa vaikka ei haluaisi, eikä se edes auta mihinkään. Voihan, vitun, vitun, vittu! Menen niin kipeäksi, että tekee mieli ampua takaraivo seinälle.

 3. Mennäänkö meillä takapakkia, vaikka muualla puretaan sääntelyä? Uskomatonta jukuripäisyyttä. Ehkä lääkefirmojen osakeillakin on jotain tekemistä asian kanssa…

 4. Olisi erittäin mielenkiintoista kuulla Valviran perustelut tälle ja saada tietoa, mistä tällainen toiminta on lähtöisin. Virkamiehet kuitenkin joutuvat perustelemaan tekonsa aina jollain tavalla eikä siinä pitäisi olla varaa yksittäisen henkilöiden mielivaltaisille toimille. Onko muutos tullut jostain Valviran sisältä vai onko mahdollisesti ministeriöstä (jonka alaisuudessa Valvira toimii) käsin kehotettu näihin toimiin?

 5. Siis paljonko lääkäreille oikein maksetaan lääkkeiden myynnsitä?

  Pakko maksaa ja paljon, kun kannabista ei saa määrätä.

  Ja lääkärit somessa vielä kehtaavat väittää, että eivät saa määräämistään lääketehtaiden myrkyistä yhtään mitään.

  Jos näin olisi, niin monia sairauksia hoidettaisiin korjaamalla ravintoainepuutokset sekä antamalla haitatonta kannabista kipuihin.

 6. Apulaisoikeusasiamieheltä tuli moitteet viime viikolla ja KELA muutti jo käytäntöjään.

  “OHJE on syrjivä, apulaisoikeusasiamies sanoo. Kelalla on oikeus pyytää lisäselvitystä, mutta tarve pitää arvioida yksilöllisesti eikä vaatia selvitystä automaattisesti.

  Kela ei voi myöskään pyytää toimeentulotukipäätöstä varten selvityksiä asiakkaan diagnoosien perusteista, vuosien takaisista verikoetuloksista tai päihteiden ja lääkkeiden käytön historiasta. Apulaisoikeusasiamiehen saamissa yhteydenotoissa on kerrottu tällaisista pyynnöistä.

  Ylipäätään Kela tulkitsee lakia liian tiukasti. Se maksaa toimeentulosta lääkemenoja vain, jos lääke on välttämätön, kun lain mukaan riittää, että lääke on tarpeellinen.

  Käytäntö voi johtaa siihen, että ihmisiä jää ilman lääkkeitä, jotka hoitava lääkäri on katsonut tarpeellisiksi. Ainakin yhden ihmisen useita vuosia jatkunut lääkehoito katkesi Kelan linjan muututtua, apulaisoikeusasiamies kertoo.

  HYVIEN hoitokäytäntöjen noudattamisen valvominen ei kuulu Kelan toimivallan piiriin, apulaisoikeusasiamies huomauttaa. Jos se havaitsee, että lääkkeitä määrätään puutteellisin perustein, se voi kertoa siitä Valviralle, joka valvoo lääkäreitä.

  Kelan asiantuntijalääkäri tai etuuskäsittelijä ei voi myöskään päättää asiakkaan lääkityksestä yli hoitavan lääkärin näkemyksen. Kun niin tehdään vain toimeentulotuen saajien kohdalla, ihmiset joutuvat keskenään eriarvoiseen asemaan.”

  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005638758.html

  http://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/toimeentulotukea-voi-saada-hoidon-kannalta-tarpeellisiin-laakkeisiin?_101_INSTANCE_bXQwrAFx2FGH_redirect=%2F

 7. Minut on pakotettu subu-koukkuun fibromyalgian ja muiden tukielinongelmieni takia ja pyysin omalta Juvan terveyskeskuksen lääkäriltä lähetteen Mikkelin keskussairaalan kipupolille, tarkoituksenani kysyä kannabiksen käytöstä kivunlievitykseen. 4 kuukautta sitten. Ei ole aikaa kuulunut ja taitaa olla turha edes soittaa kipupolille ja kysellä ajan perään. Mitä pieni ihminen voi tehdä tässä ison massin maailmassa?

 8. Kärkkäinen on yksi MV Lehti:n mainoskumppaneista, mikä herätti paljon keskustelua ja kritiikkiä sen mainosvalinnoista. Yrityksen näkyvä mainostaminen MV Lehti -sivustolla nostatti kysymyksiä vastuullisuudesta ja eettisistä periaatteista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *