Lämpötila ja ph

Lämpötila ja ph
Lämpötila,

Optimaalinen ravinneliuoksen lämpötila on 24 °C, koska tällöin suurin osa ravinteista ovat parhaiten kasvin hyödynnettävissä, ja ravinneliuos kykenee sitomaan itseensä eniten happea. Korkeampi lämpötila lisäisi kasvien yhteyttämistä ja joidenkin ravinteiden imeytymistä, mutta kuitenkin on suositeltavaa välttää yli 25 °C lämpötiloja, sillä juurimädän vastustuskyky ja nesteen hapensitomiskyky heikkenevät huomattavasti.

pH-arvo

Yleisten suositusten mukaan vesiviljelyssä ravinneliuoksen pH-arvon tulisi olla väliltä 5,2 – 5,8, koska tällöin kasvi pystyy hyödyntämään koko kirjon ravinteita mahdollisimman tehokkaasti. Yleensä pH on hyvä säätää 5,2 tienoille, ja antaa sen ajan kanssa nousta kuuden pintaan, jotta kaikki ravinteet tulevat varmasti hyödynnetyksi. Kun pH nousee yli kuuden, kannattaa se laskea takaisin 5,2 tienoille. Eri lajikkeilla ja vesiviljelymenetelmillä on pieniä poikkeavuuksia optimaalisen pH:n suhteen; ne kasvattaja kyllä itse oppii ajan ja kokemuksen kautta löytämään. Nyrkkisääntönä kannattaa mielummin pitää liian alhaista kuin korkeaa pH:ta.

Ravinneliuoksen pH mitataan seuraavasti: lisää lannoitteet veteen ja anna liuoksen seistä useamman tunnin ajan. Jos lisäät lannoitteet suoraan esim. bubbleriin, niin anna liuoksen hapettua kaikessa rauhassa. Vasta pari tuntia lannoitteiden lisäämisen jälkeen mitataan pH, parhaiten se onnistuu kalliilla, tarkat arvot näyttävällä mittarilla.

Jos ravinneliuoksen pH-arvoa joutuu korjaamaan, täytyy noudattaa suurta varovaisuutta: pH-down- ja pH-up -liuokset ovat voimakkaita happoja ja emäksiä ja vaarallisia ihollekin joutuessaan – saati silmiin. Huuhtele aina mittasi ja astiasi kunnolla ja vältä roiskeita. Pienissä, 10-20 litran vesimäärissä tarvittava korjausliuos voi olla vain millilitran kymmenysosien luokkaa, ja mitattavissa pisaroina! Jos pH-arvo menee reilusti liian alas, ota uusi vesi ja aloita alusta. pH kannattaakin säätää aluksi kohdalleen ennen ravinteiden lisäämistä, välttyäkseen lannoitteiden hukkaamiselta. Älä korjaa pH:ta montaa kertaa eri suuntiin!

pH-arvo yleensä nousee vähitellen ravinneliuoksen hapettuessa, etenkin bubblerissa.

One thought on “Lämpötila ja ph

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *