KANNABIS: Pelkoa ja inhoa Suomen medioissa #3

KANNABIS: Pelkoa ja inhoa Suomen medioissa #3

Asta Tenhunen (24.11.2016, Savon Sanomat):
Kannabiskasvattamo syttyi tuleen – paljasti puolen miljoonan euron arvoisen rikoksen

(Huonousarvosanan löydät sivun lopusta)

Asta Tenhunen jatkaa tökeröä yksi-lause-per-kappale -uutisointiaan. Tällä kertaa kyseessä on kehnon kirjoittamisen lisäksi satakertainen liioittelu ja laskuoppi, jossa Stupidokin jää toiseksi.

Luin tämän uutisen alun perin Ylen sivuilta. Jutun lähteessä eli poliisin tiedotteessa olleet takavarikon määrät kuulostavat oudolta, eli yhden kasvin sato on arvioitu todella alhaiseksi. Yhdestä kasvista saataisiin poliisin vain noin 25 grammaa kukintoa. Kummastelu sikseen, kyseessä on kuitenkin poliisin mukaan oikea tieto; hyötykasvin kukintoa oli takavarikoitu noin 26 kiloa, ja 98 takavarikoidun kasvin arvioitu kukinto lisää pottiin noin 2,5 kiloa. Mainittakoon, että poliisin matematiikan mukaan takavarikoituun määrään tarvitsee siis kasvattaa yli tuhat kannabiskasvia yhtäaikaisesti.

Kysyin asiasta Ylen toimittajalta Twitterissä, vastausta saamatta… outoa, sillä yleensä poliisi arvioi nämä määrät nimenomaan ylä- eikä alakanttiin.

Mutta ei hätää, täältä tulee Kannabis-Asta ja lisää muutaman nollan sensaation saamiseksi!

ASTA TENHUNEN, SAVON SANOMAT:

Työmaakonteissa oli yhteensä noin 26 kiloa valmista marihuanaa sekä 98 kannabiskasvia eri kasvuvaiheissa.

Poliisin mukaan kasveista olisi saatu jopa noin 2 450 kiloa valmista marihuanaa.

Vertailukohtana tässä lainaus Ylen versio samasta asiasta.

JANNE AHJOPALO, YLE:

Tarkemmassa tapahtumapaikkatutkinnassa tulipalon sammuttamisen jälkeen poliisi löysi työmaakopeista yhteensä noin 26 kg valmista marihuanaa sekä 98 kappaletta kannabiskasveja eri kasvuvaiheissa. Kannabiskasveista olisi poliisin arvion mukaan saatu noin 2,450 kg valmista marihuanaa.

Oikolukeeko tai tarkastaako näitä Astan juttuja kukaan? Eikö päätoimittajan tule hyväksyä kaikki julkaistavat jutut? Lähetin JSN:ltä saamani ohjeistuksen mukaisesti korjauspyynnön päätoimittaja Seppo Rönkölle.

seppo-ronkko

Sillä välin itse supertoimittajamme reaktio lukijoiden oikaisupyyntöön on jo monelle tuttu, eli valehtelusta hämmentyneen lukijan blokkaaminen:

type-r

Ruudunkaappauksia näistä blokkauksista löytyy useita, mutta tämä yksi esimerkki havainnollistakoon pointin. Kannabikseen liittyvä kysymys = “häiriköintiä”, joka johtaa välittömään blokkaamiseen.

Myös SS-verkkolehden ylläpidon reagointi korjauspyyntöön on jo allekirjoittaneelle entuudestaan tuttu. Kannabikseen liittyvä kysymys = kommentoinnin sulkeminen. Tältä näytti uutisen kommenttiosio klo 12:33:

screen-shot-2016-11-24-at-12-33-51

 

Sama kommenttiosio klo 13:16:

screen-shot-2016-11-24-at-13-16-51
Soitin asiasta Julkisen sanan neuvostoon ja he kehoittivat minua ilmoittamaan Savon Sanomille, että JSN:n journalistin ohjeen §20 mukaan korjauksista täytyy ilmoittaa lukijoille. Ja ilmeisen pitkin hampain, lopulta Kannabis-Asta sekä SS-lehti joutuivat siis ensimmäistä kertaa taipumaan ja reagoimaan Loharin korjauspyyntöön asiallisesti – sensuroinnin sijaan.

Takavarikon määrä oli korjattu sata kertaa pienemmäksi, ja nyt artikkelin lopussa lukee:

Täydennetty poliisin tiedoilla epäillyistä henkilöistä ja korjattu, paljonko kasvien tuotto-odotus oli.

Voin vain kuvitella, kuinka paljon tämä on sapettanut sekä Asta Tenhusta että Seppo Rönkköä.

Tämän jälkeen huomasin, että Yle oli poistanut uutisestaan tässä tekstissä aiemmin siteeraamani kappaleen. Tämä on outoa, sillä kappaleessa ei ollut mitään virhettä tai huomauttamista, enkä kritisoinut Ylen uutista millään tavalla.

Kertooko tämä siitä, että Loharin nimi on jo Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläisellekin tuttu? Seurauksien pelossa Yle todennäköisesti halusi pestä kätensä asiasta ja pelata varman päälle, sensuroiden omaa kannabisuutisointiaan ainoastaan siitä syystä, että olin heidän uutistaan siteerannut.

Vai ei kynä ole miekkaa mahtavampi.

SUMMA SUMMARUM

Kyseessä on huikea työvoitto Loharille: Savon Sanomat muokkasi kannabisuutisointiaan Loharin painostuksesta, ja jopa tilannetta sivusta seurannut Yle alkoi sensuroida omia tekstejään. Motiivit Suomen medioiden vilpilliseen käyttäytymiseen löytyvät ‘seuraamalla rahaa’. Hyvävelijärjestelmä hyötyy vielä kieltolaista enemmän kuin faktoista, mutta poliittinen takinkääntäminen kannabiksen suhteen on tulossa Suomeenkin.

Nyt on aika ratsastaa auringonlaskuun… vai onko?

Kuten Columbo totesi: “Just one more thing.” Itse asiassa kaksi asiaa on vielä selvittämättä:

1) Julkisen sanan neuvoston mukaan Savon Sanomien tulee sisällyttää ilmoitukseensa myös tieto siitä, milloin korjaus on tehty. Tällä hetkellä (25.11.2016, 10:30) korjauksen ajankohtaa ei uutisessa lue, joten Asta ei vielä pääse pälkähästä ja Savon Sanomat saa luvan laittaa kiltisti myös kellonajan kyseiseen korjausilmoitukseen.

2) Yle poisti uutisestaan kokonaisen kappaleen, eikä mainitse sitä jutun yhteydessä lainkaan. Huomasin JSN:n virkailijan äänensävystä, että Atte Jääskeläisen nimen mainitseminen muutti hänen suhtautumistaan Ylen uutiseen ja hän epäröiden sanoi, että “kyllä Yle voi näin toimia”. Jos olen jotain virastopuheluista oppinut niin sen, että ensimmäistä sanojaa ei kannata aina uskoa.

Kuinka tällainen käytäntö olisi edes teoriassa mahdollista? En jaksa uskoa, että JSN:n piiriin kuuluvat julkaisut saavat poistaa osia uutisistaan jälkikäteen mielivaltaisesti ja siitä ilmoittamatta. Siteeraan Yleä tässä kirjoituksessa sanatarkasti, mutta uutisessa ei enää ole siteeraamaani tekstiä. Kuvitelkaapa tällaisten tilanteiden aiheuttamaa hämminkiä esim. valtiotasolla.

Ei mene läpi. Asia täytyy selvittää ja myös Ylen tulee mainita uutisensa käpälöinti selkeästi jutun yhteydessä.

(Huonousarvosanan löydät sivun lopusta)

Lisäys 16.12.2016, lue jatkojuttu täältä: Pelkoa ja inhoa Suomen medioissa #3.1


Lähde: http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Kannabiskasvattamo-syttyi-tuleen-paljasti-puolen-miljoonan-euron-arvoisen-rikoksen/880477

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *