Kannabiskasveja löydetty 2 500 vuotta vanhasta haudasta Kiinassa

Kannabiskasveja löydetty 2 500 vuotta vanhasta haudasta Kiinassa

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”on” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” custom_margin_last_edited=”off|” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” column_padding_mobile=”on” custom_width_px=”900px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Luoteis-Kiinasta löytyi vuosituhansia vanha “kannabiskätkö”. Uniikki löytö lisää huomattavasti ymmärrystämme siitä, kuinka muinaiset euraasialaiset kulttuurit käyttivät kasvia rituaaleissaan sekä lääkkeenä.

University of Chinese Academy of Sciences -yliopiston tohtori Hongen Jiangin johtama arkeologinen tiimi löysi kolmetoista kannabiskasvia ikivanhasta hautapaikasta Turfanin hautavajoamasta, Kiinan Sinkiangista. Economic Botany -julkaisun raportissaan tri. Jiang sekä hänen kollegansa kuvailevat noin 35-vuotiaan valkoihoiset piirteet omaavan miehen viimeistä leposijaa.

Noin 90 senttimetriä pitkät naaraskasvit oli aseteltu miehen rinnan päälle siten, että juuret osoittivat kohti lantiota ja kasvien latvat sijoittuivat leuan alle, kasvojen vasemmalle puolelle. Mies oli aseteltu makaamaan puiselle sängylle, ja hänen päänsä alle oli laitettu kaislatyyny. Jiang sanoo, että löytö on lisä kasvavaan arkeologiseen todistusaineistoon, joka osoittaa, että kannabiksen käyttö oli “erittäin suosittua” Euraasian aroilla tuhansia vuosia sitten.

Radiohiiliajoitus hautapaikan sisällöstä kertoo, että mies haudattiin noin 2 800 – 2 400 vuotta sitten.

Uniikit hautajaiset

Kyseessä on yksi kahdestasadastaneljästäkymmenestä Jiayin hautausmaalta löydetystä haudasta, ja se on yhdistetty Subeixi-kulttuuriin (joka on tunnettu myös Gushi-kansana). Subeixit asuivat alueella noin 3 000 – 2 000 vuotta sitten, jolloin Turfanin aavikolla sijaitseva keidas oli tärkeä pysähdys- ja kauppapaikka Silkkitiellä.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2016/12/01_pot_burial-small.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” alt=”Hmmmmm” title_text=”mikä otsikkO?”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Kannabiskasvin osia on löydetty myös muutamasta muusta alueen haudasta, muun muassa läheiseltä Yanghain hautausmaalta, joka puolestaan löydettiin vuonna 2006. Yanghain haudat ovat samalta aikakaudelta Jiayin hautausmaan löytöjen kanssa, ja eräs hauta sisälsi lähes 900 grammaa kannabiksen siemeniä sekä jauhettuja lehtiä. Parista muustakin alueella olevasta haudasta on löytynyt kannabiksen lehtiä, varsien kappaleita sekä siemeniä.

Kannabissiemeniä on löydetty muinaisista haudoista myös Turfanista länteen. Eteläisessä Siperiassa on löydetty ensimmäisellä vuosituhannella ennen ajanlaskun alkua eläneen skyyttinaisen hauta, josta löytyi myös kannabiksen siemeniä. Nainen kuoli mahdollisesti rintasyöpään ja arkeologit epäilevät, että hän on saattanut käyttää kannabista oireiden helpottamiseen.

Nyt kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun arkeologit ovat löytäneet kokonaisia kannabiskasveja. Myös havainto kannabiksen käyttämisestä käärinliinana vainajan peittelemisessä on ensimmäinen lajiaan.

Kenties paikallisesti kasvatettu

Koska aikaisemmat kannabislöydöt Turfanin haudoista sisälsivät ainoastaan hamppukasvin osia, tutkijoiden on ollut vaikeaa määritellä, kasvattivatko paikalliset kannabista itse vai saivatko he sitä lähialueiden kansoilta kaupankäynnin tuloksena.

Jiayiin haudatun miehen ruumiin päälle kokonaisina asetellut, juurineen maasta kaivetut kasvit antavat arkeologeille syytä päätellä, että kannabis on ollut tuore – ja siitä syystä myös paikallinen – kun se oli korjattu hautajaisia varten.

Miltei kaikki Jiayin haudan naaraskasvien kukinnot oli leikattu pois ennen vainajan päälle asettamista. Muutama jäljelle jäänyt kukinto oli lähes kypsä, joka siis viittaa siihen, että kasvien korjaaminen ja hautaaminen tapahtuivat loppukesästä.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2016/12/kuvituskuva_premium-004.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Psykoaktiivisista ominaisuuksistaan arvostettu

Kun arkeologit löytävät kannabista muinaisista paikoista, he koittavat selvittää syitä löydölle; miksi kannabis on katsottu niin tärkeäksi, että se on haluttu asettaa vainajan päälle?

Tiedemiehet analysoivat Jiayin haudasta löydettyjen kannabiskasvien osia ja löysivät kukinnoista trikomeja eli hiusmaisia solukarvoja/kasvannaisia, josta erittyvä hartsi sisältää psykoaktiivisia kannabinoideja kuten THC:tä (tetrahydrokannabinoli). Tutkijat epäilevät, että kannabis oli kasvatettu ja korjattu hartsin takia, jota on saatettu polttaa eräänlaisena suitsukkeena tai nauttia rituaali- tai lääkekäyttöön tarkoitetussa juomassa.

Psykoaktiivisten ominaisuuksiensa lisäksi monikäyttöistä kasvia on voitu arvostaa myös kestävänä hamppukuituna, josta voidaan tehdä esimerkiksi vaatekangasta.

Toistaiseksi arkeologit ovat löytäneet 6 000 – 7 000 vuotta vanhoja hampputekstiilejä Pohjois-Kiinasta, mutta Turfanin haudoista hamppua ei ole löydetty vaatemateriaalina. Yksi mahdollisuus on se, että vaatteet ovat lahonneet vuosituhansien saatossa. Voi myös olla, että kannabista ei Turfanissa ole käytetty vaatemateriaalina.

Koko kasvi on ravintoarvoiltaan loistava ja esimerkiksi hampun siemenissä on hyviä rasvahappoja, mutta arkeologi Jiang huomauttaa, että haudasta löydetyt kasvin siemenet ovat liian pieniä ollakseen käytettäväksi ravintona.


Lähteet: The Verge, National Geographic, Independent.co.uk

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Tuomas Karhunen

22 thoughts on “Kannabiskasveja löydetty 2 500 vuotta vanhasta haudasta Kiinassa

  1. You really make it appear so easy with your presentation but I find this matter to be actually one thing which I believe I’d by no means
    understand. It seems too complex and extremely broad for me.
    I’m taking a look ahead to your next submit, I’ll try to get the hang of
    it! Escape roomy lista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *