Pääkirjoitus: Kalson läksiäislahja

Pääkirjoitus: Kalson läksiäislahja

Kun aloitin tämän pääkirjoituksen rustaamisen viime viikolla, luonnoksen otsikkona oli “Kalson läksiäislahja”. Eilen satuin lukemaan kipuprofessori Eija Kalson kirjoituksen samaisesta asiasta eli viime viikon kannabisuutisoinneista ja vakuutuin siitä, että tämä on juuri sopiva otsikko.

Tapaus Kalsosta lisää tuonnempana kirjoituksessa. Tosiaan, artikkelin väsäämisessä kesti melkein viikko ja se kertoo tämänhetkisestä vireystilastani ja toimintakyvystäni aika paljon. Viime viikko oli historiallinen käänne Suomen kannabiskeskustelussa ja varsinkin jatkotoimenpiteiden valmistelu on vienyt paljon voimiani, kenties vähän liiankin paljon. Lisäksi isäni tapaturma, kahden kuukauden sairaalajakso sekä lopulta kuolema yllätyksenä kaiken keskelle on tietysti sekoittanut pakkaa ja syönyt myös voimiani.

Biologista ilmaislounasta ei ole, ja nyt maksankin hintaa liiasta rehkimisestä eli olen aika piipussa. Jonkin sortin flunssakin iski tähän päälle, ja jouduin perumaan viime viikonlopun osallistumisen Helsingissä Hyvinvointi-hackathon -tapahtumaan (iso käsi Kannabisliiton työryhmän Teemulle osallistumisesta).

Kenties hyvä näin; kenties työnarkomaanin täytyy alkaa pitämään omasta hyvinvoinnistaankin huolta, ennen kuin on kelvollinen hyvinvointihankkeeseen. Onneksi kadonneen tasapainon metsästys jatkuu taas huomenna.

Mutta se siitä. Asiaan.

KANNABISMEDIAVIIKKO

Yle Areena avasi pelin striimaamalla viime sunnuntaina Ylen Radio Suomessa klo 16:10 esitetyn Akuutti-ohjelman jo viikkoa aiemmin. Ohjelmaan vieraaksi pyytämäni Kokoomuksen kansanedustajan, syöpätautien erikoislääkäri Sari Raassinan mahtava ulostulo ja suunnitelmat ovat Suomessa käsittääkseni ensimmäisiä lajissaan sitten 1970-luvun.

Sunnuntain radio-ohjelman myötä suomalainen poliitikko ja lääkäri on vihdoin julkisesti ottanut rationaalisen kannan lääkekannabiksen huikeaan potentiaaliin.

Sen lisäksi viime viikon keskiviikkona Ylen TV 1:ssä esitetty uusi Akuutin “Hyvä/paha lääkekannabis” -avausjakso oli myös striimattavissa Areenassa paria päivää aiemmin. Iso hatunnosto Ylen ohjaaja-toimittaja Risto Kuusistolle muutoksen käynnistämisestä maassamme. Kudos-pisteitä myös Ylelle rohkeudesta sekä iso kiitos vertaistukiryhmämme Sannalle ja Suville stereotypioiden rikkomisesta!

Viime päivinä Yle ja monet muut suomalaiset mediat ovat julkaisseet lääkekannabista käsitteleviä TV- ja nettiuutisia, videopätkiä ja artikkeleita. Ja nyt siis kansanedustaja-lääkäri on ottanut asian julkisesti puheeksi.

Jos tämä ei ole merkittävää edistystä, niin en hitto vieköön tiedä, mikä sitten on!

KALAKUKKOJEN MAA

Edistyksestä huolimatta tilanne on kestämätön: kaksi vertaistukiryhmämme jäsenten lähipiireissä olevaa ihmistä teki hiljattain itsemurhan kipujen takia. Sairaiden ihmisten omaiset sekä kipu- ym. potilaat ottavat minuun jatkuvasti yhteyttä avun tarpeessa, enemmän kuin ehdin henkilökohtaisesti heille edes vastata.

Suomi on Euroopan synkimpiä alueita kannabisasenteiden suhteen, ja Suomen synkin alue kyseisessä asiassa on Savo.

Savon Sanomien Asta Tenhunen vihjailee kirjoituksissaan muun muassa tuhansien kipupotilaiden, syöpäpotilaiden, vakavasti sairaiden pienten epileptikkolasten äitien – sekä samalla myös kansanedustaja Sari Raassinankin eli Kuopion kaupunginvaltuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan – keskuudessa olevan paljon “rikollismielisiä”.

Ja ikään kuin tällainen asiaton keskustelun tukahduttaminen ja yleisen mielipiteen laiton ohjailu ei olisi vielä tarpeeksi, niin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa rikotaan lakia vieläkin härskimmin. KYS rikkoo jatkuvasti lakia potilaan asemasta ja oikeuksista, varsinkin jos potilas sattuu samaisia oikeuksiaan peräänkuuluttamaan. Kannabiksen mainitseminen saattaa johtaa jopa potilaan fyysisen koskemattomuuden rikkomiseen. Kuopion kipupolin kipulääkäri Eeva Hallikainen-Pirskasen vastaanotot pursuavat ideologista potilaan oikeuksia sekä lääkärin etiikkaa rikkovaa soopaa, jos potilas uskaltaa kysyä tästä laillisesta lääkkeestä ja hoitovaihtoehdosta.

Kipupolin ja Savon Sanomien lisäksi KYSin päivystyksen toiminta ansaitsee tulla julkisuuteen. Ylilääkäri Tero Martikaisen johtama päivystys saikin loppukesästä julkisuutta, kun sekä Yle että Iltalehti uutisoivat päivystyksessä olevista ongelmista:

Hoitajat voivat tuntea olevansa lopussa, vaikka sairaala pyörisi kaikilla mittareilla mainiosti – “Ovat niin pirun tunnollisia”

“Kuopio ei tee mitään ongelman ratkaisemiseksi” – sairaalasta kovaa kritiikkiä kaupungille päihtyneiden hoidosta

“Henkilöstön määrä ei ratkaise kaikkea” – KYS lupaa selvittää perusteellisesti päivystyksen tilanteen

Näistä syistä joudut jonottamaan sairaalan päivystyksessä, vaikka ketään ei näy missään – hoitajat kertovat

KYSin päivystyksen ylilääkäri: Parhaillaan selvitämme, onko työntekijöitä liian vähän

Isän luottamus päivystykseen romuttui – 6-vuotias odotti 7 tuntia, verikokeita ei otettu – tulehdus eteni munuaisiin

Olen jo siirtynyt toimenpiteisiin lakimiehemme kanssa, ja KYSistä sekä Savon Sanomista tehdään ennakkotapaus muulle Suomelle: argumentoinnin on siirryttävä maalaisjärkeä sekä potilaan oikeuksia kunnioittavaksi. Tieteen on tultava ideologioiden edelle ja potilaan parhaan on oltava ykkösprioriteetti. Tällä hetkellä se ei sitä KYSissä todellakaan ole.

Asian havainnollistamiseksi olen laittanut oman terveydenhuoltoni likoon ja valitettavasti voin todeta, että kannabiksen mainitseminen todellakin vaikuttaa saamaasi hoitoon Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Vielä en voi puhua tästä enempää mutta hyvin pian voin, ja sitäkin enemmän. Nauhoitettuja vastaanottokäyntejä, kymmenien savolaisten kipupotilaiden tapauksia sekä videoita Kuopion gansterimaisesta “terveydenhuollosta” löytyy kyllä.

Lisäksi kotikaupunkiini näyttäisi liittyvän muitakin juttuja kuten Euroopan lääkevirasto, Fimea ja kivunhoidon koulutus… kaikki tiet tuntuvat vievän Kuopioon.

KALSON SANOMA LÄÄKEFIRMOJEN LOBBAUSTA

Vaikka itse riemuitsen Akuutin jaksosta, sen sijaan Orion Pharman, Grünenthalin, Astra Zenecan sekä Mundipharman sponsoroima Eija Kalso ei tuntunut ohjelmasta kovinkaan nauttineen.

Itse asiassa hän kirjoitti eilen selvästikin tuohtuneena Lääkärilehteen, jossa hän havainnollistaa argumenttien sekä objektiivisuuden puutteensa – kuten kaikissa muissakin teksteissään. Tänään Kalson kirjoituksesta on uutisoitu enemmänkin ja Ylen pääl­lik­kö Ilk­ka Leh­ti­nen on tyrmännyt Kalson väit­teet:

Kipuklinikan ylilääkäri syyttää Lääkä­ri­leh­dessä Yleä sensuurista lääke­kan­na­bis­ju­tussa – “Kanna­bis­te­ol­li­suu­della suuret voitto-odotukset”

Ylilääkäri ihmettelee: Miksi Yle ajaa kannabiksen käyttöä lääkkeeksi?

Uskon, että Kalson puolueellisuus alkaa näkyä myös kannabiksesta vähemmän tietäville. Kalso kutsuu kollegaansa, Toronton Cannabinoid Medical Clinic -klinikan johtajaa, tri Verboraa “hurmossaarnaajaksi”. Olen konsultoinut tri Michael Verboraa THC:hen sekä syöpään liittyvissä annosteluasioissa, enkä ole puhelinkeskusteluissamme havainnut mitään hurmokseen tai saarnaamiseen liittyvää.

Taidanpa pyytää herra Verboraa kirjoittamaan vastineen johonkin verkkolehti Loharin tulevista pääkirjoituksista.

Riittää kun huomaa, että Kalso ei jostain kumman syystä mainitse kirjoituksessaan kenties tämän hetken oleellisinta elementtiä keskustelussa, eli kannabiskasvin CBD:tä sanallakaan. Lisäksi mainittakoon, että Kalso sanoo kannabiksen olevan huume. Väärin. Satoja terveysvaikutteisia yhdisteitä sisältävä kannabis on kasvi, kannabiksen THC on sen sijaan luokiteltu huumausaineeksi.

Televisiossa Kalson opit näkyvät oikeassa perspektiivissä; Suomessa on muusta maailmasta erillään oleva konsensus kannabiksen kuvitteellisista haitoista. Tämän julkinen esiintuleminen olkoon läksiäislahja Eijalle kosmiselta oikeudentajulta, kohtalon kouralta, karman jumalilta, sattumankaupalta tai vaikkapa minulta – Loharin ja Suomen Kannabisliiton nimissä. Olipa asian takana kuka tai mikä tahansa edellämainituista, hänen kiduttamiensa potilaiden puolesta epäkohdan täytyi tulla esiin.

Mielestäni Kalso on syyllistynyt törkeään virka-aseman väärinkäyttöön ja hänen sekä muiden suomalaisten kannabisvihaajien tyyli vältellä avointa keskustelua ja yksipuolisesti tiedottaa täyttä potaskaa auktoriteettinsa voimaan luottaen on historiaa. Kalso jää pian eläkkeelle, joten keitä kannabispropagandan äänitorvia meillä julkisuudessa vielä on?

Ainakin A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

NYKYTILANNE JA LOPPUVUOSI

Nykyisen työnkuvani suurin haaste on kenties se, että minun tulee työnteon ohella jatkuvasti muistaa sekä kyetä analysoimaan tekemisiäni, asennettani, strategiaani, aikataulutustani, priorisointejani ja vaikka mitä muuta. Onneksi lisäresursseja on tulossa pian, jolloin kaikki rakentamani osa-alueet pääsevät kunnolla käyntiin ja viimeaikojen keskeytyksiltä vältytään. Tässä lyhyt läpileikkaus kaikesta, mitä Vihreä Lohikäärme kattaa sisällään:

Verkkolehti Lohari:
Olen kasaamassa verkkolehdelle ammattimaista toimitusta, ja aloitamme myös tutkivan journalismin tekemisen kotimaan kannabisuutisten muodossa pian. Useat Suomen kannabistapahtumat tulet löytämään ensin täältä.

Podcast:
Vihreä Lohikäärme -podcast siirtyy CITY-lehden toimitiloihin ja heidän upouuteen studioonsa. Syvä kumarrus ja respect päätoimittaja Panu Janssonille, jonka luotsaamana City.fi on todellinen edelläkävijä Suomen medioiden joukossa.

Premium:
Heti kun oma toimituksemme alkaa toden teolla toimia, pääsen keskittymään jälleen maksullisten Premium-artikkeleiden kirjoittamiseen. Tutustu Premium-ilmaisnumeroihin täällä.

Videohaastatteluni City-lehdessä
Vihreän Lohikäärmeen blogi City-lehdessä
Vihreä Lohikäärme -podcast City-lehdessä (linkki tulossa, tutustu sillä välin suoriin Periscope-lähetyksiini)

Yhteisö:
Suomen nopeiten kasvava kannabisyhteisö on nyt päivittynyt versioon 3.0! Tykkäämällä toisten jäsenten päivityksistä, kommentoimalla artikkeleita, lähettämällä kaveripyyntöjä ja monista muista toiminnoista saat pisteitä, joita keräämällä voit ostaa pääsyn ainoastaan pisteillä saatavaan sisältöön ja luettavaan.

Kannabisklubi:
Lohari KLUBI 3.0 on Suomen ensimmäinen virtuaalinen kannabisklubi, joka avattiin viime viikonloppuna. Tutustu Klubin aulaan täällä.

CBD-jakelu:
Aloitan maailman johtavan CBD-toimittajan laatutuotteiden jakelun heti kun Euroopan varastomme aukeavat marraskuussa. Tämä tehdään kansalaistottelemattomuuden hengessä ja Fimean kiellosta piittaamatta.

Suomen Kannabisliitto:
Kannabisliitto tulee laajenemaan niin, että työryhmämme pyrkii pääsemään mukaan muutamaan valtion hankkeeseen ja yhdistys on jatkossa osa Kannabisliiton suurempaa kokonaisuutta. Suomessa ei ole toista Kannabisliiton suljetun Facebook-ryhmän kaltaista vertaistukikonseptia: kaikki ketkä tarvitsevat lääkekannabista, ovat tervetulleita sairaudesta riippumatta. Palaute on huikean positiivista, yhteishenki on ryhmässä upea ja jäsenten määrä kasvaa kiihtyvää vauhtia. Moderointimme ykkösprioriteetti on taata potilaille rauhallinen, asiallinen ja turvallinen ympäristö saada vertaistukea ja keskustella muutenkin lääkekannabikseen sekä CBD:hen liittyen toisten kanssa.

Ja sanotaan vielä se, että Suomen kannabistilanteen lähitulevaisuudessa vielä-toistaiseksi-mystinen ratsuväkeni rapakon takana saattaa muuttaa asioita oleellisesti.

LOPPUSANAT

Kesällä juontamillani Hamppumessuilla en pyydettäessäkään keksinyt yhtään ainoata kysymystä Suomen kannabistilanteen tulevaisuudesta.

Mitään epäselvää ei itselleni ole. Ainoa asia mitä on tehtävä on paljon kiittämätöntä, raakaa työtä. Tulokset aiemmasta raatamisesta ovat alkaneet näkyä maassamme viime viikolla, mutta jatkoa on siis tulossa. Voin jopa sanoa, että tämä on vasta alkulämmittelyä.

Joten vaikka kuinka haluaisin, nyt ei ole levon aika. Tällä hetkellä minulla ei ole paljoakaan muuta elämää kuin työni kannabiksen parissa, muusikon hommani sekä vapaaottelumatsiani varten treenaaminen.

Suomen virkavalta on tällä hetkellä housut kintuissa CBD:n suhteen, eikä heillä ole yhtään argumenttia Fimean kiellon perustelemiseksi.

Aika toimia on nyt. Let’s make history.

Tuomas Karhunen
LOHARI.NET | KANNABISLIITTO.COM

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *