Mikä aloite tehdään? Äänestys päättyy lauantaina!

Mikä aloite tehdään? Äänestys päättyy lauantaina!

Suomen Kannabisliitto järjestää uuden kansalaisaloitteen ajalle 1.7. – 31.12. ja äänestys on parhaillaan käynnissä Loharin sivuilla koskien sitä, mikä aloite tullaan tekemään: depenalisaatio, dekriminalisaatio vai laillistaminen?

Lohari pyytää kaikkia lukijoitaan harkitsemaan depenalisaation hyödyllisyyttä tässä tilanteessa.

Loharin valinta: Depenalisaatio

Depenalisaatio-aloite pyrkii siihen, että kannabikseen liittyvistä “rikoksista” ei tulisi rangaistusta, ja se olisi Loharin mielestä ehdottomasti paras aloite tällä hetkellä.

Depenalisaatio-aloitteen pystyy perustelemaan kannabista kammoavillekin helposti tyyliin: “Älä huoli, yhtä laitonta se on kuin ennenkin, mutta poliisien resurssit vaan vapautuu oikeiden rikosten estämiseen.” Poliisi käyttää resurssejaan jahdatakseen omaan käyttöönsä kannabista kasvattavia suomalaisia. Tämä kukkapuskien metsästäminen karhukopla-rynnäköin on sulaa hulluutta varmasti myös suuren enemmistön silmissä.

Depenalisaatio voisi oikein kampanjoituna siis saada kannatusta myös kieltolain kannattajien taholta. Täysi laillistaminen sen sijaan saisi aikaan vain sen tutun “ai nyt ne taas mellastaa päänsä sekoittamisen puolesta” -reaktion. Laillistaminen on jo itsessään niin laaja prosessi ja niin iso muutos yhteiskunnassamme, että asenteet täytyy ensin muuttaa muutokselle suopeammiksi.

Jo pelkkä rangaistavuuden poistaminen parantaisi Suomen tilannetta paljon, ja se tulisi olemaan erittäin hyödyllinen muutos ja otollinen maaperä myöhemmän laillistamis-aloitteen läpi menemiselle.

Uudenlaista ajattelua tarvitaan

Albert Einsteinin mukaan hulluuden määritelmä on se, että samaa asiaa toistamalla odotetaan erilaista lopputulosta.

Totta kai meidän kaikkien yhteinen tavoitteemme on täysi laillistaminen. Mutta nyt on aika kokeilla eri keinoja kuin pään hakkaamista seinään ja laillistamisen “vaatimista” odottaen sen maagisesti vain menevän läpi.

Tässä depenalisaatio-aloitteen etuja:

  • poliisin resurssit ohjataan oikeiden rikosten estämiseen
  • yksinkertaisin sekä esittää ja läpi mennessä myös toteuttaa
  • päihdeongelmaisille alempi kynnys hakeutua hoitoon
  • helppo perustella myös kieltolain kannattajille
  • vaikea perustella depenalisaation vastustamista
  • kannabis saadaan luokiteltua erilleen kovista huumeista
  • täysin YK:n linjan mukainen muutos

Suomi on sitoutunut noudattamaan YK:n UNGASS -päätöslauselmaa jossa lukee että jäsenmaat kiinnittävät huomiota siihen, että rikoksista langetettavien tuomioiden tulisi olla suhteessa niiden aiheuttamiin haittoihin. Koska kannabiksen käytöllä ei ole mainittavia haittoja —> depenalisaatio.

Isot urotyöt koostuvat pienistä osa-voitoista, ja pitkätkin välimatkat kuljetaan yksi askel kerrallaan. Depenalisaatio olisi historiallinen askel kohti laillistamista.

Äänestys päättyy huomenna

Äänestä Lohari.net -portaalin etusivulla olevan kyselyn kautta. Kysely löytyy sivun oikeanpuoleisesta palkista, “Kirjaudu Lohariin” -osion alapuolelta nimellä “KANSALAISALOITE-ÄÄNESTYS”. (Mobiililaitteilla selaa sivua alas niin kauan, että saavut kyseiseen kohtaan.)

Äänestys päättyy puoliltaöin lauantaina ja tulokset näet täältä.

Lisää Kannabisliiton toiminnasta sekä tulevasta aloitteesta lauantain podcastissa klo 17, jossa vieraana Hamppupuolueen Seppo Rautavirta. Asiasta lisää myös tulevassa kesäkuun pääkirjoituksessa.

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *