Kukkimisvaihe

Kukkimisvaihe

Northern lights,
28. kukkimispäivä

Kukkimisvaihe

Kukkiminen on kannabiksen elinkaaren olennaisin vaihe. Kukituksen alussa yksi tärkeimmistä asioista on hedekasvien (uroskasvien) tunnistaminen. Uroskasvit on hyvä poistaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta pystytään kasvattamaan kallisarvoista sinsemillaa (emi- eli naaraskasvien hedelmöittymättömiä kukintoja).

Muutamaa päivää ennen valojakson vaihtamista lyhyempään siirrytään typpivoittoisesta lannoitteesta fosforivoittoiseen. Tähän käy erinomaisesti esim. Suomen kannabisyhdistyksen tarjoama Kapteeni Hapon PK-eliksiiri (PK-eliksiiri soveltuu kukkimisen kaikkiin vaiheisiin) tai alan kasvatusliikkeissä myytävät lannoitteet.

Tämän jälkeen vaihdetaan valojakso 12/12:een, eli kaksitoista tuntia valoa ja kaksitoista tuntia pimeyttä. Jos haluaa varmistua, että kasvit alkavat nopeasti kukkia, voidaan valojakso säätää 11/13:een. Tämän hyöty on havaittavissa lähinnä hitaasti kukinnan käynnistävillä sativoilla. Käytännössä tehokkaampi tapa saada kasvit nopeasti kukkimaan on käyttää jo vegetatiivisessa vaiheessa selkeän pimeävaiheen (4-6 h) sisältävää valojaksoa.

Kannabis kukkii 6-13 viikkoa, siementuottajan ilmoittama kukinta-aika on suuntaa antava. Jos et tiedä tai muista arvioitua kukinta-ajan pituutta, kannattaa arvio etsiä KaLaInfosta. Kun tiedät arvioidun kukinta-ajan, voit helposti laskea arvioidun valmistumisajankohdan kukituslaskurilla.

Melko pitkälle edennyt uros- eli hedekukinto (etäisesti banaaniterttua muistuttava rypäs).

Naaras näyttää sukupuolensa

Sukupuolen tunnistaminen

Esikukinnot muodostuvat kasveihin tavallisesti noin yhden viikon sisällä lannoitteiden ja valojakson vaihtamisen jälkeen. Esikukintojen ilmestyminen riippuu aivan lajikkeesta ja muutenkin kasvin perimästä, toiset vain aloittavat kukkimisen myöhemmin. Myös kasvuvaiheen lopun suuret typpimäärät voivat hidastaa kukintojen ilmestymistä.

Uros- eli hedekukinnot ovat vaalenvihreitä tai kellertäviä, etäisesti banaaniterttua muistuttavia ryppäitä. Naaras- eli emikukinnot ovat valkoisia haituvia, jotka muistuttavat V-kirjainta. Urospuoliset kukinnot ilmaantuvat yleensä ensimmäisenä, joten ne on helppo tunnistaa. Hedekasvit myös usein kasvavat hieman pidemmiksi kuin naaraat ja aloittavat kukkimisen aiemmin.

Kukinnan elinkaari

Kun kasvi aloittaa kukinnan, se alkaa vähitellen käyttää yhä enemmän energiaa kukintojen muodostamiseen. Riittävän valoenergian saamiseksi kasvi käyttää pääasiassa aurinkolehtiään niin kauan kuin niitä on jäljellä.

Northern lights,
58. kukkimispäivä

Kukituksen aikana kasvi käyttää alalehdistään vähitellen ravinteet loppuun, minkä seurauksena lehdet alkavat kellastua ja pudota. Tämä on normaali vaihe kukintaa, eikä lehtiä ole tarpeen karsia sen enempää kuin mitä niitä putoaa. Lehtien irtoaminen on hieman lajikekohtaista, ja osa kasveista on elinkaarensa lopussa lähes lehdettömiä.

Kukintojen turpoaminen alkaa kukituskaaren puolivälin tuntumassa ja jatkuu lähes loppuun saakka. Erityisesti viimeisen kolmanneksen aikana “karvat” alkavat ruskettua vauhdilla, kun kasvi valmistautuu syksyn tuloon.

Huuhtelu ennen sadonkorjuuta

Sadonkorjuuseen kannattaa valmistautua huuhtelemalla ruukut vähintään viikkoa ennen varsinaista kaatopäivää. Tämä parantaa huomattavasti sadon makua, joidenkin lähteiden mukaan kannabis myös palaa paremmin, jos kasvit huuhdellaan ennen sadonkorjuuta. Vähintäänkin kastelu tulisi kukinnan loppuvaiheessa suorittaa pelkällä vedellä, vaikka varsinaista huuhtelua ei tehtäisikään.

Nykyään on olemassa myös viimeiselle parille viikolle tarkoitettuja ravinneseoksia, jotka saattavat tiivistää kukintoja, parantaa makua ja jopa lisätä hieman kukinnon määrää. Tällaisia aineita ovat mm. Ripen ja Final solution, joita voi ostaa useista suomalaisista kasvatustarvikeliikkeistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *