Keskussairaalasta yliopistolliselle tasolle hoitoon

Keskussairaalasta yliopistolliselle tasolle hoitoon

Tilanteeni vaikutti olevan aika jumissa puolisen vuotta sitten–> http://lohari.net/pohjalta-ainoa-ja-oikea-suunta-on-ylospain/ mutta nyt en ole enään täysin julkisenterveydenhuollon ulkopuolella vaan olen saanut ajan neuropsykologin haastatteluun sekä olen voinut valita vapaasti ihan minkä tahansa yliopistollisensairaalan ja sen psykiatrianklinikan jonne olen kohta matkalla kunhan kutsu saapuu.

Johtava psykiatrinen erikoislääkäri juuri linjasi seuraavasti (tätä ennen kaksi hänen alaistaan oli juuri jäävännyt itsensä täysin minun hoidostani  ja asiasta oli valitettu myös ylemmäksi):

“Keskeiseksi kysymyksenasetteluksi nousee tämänhetkinen lääkitys jossa keskeisenä lääkekannabis, potilaan antamien tietojen mukaan Bedrocan 1,27 grammaa jaettuna kahteen annokseen.  Tämän lisäksi Bedica 0,73 grammaa iltaisin. Tutkittava itse tällä lääkityksellä kokee voivansa hyvin, kokee että minkäänlaisia mielialaoireita ei ole, ei myöskään ahdistusoireita ja
kokee pystyvänsä kohtalaisen hyvään vuorovaikutukseen ihmissuhteissa ja keskittymiseen.

Keskeisenä kysymyksenä on tilanteessa luonnollisesti se, että onko lääkekannabis soveltuva lääkehoito hoitoresistenttiin depressioon, ja kuten potilaan kanssa todettu ei lääkekannabiksella indikaatiota kyseiseen hoitoon ole. Myös hoitoon nähden sekundääriset kysymykset kuten lääkkeen Kela-korvattavuus tai laajemmasti yhteiskunnan velvollisuus korvata kyseinen lääke tai julkisen terveydenhuollon velvollisuus määrätä aloitettua lääkettä tulevat seurannaisina kysymykseen.

Kuten todetaan potilaallekin ei varsin laajaa ammattitaitoa asian ratkaisemiksi keskussairaalatasolla ole, ja näin ollen ohjataan potilas paitsi tutkimuksineen,  mutta myös asianmukaisen lääkehoidon ratkaisemiseksi ja kannanottoa varten yliopistollisen sairaalan psykiatrian klinikkaan. Valinnanvapauden puitteissa potilas voi valita  luonnollisesti muunkin kuin X-alueen yliopistollisen psykiatrian klinikan. Potilas ilmoittaa tästä ja ohjataan lähete potilaasta kyseiseen yliopistolliseen sairaalaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *