Vaikutukset

Vaikutukset

Vaikutukset

Usein sativa-lajikkeiden sanotaan olevan vaikutuksiltaan energisempiä ja pirteämpiä, kun taas indica-lajikkeiden enemmän rentouttavia. Todellisuudessa se, onko lajike indica vai sativa, kertoo enemmän kasvin ulkomuodosta kuin sen vaikutuksista.

Vaikutusten kannalta paljon oleellisempaa olisi tietää hampussa esiintyvien vaikuttavien yhdisteiden, kuten kannabinoidien ja terpeenien määrät.

Hamppu on kemialliselta koostumukseltaan monipuolinen kasvi, jossa tiedetään esiintyvän yli 400 erilaista yhdistettä. Kannabiksen vaikutukset johtuvatkin monesta eri yhdisteestä ja niiden yhteisvaikutuksista.

Lajikkeiden kemialliset koostumukset ja sitä myötä myös niiden vaikutuksen eroavat toisistaan merkittävästi. Siinä missä toinen lajike rentouttaa ja väsyttää, saattaa toisesta tulla täysin päinvastainen energinen ja luova olotila.

Vaikuttavista yhdisteistä tunnetuin ja ihmisille tutuin on psykoaktiivinen THC. Useimmat jalostajat ovatkin keskittyneet mahdollisimman vahvojen lajikkeiden ja korkean THC-pitoisuuden aikaansaamiseen. Vahvimmissa lajikkeissa onkin tätä myötä jopa yli 30% THC:tä.

Nykyisin ollaan kuitenkin kiinnostuttu enemmän myös muista yhdisteistä. Näistä erityisesti CBD eli kannabidioli on ollut viime vuosien aikana suuren kiinnostuksen kohteena. Markkinoille onkin viime vuosina tullut monia korkean CBD-pitoisuuden omaavia lajikkeita.

Kannabidiolilla ei kuitenkaan ole lainkaan huumaavia ominaisuuksia, ja sen tiedetään itse asiassa jopa vaimentava THC:n aiheuttamaa päihtymystilaa. Korkean CBD-pitoisuuden omaavat lajikkeet eivät siis ole paras valinta henkilöille, jotka etsivät mahdollisimman vahvoja lajikkeita viihdekäyttöön.

Kahden edellä mainitun yhdisteen lisäksi hampussa tiedetään esiintyvän yli 60 eri kannabinoidia, joista jokaisella omat uniikit ominaisuutensa. Nämä eivät kuitenkaan ole ainoita vaikuttavia yhdisteitä.

Kannabinoidien lisäksi esimerkiksi hajuja tuovilla yhdisteillä eli terpeeneillä tiedetään olevan oma tärkeä osansa kannabiksen lääkinnällisissä ja huumaavissa ominaisuuksissa.

Jos haluat vertailla ja tutkia eri lajikkeiden vaikutuksia, on esimerkiksi Seedfinder hyvä sivusto tähän tarkoitukseen. Huomioithan, että sivustolla kerrotut vaikutukset ovat lähinnä suuntaa antavia. Kannabiksen vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä ja sama lajike voi toimia eri käyttäjillä hyvin eri tavoin.

Satoisuus

Moni kasvattaa hamppua suurten satojen toivossa ja tämä on varmasti monelle kasvattajalle tärkein tekijä. Siihen, millaista satoa on mahdollista saada, vaikuttaa moni asia, kuten kasvatustekniikka ja valaistuksen määrä.

Kaikkein olennaisin tekijä on kuitenkin sopivan lajikkeen käyttäminen, sillä eri lajikkeiden tuottoisuuden välillä on merkittäviä eroja. Tehokkaasta valaistuksesta tai muista tärkeistä tekijöistä on hyvin vähän hyötyä, jos lajike on huono.

Hyvällä tekniikalla, oikeilla välineillä ja tuottoisalla lajikkeella voi osaava kasvattaja päästä jopa yli 1,5 grammaa / watti tuloksiin (esim. 400W spna-valaisimella 600 grammaa valmista kukintoa).

Jotta tällaisiin tuloksiin päästäisiin, tulee olosuhteiden olla viimeisen päälle kunnossa ja kasvattajalla homma todella hyvin hallussa.

Kasvunopeus

Jos sinulle on tärkeää päästä nauttimaan mahdollisimman nopeasti työn hedelmistä, on kasvatusajan minimoimiseksi paras vaihtoehto nopeasti kypsyvän lajikkeen valinta. Eri lajikkeiden kasvuajalla on jopa kuukausien eroja.

Kannabis kukkii lajikkeesta riippuen noin 6-15 viikkoa. Nopeasti kukkivat ovat yleensä indica- ja autoflower-lajikkeita. Sativat sen sijaan kypsyvät huomattavasti hitaammin.

Siemeniä myyvien verkkokauppojen tuotetiedoissa on yleensä ilmoitettu lajikkeen arvioitu kukkimisaika. Huomioi kuitenkin, että kyseessä on vain lähinnä suuntaa antava arvio, ja sadonkorjuun oikea ajankohta kannattaakin päätellä muita keinoja käyttäen.

Haju/tuoksu

Monilla kannabis-lajikkeilla on vahva, helposti tunnistettava ominaistuoksu, joka saattaa tietyissä tilanteissa aiheuttaa ei-toivottua huomiota. Rappukäytävään tai naapuriin kantautuva haju on yksi yleisimmistä syistä kutsumattomien vieraiden käynteihin.

Tästä syystä hajujen hallinta onkin tärkeä, mutta usein ylenkatsottu asia kannabiksen kasvatuksessa. Ylimääräisten hajujen välttämiseksi suosittelemme ensisijaisesti panostamaan tehokkaaseen hajunpoistoon.

Jos tähän ei ole mahdollisuutta, on suositeltavaa harkita vähähajuisen lajikkeen kasvattamista. Osa lajikkeista haisee huomattavasti enemmän kuin toiset, ja olemassa monia lajikkeita, joilla on todella mieto tuoksu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *