Latvominen

Latvominen

LATVOMINEN:
-Latvominen on kannattavaa rehevämmän kasvun/kasvin aikaansaamiseksi.
-Hyväksi todettu aika latvomiseen on kun kasvi on tehnyt 5-7 lehtiparia, ja näiden lehtihaarojen juuresta pukkaa jo hieman uutta lehteä.
Helpointa on kun esimerkiksi kasvatetaan viisi lehtiparia ja kuudes on latvus, niin katkaistaan varsi neljännen ja viidennen välistä.
Tämä siksi että ylimmän lehtiparin ja latvan väli on yleensä erittäin lyhyt, ja katkaisemalla latvus liian alhaalta saatetaan vahingoittaa itse haarakohtaa, johon kaksi uutta päälatvaa kasvavat.
Siis latvakohdaksi jää 4-6:s lehtihaara, johon pian kasvaa kaksi uutta päälatvahaaraa. Myös alemmat haarat alkavat latvomisen myötä kasvaa pituutta ja uusia lehtihaaroja.

-Latvominen kannattaa tehdä vain kerran. Useampi latvominen ei enää juuri vaikuta sen enempää kuin yksi, mutta kasvin energiaa, ja aikaa hukkautuu turhaan.

-Latvominen on helppo toimenpide, eikä siihen sisälly riskiä kasvin kuolemisesta Toimenpide voidaan tehdä veitsellä tai saksilla.

LEVITTÄMINEN:
-Latvottu kasvi alkaa kasvattaa pidemmiksi myös alempia haarojaan, joten on suositeltavaa levittää ja laskea ylähaaroja, jotta kaikki latvat saisivat valoa, eivätkä ylemmät varjostaisi alempien haarojen latvuksia.
Kasveista kasvaa leveämpiä ja tuuheampia kun myös alemmat lehdet saavat tarpeeksi valoa.
Voit levittää oksia esimerkiksi rautalangasta tehdyillä tukiraudoilla.

-Hampun varret kestävät melko hyvin taivuttelua ja kääntävät lehtensä taas pian valoa kohti.

-Levittämätön kasvi kellastuttaa ja tappaa alemmat valoa saamattomat lehtensä, ja siirtää näin energian niistä ylempien latvuksien kasvuun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *