Kannabiskuskin syyte rattijuopumuksesta hylättiin

Kannabiskuskin syyte rattijuopumuksesta hylättiin

Hieno ennakkopäätös korkeimalta oikeudelta. Tämä nykyistä laikia on tätä ennen tulkittu mielisairaalla tavalla. Kuten kaikki varmasti tietävät.

“Todella harvinaiseksi koko tapauksen teki se, että tuomion kumoamista ja syytteen hylkäämistä vaati KKO:ssa syyttäjä. Syyttäjän mukaan lainsäätäjä ei ollut tarkoittanut, että tällaisesta teosta rangaistaan, koska kuskin verestä löytynyt aine ei ollut vaikuttanut tämän ajokykyyn.”

Nykyinen laki on valmisteltu luulojen perusteella kuten tässä käy KKO:n lausunnossa sen hyvin huomaa.

KKO HUOMAUTTI, että laki ja sen esityöt ovat ristiriidassa keskenään. Lain sananmuodon mukaan liikenteessä on huumeisiin nollatoleranssi eli rattijuopumukseen syyllistyy riippumatta siitä, onko huumeella vaikutusta ajokykyyn. Lain esitöissä taas todetaan, että rattijuopumussäännösten ulkopuolelle jää sellainen käyttö, jolla ei ole vaikutusta liikenneturvallisuuteen.

“KKO:n mukaan verinäytteestä voidaan havaita kannabiksen käyttö huomattavasti pidempään kuin mitä lakia säädettäessä arvioitiin. Silloin uskottiin, että jäljet häviävät vuorokaudessa.

KKO tuli siihen tulokseen, että lain tulkitseminen aiempien, virheelliseksi osoittautuneiden käsitysten mukaisesti johtaa lopputulokseen, joka ei vastaa lainsäätäjän tahtoa. Kaiken lisäksi kannabiksen käyttäjän olisi silloin vaikea arvioida, milloin hän on ajokunnossa. Tämä ei vastaa vaatimusta siitä, että rikosvastuun pitää olla ennakoitavissa.”

Kuinka moni ihminen on menettänyt ajolupansa ja mahdollisesti työnsä näiden väärien tuomioiden takia?

Poliitikot ovat vastuussa huonoista laista, mutta tuskin kukaan ottaa asiaan kantaa, saatika oikeusministeri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *