Elontie, mies 32 vuotta

Elontie, mies 32 vuotta

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Minua hoitavan psykiatrian erikoislääkärin yhteenveto vuosi sitten näytti seuraavanlaiselta jonka jälkeen minulle myönnettiin vuoden psykoterapia Kelan tukemana ja tehtävänäni oli löytää myös toinen asiaa puoltava psykiatrinen erikoislääkäri joka kirjoittaisi myös mahdollisesti virallisen lääkekannabis-reseptin:

“Esitiedot:
Tulee kuntoutuspsykoterapia-arvioon. Kyseessä on 31-vuotias mies joka asuu yhdessä avovaimon ja 8 vuotiaan pojan kanssa. Potilas työskentelee x. Työtunteja viikossa x. Ei somaattisia sairauksia. Käyttää lääkekannabista päivittäin. Lapsuuden ja nuoruuden kuormitustekijänä isän alkoholismi ja vaarallinen käyttäytyminen, äiti-suhteessa myös ongelmia.

Potilas kertoo, että hänellä on ollut masennusoireilua 12-vuotiaasta saakka ennemmän tai vähemmän 28vuotiaaksi saakka. Masennus on ollut ajoittain erittäin vaikea-asteista ja siihen on liittynyt huomattavaa itsetuhoisuutta sekä alkoholin runsasta käyttöä. Potilas on ollut psykiatrisessa sairaalahoidossa useita kertoja. Lääkityksiä on kokeiltu useita, mielalalääkkeistä Cipralex, Efexor, Setralin, Mirtazapiini, Paroksetiini, Sepram, Seronil. Rahoittavina/unilääkkeinä ollut käytössä esim. Risolid, Oxamin, Rivatril, Diapam, Dormicum, Tenox ja muina lääkkeinä Lyrica, Ketipinor, Seroquel Prolong, Levozin, Doxal, Topimax, Anksilon. Lääkkeistä ei ole kokenut hyötyä. Potilas kuvaa masennusjaksoihin liittyvän seuraavia oireita: alakuloisuus, anhedonia, tyhjyydentunteet, itsetuhoisuus, keskittymisvaikeudet, vetäytyminen, levoton olo, unettomuus ja painajaiset, päätöksentekovaikeus, epätoivoisuus. Viimeisen 2vuoden ajan potilas kertoo käyttäneensä kannabista säännöllisesti ja kertoo mielialan olleen pääosin normaali. Potilas on pystynyt käymään töissä ja huolehtimaan arkiaskareistaan normaalilla tavalla.

Nykytila (status):
Asiallinen, koostunut, orientoitunut. Psykomotoriikka normaalia, ilmeikäs. Katsekontakti normaali. Puhe on loogista ja koostunutta. Äänensävyt normaalit. Ei viivettä vastausajoissa. Ei ulospäin depressiivistä tai ahdistunutta vaikutelmaa. Mieliala on normaali, ei anhedoniaa, ei väsymystä. Keskittymiskyky normaali. Ei ahdistusta. Työkyky on hyvä.

Suunnitelma/pohdinta:
Olen tehnyt potilaalle kattavat diagnostiset haastattelut ja ensisijaisena lääketieteellisenä ongelmana näen toistuvan masennuksen jonka taustalla on pelottavat lapsuudenkokemukset ja toistuva perustarpeiden tyydyttämättä jääminen lapsuudessa/nuoruudessa. Haetaan potilaalle Kelan kuntoutuspsykoterapiaa. Lääkekannabiksen käyttö masennuksen hoitona ja ennaltaehkäisynä vaikuttaa käytettävissä olevien tietojen pohjalta mielekkäältä. Kuntoutuspsykoterapian tavoitteita ovat työkyvyn ylläpitäminen, masennusta aiheuttavien psykologisten prosessien tunnistaminen, haitallisten ajattelu- ja toimintamallien kyseenalaistaminen ja korvaaminen toimivammilla malleilla.

Diagnoosi:
F33.4 Toistuvan masennuksen elpymävaihe (remissio)”

Lopulta psykoterapia myönnettiin vuodeksi ja löysin nykyisen pääasiallisen psykiatrisen erikoislääkärini joka lähti kirjoittamaan lääkekannabista.
Fimean erityislupahakemuksessa luki jotakuinkin, että:

“Fimean erityislupahakemus:

Lääkevalmisteiden kauppanimet:
Cannabis Flos var. Bedrocan ja Cannabis Flos var. Bedica

Käyttäjän nimi:
Elontie

Käyttöaihe:
Vakava hoitoresistentti masennus.

Käytön perustelut:
Vaikeaa masennusta ja ahdistuneisuutta pitkään, lisäksi runsasta päihteiden käyttöä.
Kannabiksesta (lääkkeellinen) selkeä ja hyvä vaste, ei haittoja. Säännöllisten huumeseulojen mukaan ei ole muita päihteitä ollut käytössä kannabishoidon aikana. Toimintakyky on huomattavasti kohentunut (käy työssä, perheellinen).

Syy miksi myyntiluvallinen valmiste ei käy kyseiseen käyttöaiheeseen:
Ei ole löytynyt lukuisista kokeiluista huolimatta mitään sellaista valmistetta, joka olisi tehonnut oireiluun.”

Purkit (annostuksella Bedrocan 1.5g/pv ja Bedica 0.5g/pv) saatiin apteekista pitkällisen väännön jälkeen ja lääkevalmisteilla havaittiin jo muutaman gramman jälkeen seuraavat haittavaikutukset eikä lainkaan normaaleja lääkekannabiksen lääkinnällisiä vaikutuksia juuri minuun:

Ilmeni esim. huumaantunutta oloa niin,että ei kehtaisi ihmisten ilmoilla liikkua (tämä vaikutus ehkä katoaisi tosin jatkuvassa käytössä), voimakasta masentuneisuutta, ärtyneisyyttä, aaltoilevaa ahdistusta, tyhjyyden tuntemuksia, ajatusten pätkimistä, keskittymiskyvyttömyyttä, epätodellista oloa, unettomuutta, epäluonnollista surun tunnetta, ajatusten pirstaleisuutta,tarvetta eristäytyä ja pysyä sisätiloissa. Fyysisesti tuli lihasnykäyksiä, maha kipuja, oksettavaa oloa ja ruokahaluttomuutta sekä nielemisvaikeuksia. Elimistö vaikutti kaikin puolin olevan kohtuu sekaisin ja oli täysin toimintakyvytön olo.

Tavallinen säteilyttämätön lääkekannabis taas auttaa aina ja jokaikinen kerta vakavaan lääkeresistenttiin masennukseen (johon lääke on pääasiallisesti määrätty)+kovaan ahdistukseen, unettomuuteen ja pahoinvointiin eikä ilmene lainkaan päihtymystä tai muita haittavaikutuksia.

Syynä näyttäisi olevan se, että Suomessa saatava lääkekannabis gamma-säteilytetään koboltti-60:llä jonka on tunnettu muuttavan molekyylien rakennetta sikäli koska gamma-säteily ionisoi molekyylejä. Sen on myös tunnettu tuhoavan kannabiksen kukinnon terpeeneitä, jotka ovat tärkeässä osassa koko lääkekannabiksen synergisen vaikutusmekanismin kannalta (nk. entourage-effects). Ja ilmeisesti samalla kun gamma-säteilytys heikentää oleellisesti lääkekannabiksen hoitovastetta tuhoamalla sen synergiikkaa, se ei millään tavalla takaa että lääkekannabis olisi kuitenkaan vapaa kontaminanteista.

Myös pääasiallinen psyakiatrinen lääkärini oli sitä mieltä, että Bedrocan ja Bedica-lääkevalmisteet näyttävät juuri siltä, että ovat käyneet jonkin sortin käsittelyn kun pöydällä esillä olleisiin viiteen eri lääkekannabislajikkeeseen ei ollut kukaan koskenut ja täten ne olivat ns. priimaa sekä tietysti myös mikroskoopilla katsottuina näyttivät siltä. Tilanne on ilmeisesti juuri tällä hetkellä se, että kukaan apteekki ei maahantuo mitään muita lääkekannabisvalmisteita kuin Bedrocania, Bedicaa ja Bediolia joilla juuri minä en ainakaan tee yhtään mitään. Olen myös tällä hetkellä täysin julkisen terveydenhoidon ulkopuolella kun ei ole ainakaan vielä löytynyt ainuttakaan psykiatria joka suostuisi ottamaan minut vastaan ja A-klinikalta on jo lausuntoa, että päihdeongelmia ei yksinkertaisesti esiinny. Alueeni johtava ylilääkäri pyysi jo kaikki paperini ja lupasi järjestää hoitokontaktin, että asiat saataisiin eteenpäin…

Tässä on kuvat mielestäni naurettavan tiukasta Fimean-seulasta vakavan masennuksen kohdalla ja purkeista joille saatiin lupa.

Lisaselvityspyyntoa

https://www.anony.ws/i/2016/07/06/Lisaselvityspyyntoa.jpg

[/et_pb_text][et_pb_button admin_label=”Lohari-nappi” saved_tabs=”all” button_url=”http://lohari.net/?redirect_to=random&cat=283″ url_new_window=”off” button_text=”Satunnainen Indica-kertomus” button_alignment=”center” background_layout=”light” custom_button=”on” button_text_color=”#339966″ button_border_color=”#339966″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″] [/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *