KSML-valeuutiset
Näin valeuutis-termin yleistyessä on hyvä tuoda esille myös valtamedian suorat epätotuudet ja erinomainen esimerkki tästä löytyy KSML-konsernista ja sen omistamasta Savon Sanomista. 7.12.2016 SS:ssa julkaistu artikkeli Kannabiskokeilut ovat nuorilla lisääntymään päin ja 4 päivää myöhemmin KSML:n toimesta otsikkoa muuttamalla julkaistiin sama valeuutinen otsikolla: Nuorten kannabiskokeilut ovat lisääntymässä.
Jo itse otsikko on harhaanjohtava, sillä netistä informaatiota etsivät nuoret voivat helposti valehdella kun kysytään kannabiksen käytöstä ja aiheesta kiinnostuneet saattavat puhua aiheesta avoimemmin. Koska kyseessä on rikokseksi määritelty toiminta, todellista kuvaa käytöstä ei voi saada kun tietenkin sitä peitellään tai sillä “rehvastellaan”.
“Nuorten aikuisten epäillään käyttävän lääkkeitäkin väärin. Vaarallisinta on sekakäyttö.” Eli heti ensimmäinen lause ilmaisee, että on epäilyjä vailla mitään todisteita. Sekakäyttöä on monenlaista, eikä tieteellisessä aineistossa löydy aihetta epäillä, että kannabiksen yhteiskäyttö muiden päihteiden kanssa olisi haitallisempaa. Esim. alkoholin kulutus laskee selvästi, jos on esim. vaporisoinut kannabiskukintoa.
“Nuorten keskuudessa lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt. Sekin tiedetään, että 25–34-vuotiaiden keskuudessa kannabiksen ja muidenkin huumeiden käyttö on lisääntynyt.” Tässäkin ollaan puhtaasti kyselyiden varassa. Huomattavaa on tämä “väärinkäyttö”-sanan merkitys, joka tarkoittaa THL-sanastossa pelkästään reseptiohjeiden ulkoista nauttimista, eli joko ottaa pillereitä enemmän tai eri aikoina. Jos reseptiä ei ole, se tulkitaan automaattisesti väärinkäytöksi.
“Lääkkeellä pyritään vahvistamaan huumaavan aineen tuomaa euforian tunnetta. Lääkkeillä lievitetään myös narkoottisten aineiden käytön seurauksena tulevia vieroitusoireita.” Subjektiivinen näkemys, oletetaan että lääke ei ole huumaavaa, sekä että “lääke” vahvistaisi euforiaa. Koska otsikossa mainitaan kannabis, on harhaanjohtavaa puhua vieroitusoireista. Asian voi myös kääntää toisinpäin, eli moni apteekin opiaatti-pillereistä vierottuva käyttää kannabista lievittämään oireita.
“Suhtautuminen kannabikseen on vuosien kuluessa muuttunut entistä liberaalimmaksi. Vaikka haittojen suhteen ollaan nykyään valveutuneita, kannabiksen käytön lisääntyminen huolestuttaa päihteiden käytön tutkijoita.” Tottakai suhtautuminen muuttuu, kun on saatavilla tutkittua tietoa kannabiksen vaikutuksista. 0 kuolemaa, massiiviset lääkinnälliset ominaisuudet, itsetutkiskelu, teollisuuspotentiaali jne. On aika hälyyttävää, jos päihdetutkijoita huolestuttaa tämän kasvin käytön yleistyminen, väite ei voi pitää paikkansa jos puhutaan tieteellisellä menetelmällä toimivista tutkijoista, ymmärrettävää tosin jos “tutkija” on THL:n leivissä.
“Entistä suvaitsevampi suhtautuminen saattaa laskea kynnystä kokeiluihin. Tämä voi ennakoida myös jatkuvan käytön, ja siihen liittyvien haittojen yleistymistä” Kannabiskokeilulla ei ole tutkitusti mitään fyysisiä haittoja, on olemassa myös osviittaa siitä, että hetkelliset “haittavaikutukset” ovat nuorilla aikuisia lievempiä. Koska kyseessä on kasvi jolla ei ole fyysisiä riippuvuustekijöitä, jatkuvan käytön ennakointi on yksi urbaanilegendoista. Haittoja on hyötyihin nähden aika olemattomasti, toki joillekin ihmisille se ei sovi, mutta ei pähkinöitäkään voida demonisoida jos joku on niille allerginen.
“Ongelman toisessa päässä on huumeiden, alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö. Pahimmillaan ongelmat voivat johtaa epäsosiaaliseen käyttäytymiseen, syrjäytymiseen ja oman terveyden menetykseen.” Eli päihteiden käyttäminen yhdessä ohjelmoisi aivot maagisesti toimimaan tietyllä tavalla. Kuulostaa melko naurettavalta, kuten koko artikkeli. Syrjäytyminen on aika jännä sana, joka ei periaatteessa tarkoita mitään konkreettista. Vähän kuin sanoisi, että en voi nyt lukea, koska papukaija.
“Myös kannabikseen voi jäädä koukkuun. Näin käy 8–10 prosentille käyttäjistä.” Tässä ehkä se törkein vale, eli vaikka tätä kukkaa on tutkittu vuosikymmenet, ei ole voitu todistaa että se aiheuttaisi fyysistä riippuvuutta tai vieroitusoireita. Jos fantasioidaan, että jokainen säännöllisesti, esim. kerran kuukaudessa käyttävä on addikti, tällöin lauseen voisi jotenkin rationalisoida.
“Kannabis vaikuttaa mielenterveyteen, heikentää aivotoimintoja ja muutakin toimintakykyä. Kokeilu voi johtaa toistuvaan käyttöön ja vakavampiin ongelmiin. Jos mukana on alkoholia ja muita päihteitä, sekakäytön vaarat lisääntyvät.” Tosiaan aika moni ihminen saa apua kannabiksesta, esim masennukseen, joten kyllähän sillä jotain vaikutusta on mielenterveyteen, tosin positiivista. Aivotomintojen heikennys on aika hölmö heitto, yhtä lailla neuronit napsuvat vaikka nauttisikin kannabista, monella jopa ajatusmaailma saattaa laajentua. Toimintakyky on myös aika kummallinen väite, sillä vaikutukset ovat puhtaasti käyttäjästä kiinni. Toinen voi nukahtaa jointista, toinen voi tehdä lähes mitä tahansa muutaman pesällisen jälkeen. Olisi kiva tietää, mitä vakavammat ongelmat ovat, laittomuudesta johtuvien seurauksien lisäksi?
“ Kannabiksen käyttö on erityisen haitallista nuoruusiässä. Vaikka nuori olisi valveutunut, saatetaan haittoja joskus vähätellä vai ajatellaan, etteivät ne osu omalle kohdalle.” Edelleen tieteelliset todisteet tälle väitteelle puuttuvat, tottakai “haittoja” vähätellään jos ne ovat lähes olemattomia. Jos näiksi “haitoiksi” luetaan hilpeä olo, tarinointi, aistihavaintojen tulkinta, tai vastaavat, ollaan perin protestanttisella linjalla. Kenties se asioiden kyseenalaistaminen on “vaarallisinta”, pian kukaan ei enää usko näitä KSML-propagandajuttuja.
“Jokainen uusi 25-34-vuotiaiden ikäryhmä käyttää kannabista kaksi kertaa sen mikä edellinen. Ikääntyvien joukossa kannabiksen kanssa tuttavuutta tehneitä on vähän.” Ilmeisesti pitää palauttaa mieleen matemaattinen realismi, eli mikäli käyttö tuplaantuu 30v välein 10% väestönmäärästä , käyttäjiä olisi muutaman sukupolven päästä yli 100%. No eihän sitä voi olettaa, että “tutkija” tai “toimittaja” näin monimutkaista asiaa ymmärtäisi. Ikääntyville varsinkin kannabiksesta olisi huimasti apua, siksi onkin todella väärin, että “tuttavuutta tehneitä” on niin vähän, vaikka määräähän ei voi vain tietää.
“Kannabis on keskushermoston toimintaa heikentävä huume.” Suurin vale luonnollisesti viimeisenä, eli tutkimustulokset aukottomasti todistavat, että kyseessä on neuroprotektantti, eli se vahvistaa keskushermoston toimintaa. Kannabinoidit auttavat moniin autoimmuunisairauksiin, hermostoperäisiin vaivoihin ja vastaaviin. Sietäisi kyllä hävetä, että tällaista törkeää valeuutisointia näkee vielä informaatio-aikana. Onneksi valheella on aina vain entistä lyhyemmät jäljet!
Ja ei kahta ilman kolmatta.
http://www.ksml.fi/kotimaa/Nuorten-lääkkeiden-väärinkäyttö-ja-kannabiskokeilut-ovat-lisääntyneet/884974
Pitää tehdä uus “Pelkoa ja inhoa…” -juttu joko tästä tai silmän toiminnan heikkenemishuuhaasta… huoh. Turhauttavaa, kuinka selvästi on esillä, että todellinen valemedia maassamme on nimenomaan valtamedia.
16. “Artikkeli [turvallisesta aseen säilytyksestä kotona](https://mvlehti.org/turvallinen-aseen-sailytys-kotona-asiantuntijan-vinkit-ja-lait/) tarjoaa tärkeää tietoa aseiden omistajille. Turvallisuus kotona alkaa vastuullisesta asenteesta ja oikeanlaisista säilytysratkaisuista, jotka suojelevat sekä ihmisiä että itse aseita.”