Yle muutti kannabisuutistaan lukijoille ilmoittamatta – JSN sallii käytännön

Yle muutti kannabisuutistaan lukijoille ilmoittamatta – JSN sallii käytännön

Toim.huom: Pelkoa ja inhoa Suomen medioissa on mielipidepalsta, kirjoitukset eivät siis ole verkkolehden uutisia. Myös palstan ulkoasuun tullaan tekemään muutoksia, jotta ero uutisten välillä olisi mahdollisimman selkeä.


Lohari tiedotti “KANNABIS: Pelkoa ja inhoa Suomen medioissa” -osiossaan Savon Sanomien 24.11.2016 julkaisemasta, Asta Tenhusen kirjoittamasta virheellisestä kannabisuutisesta. Päätoimittaja Seppo Rönkölle lähettämäni sähköpostihuomautuksen perusteella uutiseen tehtiin tarvittava korjaus, mutta puutteellisesti.*

Samaan aikaan Yleisradio – jonka toimittajaa lähestyin Twitterissä asian tiimoilta – poisti samaa tapausta käsittelevästä uutisestaan ainoastaan kirjoituksessani siteeraamani kappaleen. En jaksa uskoa, että tämä on maagista sattumaa, sillä olinhan juuri informoinut toimittajaa kyseisestä kirjoituksestani.

Janne Ahjopalo, miksi poistit uutisestasi siteeraamani kappaleen, jossa ei ollut mitään vikaa?

Onko tämä Yleisradion uusi tapa muokkailla tiedotustaan julkaisun jälkeen, siitä lukijoille ilmoittamatta? Kuinka perustelette toimintaanne, jonka takia siteeraamaani kappaletta ei löydykään kyseisestä uutisesta, johon pohjaan oman argumentointini?

Julkisen sanan neuvosto JSN kommentoi asiaa sanoen, että kyseinen menettelytapa on sallittu. (Totuuden nimissä on mainittava, että JSN:n yhteyshenkilön äänensävy muuttui hieman epäröiväksi, kun puhe siirtyi Savon Sanomien päätoimittajasta siihen, että asiasta tulisi huomauttaa Ylen vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä.)

Lohari on seurannut Atte Jääskeläisen toimintaa viime aikoina, ja Sipilä-kohu on tuonut Yleisradion vastaavassa päätoimittajassa esiin piirteitä, joiden takia tulen ottamaan myös Jääskeläisen toiminnan kirjoituksieni aiheeksi.

*Päätoimittaja Seppo Rönkkö sekä Asta Tenhunen: Lisätkää ystävällisesti korjaukseenne tieto lukijoillenne siitä, milloin kyseinen korjaus on tehty, jotta asiassa on toimittu JSN:n journalistin ohjeiden mukaisesti. Kiitos.

PS. Asta, ethän se vain ole sinä, kuka soittelee podcast-lähetykseeni näitä häirikköpuheluita? 😉 (esim. jakso #35, 12 min)

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *