Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa

Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa

Sain reilu kuukausi sitten huonoja uutisia. Valvira on kieltänyt lääkekannabisreseptini uusinutta lääkäriä kirjoittamasta ja uusimasta lääkekannabisreseptejä. Ongelma ei kosketa vain minua, käsittääkseni kaikki tai suurin osa Suomen lääkekannabispotilaista on nyt saman ongelman edessä.

Paljon “edistystä” lääkekannabisasiassa

Erityisluvallinen lääkekannabis ei kuulu enää Kansaneläkelaitoksen korvausvelvoitteen piiriin. Tästä eräs potilas kävi oikeuttakin ja korkein hallinto-oikeus päätti, että lääkekannabista ei korvata. Myöskään vakuutusyhtiöt eivät korvaa lääkekannabista. Tämä ei kosketa minua, sillä olen itse maksanut lääkekannabikseni.

Kesäkuussa 2018 Fimea jätti myöntämättä lääkekannabiksen maahantuontioikeuden suomalaiselle proviisorille ja yhteydenotoissaan suositteli tätä vetämään itse hakemuksensa takaisin sekä keskeyttämään ja luopumaan maahantuonnista lopullisesti. Kun proviisori ei suostunut, Fimea peruutti syyskuussa 2018 maahantuontioikeuden proviisorin puolesta. Nyt apteekkien on tilattava lääkekannabis lääketukku Tamro:lta. Tamro Oyj on suomalainen lääkkeiden ja terveystuotteiden jakelija sekä terveysalan palveluiden tarjoaja. Tamro aloitti lääkekannabiksen maahantuonnin myöhemmin kuin muut suomalaiset toimijat ja se on myynyt Suomessa erityisluvallista lääkekannabista markkinoiden kalleimmalla hinnalla.

Useat suomalaiset lääkärit, jotka ovat kirjoittaneet erityisluvallisia lääkekannabisreseptejä, lopettivat lähes yhtäaikaisesti reseptien kirjoittamisen uusille potilaille keväällä 2018, jolloin he saivat kirjeen Valviran lakimieheltä. Heinäkuun 2018 lopulta alkaen ensimmäiset potilaat ovat saaneet lääkäriltään tiedon, jossa tämä ilmoittaa lääkekannabisreseptin uusimisen mahdottomuudesta ja ohjaa potilaita eteenpäin julkisen terveydenhuollon piiriin.

Lääkekannabishoito on koettu toimivaksi sekä potilaiden että lääkärien puolelta. Taustalla on Valviran laatima ja vajaan kymmenen lääkärin allekirjoittama päätös potilasturvallisuuden vaarantumisesta noin 20 potilaan kohdalla. Potilasturvallisuuden vaarantumista perustellaan mm. sillä, että ei käytetä Käypä hoito -suosituksen mukaisia lääkkeitä. Taustana näissä tapauksissa on kuitenkin jo todettu ko. valmisteiden tehottomuus.

Lääkekannabis aiotaan ilmeisesti kitkeä kokonaan Suomesta. Jokainen pääty tulpataan ja kunnolla.

Että mitähän v★ttua

MS-tauti on etenevä ja parantumaton neurologinen sairaus. Se viedään mukana hautaan, tai toisin päin. Keskushermostossa on krooninen tulehdustila, joka voi aiheuttaa lähes mitä vain oireita. Olen käyttänyt lääkekannabista kahdeksan vuotta MS-taudin hoitoon. Se on auttanut hyvin oireisiin ja taudin eteneminenkin on vähintään hidastunut huomattavasti. Vointini ja kuntoni ovat kohentuneet. Lääkärini on ollut lääkityksen toimivuudesta samaa mieltä.

Reseptini vanhenee ensin vuoden alkupuolella. Olen yrittänyt aikaisemmin uusia lääkekannabisreseptejäni julkisella puolella Keski-Suomen keskussairaalassa, mutta se ei onnistunut ja minua kohdeltiin epäasiallisesti.

Pitääkö minun hankkia jatkossa laittomasti kannabista, jonka sisältämiä kannabinoidipitoisuuksia, torjunta-aineita, homeita ja mikrobeja voi vain arvailla? Onnistuisinko kenties kasvattamaan itse lääkekannabista? Jaksaisinko kasvattamista ja laittomuutta? Entä jos valitsen huonon lajikkeen tai viljelyssä menee jotain pieleen?

Miksi ★itussa minun pitää edes kysyä tällaisia kysymyksiä. Tämä tilanne on stressannut ja väsyttänyt minua. MS:n oireita tulee enemmän pintaan ja yöunet kärsivät.

Lähde: Lääkekannabiksen käyttäjien yhdistys: Vetoomus potilasoikeuden toteutumiseksi ja Vetoomus potilasoikeuden toteutumiseksi.pdf.
Aiheesta myös Loharissa: Valviralta uhkauskirjeitä lääkäreille – Lääkekannabiksen määrääminen kiellettiin lupien menettämisen uhalla.
 

APUA.

 

(julkaisin saman tekstin myös omassa MS-potilas-blogissani)

2 thoughts on “Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa

  1. No nyt on kyllä harvinaisen perseestä, mikäli tuollainen toiminta onnistuu. Ei jumalauta, muualla maailmaa kannabista laillistetaan lääke- sekä viihdekäyttöön kiihtyvällä tahdilla, ja täällä nämä niljakkeet tekevät ylitöitä, jotta saavat lääkekäytön kitkettyä pois ja potilaat takaisin “normaaleiden” lääkkeiden piiriin. Vituttaa puolestasi. Toivottavasti tähän paskaan saadaan ääntä sen verran, että moinen hourailu loppuu ja äkkiä. Ei sairaita ihmisiä pitäisi pakottaa turvautumaan laittomuuksiin selvitäkseen.

    1. Jospa lääkärit oikeuteen potilaittensa pahoinpitelystä tai ketkä estää lunnollisen lääkkeen käytön, oikeutta ihmisille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *