ILMAISNUMERO: Anandamidi, kehon oma THC

ILMAISNUMERO: Anandamidi, kehon oma THC

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”on” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” custom_margin_last_edited=”off|” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” column_padding_mobile=”on” custom_width_px=”900px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Kun etsiskelin sopivaa aihetta tälle Premium-artikkelille ja lueskelin kannabiksen THC:n ominaisuuksista, silmiini osui maininta itselleni pintaraapaisulta tutuksi tulleesta sanskritin kielestä. Mutta mitä tekemistä hindulaisissa ja buddhalaisissa pyhissä teksteissä käytetyllä kielellä voi olla kannabiksen kanssa?

Bongaamani sana on englanniksi anandamide eli suomeksi anandamidi. Ananda on sanskritia ja etymologiaan sen enemmälti menemättä todettakoon, että sana tarkoittaa ‘iloa’ tai ‘nautintoa’. Suomeksi ei – yllätys yllätys – löytynyt mitään THC:n ja anandamidin yhteydestä, joten mielenkiintoni asiaa kohtaan alkoi herätä ja pian olinkin jo lukemassa tiederaportteja aiheesta.

Katsotaan, mistä tässä kiehtovassa aineessa oikein on kyse.

Mikä anandamidi on?

Anandamini eli N-arakidonyylietanoliamidi on aivojen sisäsyntyinen eli endogeeninen välittäjäaine ja kannabinoidi. Anandamidin löysi vuonna 1992 kannabistutkimuksen merkkihenkilön tri. Raphael Mecholaumin tutkijaryhmän jäsen, tsekkilänen analyyttinen kemisti Lumír Hanuš, joka on kannabistutkimuksen johtohahmo itsekin.

Kannabiksen THC:hen eli (delta-9-)tetrahydrokannabinoliin reagoivat reseptorit löydettiin 1980-luvulla. Koska kannabiksen THC:tä ei esiinny ihmiskehossa luonnostaan mutta aivoista löytyy kuitenkin siihen reagoivia kannabinoidireseptoreja (CB1 ja CB2), tutkijat arvelivat, että aivoissa on oltava joitain sen itse tuottamia aineita, joihin nämä reseptorit myös reagoivat.

Asia oli juuri näin ja kehon oma kannabisreseptoreihin vaikuttava aine löydettiin. Se aine oli anandamidi. Toinen paikallisesti syntyvä kannabinoidi on äidinmaidostakin löytyvä 2-arakidonyyliglyseroli eli 2-AG.

Ominaisuudet ja rakenne

Kuten THC, myös anandamidi on rasvaliukoinen, jotta se pääsee helposti verenkierrosta veri-aivoesteen ohi aivoihin. Sen molekyylirakenne on hyvin samankaltainen THC:n kanssa, mutta se on THC:tä herkempi pilkkoutumaan. Tästä syystä THC:n vaikutus on pitkäkestoisempi.

Anandamidin vaikutukset ilmenevät joko keskus- tai ääreishermoston kautta. Keskushermostossa vaikutukset välittyvät pääasiassa CB1-reseptoreiden kautta; ääreishermoston kipua lieventävät vaikutukset puolestaan CB2-reseptoreiden kautta. CB1-reseptorit esiintyvät enimmäksi aivojen keskushermostossa ja CB2-reseptorit pääasiassa immuunijärjestelmään liittyvillä alueilla.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2017/01/kuvituskuva_kannabis-02.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” title_text=”Kehon tuottama anandamidi on hyvin samankaltainen kannabiksen THC:n kanssa.”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Muistinmenetyksiä ja makunautintoja

Urheilusuorituksia tehdessä ja niiden jälkeen aivoista vapautuu verenkiertoon runsaasti anandamidia, jolla on osansa suorituksen jälkeen tulevassa hyvänolontunteessa – aiemmin on luultu, että treenin jälkeinen hyvä olo johtuisi ainoastaan endorfiineistä. Sen lisäksi anandamidi toimii kivunlievittäjänä ja se myös rentoututtaa. Anandamidi auttaa urheilusuorituksissa laajentamalla verisuonia ja keuhkoputkia.

Anandamidi saattaa olla myös osallisena THC:nkin aiheuttamaan tilapäiseen, aineen vaikutuksen aikana joskus ilmenevään lähimuistin heikkenemiseen. Siitä syystä anandamidilla saattaa olla potentiaalia hoitaa muistinmenetyksiä. Kannabiskasvin THC:llähän pystytään puolestaan hoitamaan Alzheimerin tautia.

Vuonna 1996 italialaissyntyinen amerikkalainen tiedemies Daniele Piomelli löysi kolme vahvasti anandamidia muistuttavaa yhdistettä tummasta suklaasta. Piomelli arvelee, että osa suklaan makunautinnosta tulee anandamidin ja sen pilkkoutumista estävän N-Acylethanolamine-rasvahapon vaikutuksesta.

Anandamidi toimii myös kemikaalisena viestinviejänä sikiön ja kohdun välillä, kun alkio kiinnittyy kohdun seinämään. Tämä tekee anandamidista erään ensimmäisistä äidin ja lapsen välillä tapahtuvista kommunikaatioista.

Lisätutkimuksissa on tulevaisuus

Olemme todellakin vasta kannabistutkimuksen alussa. Tulevina vuosina tutkimustulokset takuulla valaisevat kannabiskasvin uskomatonta lääketieteellistä potentiaalia lisää, ja tulemme oppimaan endokannabinoidijärjestelmän sekä kehon omien kannabiniodien merkityksestä enemmän. Ja kiitos Internetin, viime vuosikymmenten pimeä aikakausi kannabiksen suhteen on pian historiaa.

Lisää kannabiksesta urheilussa löytyy täältä, ja “juoksijan pilvestä” voit lukea lisää tästä artikkelista.


Lähteet: General Chemistry Online | Runner’s World | P. B. Sparling, A. Giuffrida, D. Piomelli, L. Rosskopf and A. Dietrich. Exercise activates the endocannabinoid system

[/et_pb_text][et_pb_cta admin_label=”Kutsu toimeen” title=”TILAA LOHARI PREMIUM HINTAAN 5 EUR / KK!” button_url=”http://lohari.net/kauppa” url_new_window=”on” button_text=”Tilaa Lohari Premium” use_background_color=”on” background_color=”#7cc68d” background_layout=”dark” text_orientation=”center” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_button=”off” button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″]

Vitosella saat lukuoikeuden koko Premium-kirjastoon ja viikottaisiin uusiin artikkeleihin.

[/et_pb_cta][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *