USA:n hallitus luokittelee kannabiksen uudelleen

USA:n hallitus luokittelee kannabiksen uudelleen

Yhdysvaltain huumevirasto DEA:n asianajaja kertoi hiljattain Santa Monica Observer -lehdelle, että kannabiksen lääketieteellinen asema muutetaan elokuun 1. päivä. Tämä historiallinen edistysaskel tarkoittaa käytännössä sitä, että kannabista voidaan tutkia aiempaa laajemmin ja sen lääkekäyttö laillistuu kaikissa 50 osavaltiossa.

Poliittisen korruption takia käyty vuosikymmenten huumesota alkaa olla historiaa. Yksi isoimpia huumesodan tukipylväitä on ollut USA:n liittohallituksen sota lääkekannabista vastaan, joka tämän uusimman tiedon mukaan loppuu elokuun 1. päivä 2016.

Kuten jo huhtikuussa uutisoimme, Yhdysvaltain huumevirasto DEA suunnittelee kannabiksen luokituksen siirtoa Schedule I -luokituksesta Schedule II -luokkaan. Nyt DEA:n asianajaja on paljastanut Santa Monica Observer -lehdelle, että virasto tulee muuttamaan luokituksen elokuun alussa. Nimettömänä pysyttelevä lakimies mainitsi yhdeksi syyksi muun muassa sen, että kannabis sitoo tällä hetkellä paljon DEA:n resursseja – ilmeisen turhaan.

Tuleva muutos on Yhdysvalloissa historiallinen askel nykyisen, presidentti Nixonin vuonna 1970 aiheuttaman ristiriitaisen tilanteen korjaamiseksi. Koska liittovaltion lait menevät osavaltioiden lakien yli, tämä on johtanut tilanteeseen jossa liittovaltio on pystynyt vainoamaan lääkekannabista jopa sen laillistaneissa osavaltioissa.

Esimerkiksi Kaliforniassa, missä lääkekannabis on ollut laillista jo 20 vuotta, liittovaltio ja DEA ovat aika ajoin tehneet ratsioita, pidätyksiä, pakottaneet pankkeja sulkemaan laillisten kannabis-yritysten tilejä ja jopa takavarikoineet lääkekannabista valmistavien yritysten tontteja. Kaliforniassa lääkekannabisreseptin saaminen on ollut äärimmäisen helppoa ja osavaltio äänestää marraskuun 7. päivä kannabiksen viihdekäytön laillistamisesta.

Askel parempaa kohti

Nykyisen virheellisen luokituksen mukaan kannabiksella ei ole mitään lääketieteellistä käyttöä ja sen väärinkäytön riski on korkea. Hieman kuin Suomessa ovelaksi kulissiksi rakennetun erityislupa-käytännön pohjalta (kiitos Eija Kalson ja Valviran), tämänkin väärän luokituksen pohjalta lääkäreitä on estetty suosittelemasta lääkekannabista myös niissä osavaltioissa joissa lääkekannabis on laillistettu. Lisäksi Schedule I -luokitus on estänyt laajemmat lääketieteelliset tutkimukset kannabiksen suhteen kokonaan.

Schedule I -luokkaan kuuluvat tällä hetkellä kannabiksen lisäksi mm. heroiini, LSD ja meskaliini. Schedule II -luokassa ovat mm. morfiini, metamfetamiini ja oksikodoni.

Lisäys klo 9:18 – Verkkolehti Loharin saaman lisätiedon mukaan luokitusmuutoksen tarkka ajankohta saattaa sittenkin olla vielä epävarma. Seuraamme tilannetta, jatkojuttu asiasta julkaistaan lauantain Loharissa.


Lähde: Santa Monica Observer

Avainsanat: , , ,


Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

  • Kalle77 kirjoitukseen tehtava: Snapchat: “1. marraskuuta 2018 kello 22:01
  • Kalle77 kirjoitukseen tehtava: Snapchat: “1. marraskuuta 2018 kello 17:31
  • Kalle77 kirjoitukseen tehtava: Snapchat: “Väärä kuva lähti jonka kuuluu poistaa täältä joku muu kun en pysty poistamaan sitä itse. Kiitos30. lokakuuta 2018 kello 10:39
  • MaryJ kirjoitukseen Terence McKenna kannabiksesta: “Minun mielestä tämä on mielenkiintoisin ja innoittavin juttu, mitä olen piitkään aikaan lukenut. Aivan mahtavaa! Pidän tarkoista ja syväluotaavista tietopläjäyksistä…10. elokuuta 2018 kello 07:28
  • Vieras kirjoitukseen Apteekilta viesti potilaille: Fimea pysäyttää lääkekannabisvalmisteen maahantuonnin Suomeen: “Voihan helvata. Joudun siis taas siirtymään taas gaba-pentin -norspan (subutex) lääkitykseen, silloin on kyllä aika päihtynyt olo. Miksi pitää kurjistaa…7. elokuuta 2018 kello 21:02
Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!