ILMANVAIHTO

ILMANVAIHTO

Ilmanvaihto

Pienen kasvatuskomeron ilmanvaihto järjestyy helposti tuulettamalla se huoneeseen. Huoneilma täyttää kohtuullisesti hampun lämpötilavaatimukset. Etenkin käytettäessä korkeatehoisia monimetalli- tai suurpainenatriumvalaisimia pienessä komerossa lämpötila kohoaa helposti yli 30 asteen, jolloin tehokkaan tuuletuksen järjestäminen on välttämätöntä. Tehokkain ja paras järjestely on asentaa sisääntulevan ilman puhallin lattianrajaan ja poistoilmapuhallin vastapäisen seinän ylänurkkaan sekä komeron sisälle pöytätuuletin (jos vain mahtuu) puhaltamaan kuumuuden pois polttimon alta latvoilta ja heiluttelemaan kasveja. Yksi tehokas poistoilmapuhallin riittää kuitenkin hyvin, jos kasvatustilaan pääsee riittävästi korvaavaa ilmaa ulkopuolelta tuuletusaukoista.

Noin 20 € pöytätuuletin on hyvä ostos jokaiseen kasvatustilaan. Tuulettimesta on hyötyä paitsi ilmanvaihdon parantajana, myös kasvien vahvistajana: pieni heilumisliike tekee varsista tukevampia ja ne kuljettavat paremmin ravinteita latvaosiin.

Älä missään tapauksessa puhalla kasvatustilan ilmaa – edes puhdistettua – taloyhtiön omaan ilmastointijärjestelmään! Saatat sekoittaa koko talon ilmanvaihdon ja saat talonmiehen kotikäynnille.

Kanavapuhaltimet

Kanavapuhallin on suunniteltu käytettäväksi kiinteistöjen ilmastointijärjestelmissä. Tästä syystä ne on helppo kytkeä teollisesti tuotettuihin ilmastointiputkiin. Kasvatuskäytössä on yleisimmin 100 mm ja 120 mm puhaltimet ja ilmastointiputket. Kanavapuhaltimen eduiksi voidaan laskea niiden hyvä hyötysuhde eli kyky siirtää runsaasti ilmaa kohtuullisella energialla. Kanavapuhaltimille myydään aktiivihiilisuodattimia tehokkaaseen hajunpoistoon ja äänenvaimentimia melunhallintaan. Valitettavasti kanavapuhaltimet ovat varsin äänekkäitä ja putkissa liikkuva tai sieltä poistuva ilma voi pitää melkoista suhinaa.

Tietokone- ja laitetuulettimet

Lämpimän ilman poistamiseen ja viileän ilman tuomiseen sopivat hyvin erikokoiset tietokone- ja laitetuulettimien nimellä myytävät tuulettimet. Näitä saa mm. 60*60 mm, 80*80 mm ja 120*120 mm kokoisina, mutta 120*120 mm pienemmät puhaltavat yleensä liian vähän ilmaa suhteessa niiden tuottamaan meluun. Isot tuulettimet siis siirtävät jo pienillä pyörimisnopeuksilla kohtalaisesti ilmaa, jolloin ne pysyvät silti vielä hiljaisina.

Nämä tuulettimet liitetään normaalisti tietokoneen virtalähteeseen, mutta kasvatustilaan ei moista kannata asentaa. Homma hoituu helpoimmin huokealla säädettävällä tasavirtalähteellä esim: 6-14 VDC/ 800mA. Jännitelähteen virrantuotto (mA) määrälle ei ole ylärajaa, mutta sen pitää pystyä tuottamaan enemmän virtaa kuin puhaltimet ottavat. Tuulettimet on helppo liittää jännitelähteen + ja – johtoihin esim abico liittimillä(+ punaiseen johtoon, musta miinukseen). Jännitettä säätelemällä säädetään puhaltimien pyörimisnopeutta, joka määrää samalla ilman virtausmäärän ja melutason. Näitä säädettäviä tasavirtalähteitä saa mm. jokaisesta elektroniikkaliikkeestä. Kaikki tuulettimet eivät toimi alhaisilla jännitemäärillä kuten 6 V ja saattavat jopa pysähtyä, jolloin ilma ei enää kierrä kaapissa. Turvalliseksi todettu säätöalue on 7-12 V.

Tuulettimia ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota äänenvoimakkuuteen (yksikkö dB) ja ilmansiirtokykyyn (käytetyt yksiköt CFM eli kuutiojalkaa minuutissa ja m³/h). Hyviä valmistajia ovat mm. Papst ja Noctua. Noctua valmistaa kaikkein tehokkaimmat tietokonetuulettimet, ilmansiirtokyvyltään jopa yli 100m³/h. Ainakin Papstilta löytyy myös verkkojännitteellä (230V AC) toimivia ja monen tehoisia kuulalaakeroituja metallirunkoisia 120*120 mm laitetuulettimia, joita voi kytkeä halutessa myös kaksi sarjaan, jolloin yhdelle jää 115 V jännitettä ja pyörimisnopeuden myötä myös dB-taso laskee. HUOM! Jos et ole “sähkömies”, jätä nämä verkkojännitteellä toimivat laadukkaammat ja hintavammat puhaltimet rauhaan.

One thought on “ILMANVAIHTO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *