Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa

Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa

Sain reilu kuukausi sitten huonoja uutisia. Valvira on kieltänyt lääkekannabisreseptini uusinutta lääkäriä kirjoittamasta ja uusimasta lääkekannabisreseptejä. Ongelma ei kosketa vain minua, käsittääkseni kaikki tai suurin osa Suomen lääkekannabispotilaista on nyt saman ongelman edessä.

Paljon ”edistystä” lääkekannabisasiassa

Erityisluvallinen lääkekannabis ei kuulu enää Kansaneläkelaitoksen korvausvelvoitteen piiriin. Tästä eräs potilas kävi oikeuttakin ja korkein hallinto-oikeus päätti, että lääkekannabista ei korvata. Myöskään vakuutusyhtiöt eivät korvaa lääkekannabista. Tämä ei kosketa minua, sillä olen itse maksanut lääkekannabikseni.

Kesäkuussa 2018 Fimea jätti myöntämättä lääkekannabiksen maahantuontioikeuden suomalaiselle proviisorille ja yhteydenotoissaan suositteli tätä vetämään itse hakemuksensa takaisin sekä keskeyttämään ja luopumaan maahantuonnista lopullisesti. Kun proviisori ei suostunut, Fimea peruutti syyskuussa 2018 maahantuontioikeuden proviisorin puolesta. Nyt apteekkien on tilattava lääkekannabis lääketukku Tamro:lta. Tamro Oyj on suomalainen lääkkeiden ja terveystuotteiden jakelija sekä terveysalan palveluiden tarjoaja. Tamro aloitti lääkekannabiksen maahantuonnin myöhemmin kuin muut suomalaiset toimijat ja se on myynyt Suomessa erityisluvallista lääkekannabista markkinoiden kalleimmalla hinnalla.

Useat suomalaiset lääkärit, jotka ovat kirjoittaneet erityisluvallisia lääkekannabisreseptejä, lopettivat lähes yhtäaikaisesti reseptien kirjoittamisen uusille potilaille keväällä 2018, jolloin he saivat kirjeen Valviran lakimieheltä. Heinäkuun 2018 lopulta alkaen ensimmäiset potilaat ovat saaneet lääkäriltään tiedon, jossa tämä ilmoittaa lääkekannabisreseptin uusimisen mahdottomuudesta ja ohjaa potilaita eteenpäin julkisen terveydenhuollon piiriin.

Lääkekannabishoito on koettu toimivaksi sekä potilaiden että lääkärien puolelta. Taustalla on Valviran laatima ja vajaan kymmenen lääkärin allekirjoittama päätös potilasturvallisuuden vaarantumisesta noin 20 potilaan kohdalla. Potilasturvallisuuden vaarantumista perustellaan mm. sillä, että ei käytetä Käypä hoito -suosituksen mukaisia lääkkeitä. Taustana näissä tapauksissa on kuitenkin jo todettu ko. valmisteiden tehottomuus.

Lääkekannabis aiotaan ilmeisesti kitkeä kokonaan Suomesta. Jokainen pääty tulpataan ja kunnolla.

Että mitähän v★ttua

MS-tauti on etenevä ja parantumaton neurologinen sairaus. Se viedään mukana hautaan, tai toisin päin. Keskushermostossa on krooninen tulehdustila, joka voi aiheuttaa lähes mitä vain oireita. Olen käyttänyt lääkekannabista kahdeksan vuotta MS-taudin hoitoon. Se on auttanut hyvin oireisiin ja taudin eteneminenkin on vähintään hidastunut huomattavasti. Vointini ja kuntoni ovat kohentuneet. Lääkärini on ollut lääkityksen toimivuudesta samaa mieltä.

Reseptini vanhenee ensin vuoden alkupuolella. Olen yrittänyt aikaisemmin uusia lääkekannabisreseptejäni julkisella puolella Keski-Suomen keskussairaalassa, mutta se ei onnistunut ja minua kohdeltiin epäasiallisesti.

Pitääkö minun hankkia jatkossa laittomasti kannabista, jonka sisältämiä kannabinoidipitoisuuksia, torjunta-aineita, homeita ja mikrobeja voi vain arvailla? Onnistuisinko kenties kasvattamaan itse lääkekannabista? Jaksaisinko kasvattamista ja laittomuutta? Entä jos valitsen huonon lajikkeen tai viljelyssä menee jotain pieleen?

Miksi ★itussa minun pitää edes kysyä tällaisia kysymyksiä. Tämä tilanne on stressannut ja väsyttänyt minua. MS:n oireita tulee enemmän pintaan ja yöunet kärsivät.

Lähde: Lääkekannabiksen käyttäjien yhdistys: Vetoomus potilasoikeuden toteutumiseksi ja Vetoomus potilasoikeuden toteutumiseksi.pdf.
Aiheesta myös Loharissa: Valviralta uhkauskirjeitä lääkäreille – Lääkekannabiksen määrääminen kiellettiin lupien menettämisen uhalla.
 

APUA.

 

(julkaisin saman tekstin myös omassa MS-potilas-blogissani)

Avainsanat: , , ,

Jani Pikkumäki, M420, AnnaAngel ja 3 muuta tykkää tästä


Tietoa kirjoittajasta

Juha sairastaa etenevää MS-taudin muotoa, johon MS-taudin immunomodulatoriset lääkkeet (kuten Betaferon) eivät toimi. Lääkekannabista Juha on käyttänyt yli viisi vuotta, minkä ansiosta kunto on pysynyt hyvänä. (Klikkaa tästä Juhan Lohari-profiiliin.)

2
Jätä kommentti

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Kalle77Empiristi Recent comment authors
  Subscribe  
uusin vanhin eniten tykkäyksiä
Ilmoita
Empiristi
Jäsen

No nyt on kyllä harvinaisen perseestä, mikäli tuollainen toiminta onnistuu. Ei jumalauta, muualla maailmaa kannabista laillistetaan lääke- sekä viihdekäyttöön kiihtyvällä tahdilla, ja täällä nämä niljakkeet tekevät ylitöitä, jotta saavat lääkekäytön kitkettyä pois ja potilaat takaisin ”normaaleiden” lääkkeiden piiriin. Vituttaa puolestasi. Toivottavasti tähän paskaan saadaan ääntä sen verran, että moinen hourailu loppuu ja äkkiä. Ei sairaita ihmisiä pitäisi pakottaa turvautumaan laittomuuksiin selvitäkseen.

Kalle77
Jäsen

Jospa lääkärit oikeuteen potilaittensa pahoinpitelystä tai ketkä estää lunnollisen lääkkeen käytön, oikeutta ihmisille.

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

  • Juha MS-potilas kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Kannabiskahviloista.24. joulukuuta 2018 kello 07:19
  • jebu55 kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Mistä saan kannabista ?23. joulukuuta 2018 kello 22:10
  • jebu55 kirjoitukseen Leaflylta CBD-terveystuotteita: “Mistä sitä saa.olen etsinyt toimijaa jolta saa cbd öljyä.krooniset kivut yli 42 työvuoden jälkeen kovat.opioidia ei viitsisi jatkuvasti syödä.23. joulukuuta 2018 kello 21:55
  • Kalle77 kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “Jospa lääkärit oikeuteen potilaittensa pahoinpitelystä tai ketkä estää lunnollisen lääkkeen käytön, oikeutta ihmisille.21. marraskuuta 2018 kello 18:12
  • Empiristi kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “No nyt on kyllä harvinaisen perseestä, mikäli tuollainen toiminta onnistuu. Ei jumalauta, muualla maailmaa kannabista laillistetaan lääke- sekä viihdekäyttöön kiihtyvällä…19. marraskuuta 2018 kello 19:24
Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!