KANNABIS: Pelkoa ja inhoa Suomen medioissa #2

KANNABIS: Pelkoa ja inhoa Suomen medioissa #2

Uutispalvelu Duodecim (Yle, 10.11.2016):
Tutkimus: Kannabiksen käytön jatkaminen lisää psykoosin uusiutumisia

(Löydät huonousarvosanan sivun lopusta)

Uutisen sisältö pähkinänkuoressa: Jos olet psykoosipotilas, kannabis ei välttämättä sovi sinulle.

Jo uutisen ensimmäinen lause kertoo siitä, että faktat tai objektiivisuus on viskattu ulos ikkunasta:

“Kannabista käyttävien tiedetään sairastuvan psykooseihin muuta väestöä todennäköisemmin […]”

Mistä tämä asia oikein “tiedetään”? Se kun vaan on nyt niin? Kaikkihan sen tietää? 70-luvulla koulussa on niin opetettu? Duodecim ja Yle heittävät omaa tarkoitushakuista cum hoc ergo propter hoc -mutuiluaan sekaan, jotta kannabiksen demonisointiin saadaan vähän lisäväriä, ja jotta jutulle syntyisi sopivan pelotteleva sekä negatiivinen pohjavire. Auktoriteetin tuomaa luottamusta käytetään väärin pahimmalla mahdollisella tavalla, eikä tuollainen pelinavaus kuulu neutraaliin, Julkisen sanan neuvoston ohjeistamaan uutisointiin.

En voi painottaa uutisen ensimmäisen lauseen tahallisen asiavirheen tärkeyttä liikaa; loppuartikkeli käsittelee itse tutkimusta, joka ei siis liity ensimmäisen lauseen “faktaan” lainkaan, eikä tutkimuksessa mainita tätä urbaania legendaa millään tavalla. Valitettavasti lukijalle jää lopulta virheellinen mielikuva siitä, että kannabis aiheuttaisi itsessään psykooseja, ja että se on muka nyt tutkimuksilla todistettu. I see what you did there.

Tässä muutama huomion arvoinen seikka:

  • Kannabisvastainen uutisointi lisääntyy Suomessa välittömästi USA:n isojen laillistamisuutisten yhteydessä.
  • Tutkimuslaitoksena kannabisvastainen Jama, jonka tutkimusten laadusta voi olla monta mieltä.
  • Uutisen tuotti “Uutispalvelu Duodecim”, eli suomeksi sanottuna sidonnaisuuksissa kylpevä lääkäriseura.

Kuinka neutraalia uutisointia voi edes odottaa lääkäriseuran “uutispalvelulta”? Ja kuinka tällainen lääketehtaiden uutistoimisto on edes laillinen? Onko kyseinen lääketeollisuuden suoltama, kieltolaista rahallisesti suoraan hyötyvä “uutispalvelu” sopiva lähde Yleisradion uutisoinnille yhteiskunnallisesti merkittävän asian suhteen?

Suomen korruptoitunut lääketeollisuus reagoi laillistamisaaltoon propagannalla, Yle ottaa kopin näkyvyydestä ja näin se piiri pieni pyörii. Ei mahdollisuutta kommentoida, ei toimittajan nimeä. Kaikki ainekset on tarkkaan käytetty niin, että valtaosa lukijoista, joilla ei ole aikaa tutustua itse tutkimukseen tai olla lähdekriittinen, nielaisee koukun syötteineen ja mieleen jää ainoastaan jonkinlainen negatiivinen kuva kannabiksesta.

On surullista, että verorahoilla kustannettu uutisointi on verrattavissa silmänkääntötemppuja tekevään taikuriin; tässä tapauksessa itse temppu tehtiin lukijan huomaamatta jo ensimmäisessä sivulauseessa, ja koko muu teksti on vain huomion kiinnittämistä pois tästä asiavirheestä.

Uutinen ei tarjoa mitään uutta auringon alla eikä toimi minkäänlaisena argumenttina kieltolain tai lääkekannabiksen käytön kieltämisen puolesta. Ainoa konkreettinen asia koko jutussa on jo loputtomiin jankutettu tieto siitä, että jos sairastat psykooseja tai skitsofreniaa, kannattaa olla varovainen kannabiksen kanssa.

Eikö olekin erikoista, että lääkekannabista käyttävillä ei ole havaittu minkäänlaista psykoosi- tai skitsoreniaepidemiaa, eikä lääkekannabista apteekista ostettaessa kuule varoituksia “kannabispsykooseista”?

(Löydät huonousarvosanan sivun lopusta)


Lähde: Tutkimus: Kannabiksen käytön jatkaminen lisää psykoosin uusiutumisia

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *