Missä kohtaa huumelainsäädännön höllennystä mennään?

Missä kohtaa huumelainsäädännön höllennystä mennään?

Huumausaineiden mystinen lippulaiva seilaa kohti päämääräänsä. Kukaan ei tiedä mitä se tekee, satamaa se luultavasti vain hakee. Toiset pelkäävät, toiset odottavat, toiset yrittävät kauhoa vettä vastaan, jotta tämä toista kymmentä rahtilaivaa vastaava Lentävä (tai Savuava) Hollantilainen ei pääsisi määränpäähänsä.

Missä me tällä hetkellä nyt seisomme, kun puhutaan siitä että kuinka lähellä mietojen huumausaineiden laillistaminen, niiden laittomuudessa kiinni olevien rangaistusten höllentäminen oikein on? Tästähän voidaan olla monta mieltä, kyynisimmät eivät koko tapausta edes näe ja jotkut levittelevät jo punaista mattoa. Lähdetäänpä katsomaan paria uutista tässä menneiltä vuosilta, että mitä siellä ollaan sanottu:

Mistä me lähdimme liikkeelle?

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ess-kannabiksen-laittomuus-ratkaistiin-arvalla-rikosylikomisario-poistaisi-rikosmerkinnan/675642/

Kannabiksen laittomuus ratkaistiin aikoinaan arvalla. Rikosylikomisario Thomas Elfgrenin mielestä kannabiksen käytön rangaistavuus tulisi poistaa. Eli kuten me tässä viimeaikoinakin olemme nähneet, ennenkin on ollut kovia kannanottoja asiaan. Nämä pitäisi mielestäni tuoda nyt esille, koska tuntuu, että vain viime kahtena vuotena olemme saaneet vasta sitä keskustelua, jota oikeasti Suomen päihdepolitiikka tarvitsee.

Olen Elfgrenin kanssa täysin samaa mieltä, vaikkakin olen myös sitä mieltä, että kaikki huumausaineet voitaisiin lyödä valtion valvontaan, myyntiin ja verotettavaksi, ettei jäisi mitään hampaankoloon kellekään, eikä kartellit eivätkä mitkään rikollisjärjestöt pystyisi rahoittamaan omaa toimintaansa myymällä huumeita. Kannabis on niin yleinen päihde nykyään, että kun nuori sitä kokeilee (mikä on erittäin todennäköistä), niin mahdollisen kiinnijäämisen yhteydessä seuraukset voivat olla vakavat. On täysin kohtuutonta ja naurettavaa, että nuorelta ihmiseltä viedään ns. ”nuhteettomuus” pois, vain koska tämä poltteli jotain rikkaruohoa kotibileissä. Samaan syssyyn voidaan viedä myös ajokortti, ja totta kai se kuuluisa merkintä tulee vielä olemaan siellä poliisin tiedoissa, niin että varmasti opiskelu sekä töihin pääseminen ovat jatkossa mahdollisesti paljon hankalampaa. Puhutaanko seuraavaksi syrjäytymisen ehkäisystä vai tajuavatko jo kaikki minkälaisen lavafarssin olemme rakentaneet nykyisellä systeemillämme?

Tämä uutinen oli siis vuodelta 2014.

Arvio: Kannabiksen käyttö laillista Suomessa 2020!

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/122288-arvio-”kannabiksen-kaytto-laillista-suomessa-2020”

(Kopioi koko yllä oleva linkki hakupalkkiin koska se ei toimi muuten)

Okei tässäpä erittäin optimistinen näkökulma muutamilta asiantuntijoilta, vuodelta 2012. Totta kai uutinen vähän revittelee, sillä asiantuntijat enemmänkin viittaavat käytännön laittomuuteen, eli siihen että papereilla kannabis olisi laitonta, mutta käytöstä ei kuitenkaan rankaistaisi. Nyt kun katselemme viime aikojen puheita, niin tämähän ei ole edes mahdoton ajatus, ehkä me pääsemme sinne.

Uutisen mukaan arvioidaan että Suomessa huumausaineiden käyttö lisääntyy rajusti vuoteen 2020 mennessä, ja että rikollisjärjestöt ottavat haltuunsa yhä tiukemmin laittomien huumeiden myynnin. Myös kotikasvatuksen epäillään lisääntyvän niin paljon että yhteiskunnan on pakko sopeutua tähän niin, että rangaistustoimenpiteitä höllennetään. Tämä on minustakin todennäköinen vaihtoehto sille, mitä tulee käymään lähivuosina. Tämä myös tukee jatkuvasti kieltolain epäonnistumista, koska se selvästi näyttää, että vaikka kuinka paljon rahaa pistämme ihmisten jahtaamiseen ja rankaisemiseen, huumausaineiden käyttö vain lisääntyy. Nyt tätä on kokeiltu n. 50 vuotta, pitäisikö jo vaihtaa ääntä kellossa?

No entä jos lähtisimme valvomaan asioita tiukemmin? En usko että tämä on edes mahdollista. Viimepäivien uusimpana kannabiksen rangaistavuuden poistamisen puolestapuhujana on ollut Sami Rakshiti, joka on Tullin johtaja. Hänen edellinen uutisointi aiheesta oli seuraava:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3722182/Tullin+johtaja+Ministerin+pitsa+kylmettyy+ennen+kuin+netista+tilatut+huumeet+ovat+kotona

Tässä uutisessa hän kertoo, kuinka huumeiden tilaaminen netistä lisääntyy jatkuvalla syötöllä, ja kuinka se helpottuu helpottumistaan, niin että käyttöannoksia voidaan tilata kotiovelle. Enää ei tarvitse edes lähteä nykimään hihasta ketään, kun netissä voit maksaa ja tilata sitä kuin ruokaa Pizza-Onlinesta. Siinä missä Sami Rakshiti sanoi takavarikoiden määrän olleen vuonna 2007 n. 600 luokkaa, on määrä viisin- tai kuusinkertainen.

Uusin uutisointi hänen puoleltaan sijoittuu nykyiselle vuodelle.

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/tullin-valvontajohtaja-rikospaikassa-huumausaineiden-kayton-pysyttava-lainvastaisena-mutta-rankaisemisesta-voitaisiin-luopua/6807994#gs.XIfrirI

Tässä hän sanoo, että rankaisemisesta voitaisiin luopua. Videon katsottuani sieltä oli noussut parikin ihan jännää pointtia esiin. Esimerkiksi se, että arvioiden mukaan tulli onnistuu takavarikoimaan n. 5-10% kaikista huumausainelähetyksistä, ja määrähän tässä oli jotain 3000 lähetyksen luokkaa vuosittain, mitä onnistutaan takavarikoimaan. Omienkin sanojensa mukaan Sami Rakshiti arvioi siis, että huumausainelähetyksiä joita on päässyt maahan voi olla KYMMENIÄ TUHANSIA. Muistakaa tämä seuraavalla kerralla kun jossain poliisi mässäilee sillä kuinka sai ison amfetamiinilastin kiinni rajaylityksessä, kuinka nyt ollaan voitettu sota huumeita vastaan ja kyllä se rankaisukäytäntö on paras vaihtoehto mitä on.

KERRO JO PIRU VIE MISSÄ MENNÄÄN JOKO NE LAILLISTETAAN VIELÄKÖ TULEE SAKKOA?!

Tätä minä en osaa täysin varmasti sanoa, en usko että kukaan meistä osaa. Voisin olla todella optimistinen ja sanoa, että kyllä, kohta saa ihminen itse valita päihteensä ilman että valtio lyö sakkoa käteen, rankaisee ja lähettää miehet sinsissä oven taakse kolkuttelemaan.

Mutta, kuten me näemme menneistä ja nykyisistä uutisista, tilanne muuttuu koko ajan. On ilmiselvää että valtiolla ei ole mitään lankoja käsissään asioiden suhteen, ei niin mitään. Ne räpiköivät kuin kalat kuivalla maalla ja yrittävät epätoivoisesti saada jostain kiinni, mutta kun se ei onnistu. Aina kun kuvitellaan että nyt saadaan jotain aikaiseksi, langat lähtee taas käsistä ja sitten mennään. Huumausaineiden käyttö lisääntyy, rikollisjärjestöjen rahat lisääntyy, ongelmat lisääntyvät, pahoinvointi lisääntyy, syrjäytyminen lisääntyy. Tähän on pakko tehdä muutos. Haluan itse henkilökohtaisesti liittyä vuoden 2012 asiantuntijoiden mielipiteeseen siitä, että vuonna 2020 ainakin kannabiksen käytön osalta rangaistavuus olisi vähentynyt. Tämän jälkeen kun nuori, tai kuka tahansa jäisi kiinni kannabiksen käytöstä, ei tulisi merkintöjä, ei tulisi sakkoa eikä varsinkaan rikosoikeudellisia toimenpiteitä, jotka näkyisivät ja haittaisivat ihmisen elämää jatkossa. Ihmisen henkilökohtaisista valinnoista ei saisi rangaista, ja niin kauan aikaa kun et mene barrikaadeille ylimääräisen suolan käytöstä, roskaruuan syömisestä, Xtreme-urheilun harrastamisesta, kontaktilajien harrastamisesta tai noh… ylipäätänsä mistään missä voi löytyä joku tolvana joka onnistuu itsensä telomaan ja joutuu yhteiskunnan piikkiin paikattavaksi, ei sinulla tulisi olla asiaa mennä sinne kannabiksenkaan takia.

Eli vuosi 2020, odotetaan sormet ristissä, toivotaan asiantuntijoita asiansa tuntijoiksi, ja jatketaan valistustyön sekä positiivisten vibojen levittämistä. Me tulemme kohti niitä oikeita ratkaisuja, hitaasti mutta varmasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *