USA:n hallitus luokittelee kannabiksen uudelleen

USA:n hallitus luokittelee kannabiksen uudelleen

Yhdysvaltain huumevirasto DEA:n asianajaja kertoi hiljattain Santa Monica Observer -lehdelle, että kannabiksen lääketieteellinen asema muutetaan elokuun 1. päivä. Tämä historiallinen edistysaskel tarkoittaa käytännössä sitä, että kannabista voidaan tutkia aiempaa laajemmin ja sen lääkekäyttö laillistuu kaikissa 50 osavaltiossa.

Poliittisen korruption takia käyty vuosikymmenten huumesota alkaa olla historiaa. Yksi isoimpia huumesodan tukipylväitä on ollut USA:n liittohallituksen sota lääkekannabista vastaan, joka tämän uusimman tiedon mukaan loppuu elokuun 1. päivä 2016.

Kuten jo huhtikuussa uutisoimme, Yhdysvaltain huumevirasto DEA suunnittelee kannabiksen luokituksen siirtoa Schedule I -luokituksesta Schedule II -luokkaan. Nyt DEA:n asianajaja on paljastanut Santa Monica Observer -lehdelle, että virasto tulee muuttamaan luokituksen elokuun alussa. Nimettömänä pysyttelevä lakimies mainitsi yhdeksi syyksi muun muassa sen, että kannabis sitoo tällä hetkellä paljon DEA:n resursseja – ilmeisen turhaan.

Tuleva muutos on Yhdysvalloissa historiallinen askel nykyisen, presidentti Nixonin vuonna 1970 aiheuttaman ristiriitaisen tilanteen korjaamiseksi. Koska liittovaltion lait menevät osavaltioiden lakien yli, tämä on johtanut tilanteeseen jossa liittovaltio on pystynyt vainoamaan lääkekannabista jopa sen laillistaneissa osavaltioissa.

Esimerkiksi Kaliforniassa, missä lääkekannabis on ollut laillista jo 20 vuotta, liittovaltio ja DEA ovat aika ajoin tehneet ratsioita, pidätyksiä, pakottaneet pankkeja sulkemaan laillisten kannabis-yritysten tilejä ja jopa takavarikoineet lääkekannabista valmistavien yritysten tontteja. Kaliforniassa lääkekannabisreseptin saaminen on ollut äärimmäisen helppoa ja osavaltio äänestää marraskuun 7. päivä kannabiksen viihdekäytön laillistamisesta.

Askel parempaa kohti

Nykyisen virheellisen luokituksen mukaan kannabiksella ei ole mitään lääketieteellistä käyttöä ja sen väärinkäytön riski on korkea. Hieman kuin Suomessa ovelaksi kulissiksi rakennetun erityislupa-käytännön pohjalta (kiitos Eija Kalson ja Valviran), tämänkin väärän luokituksen pohjalta lääkäreitä on estetty suosittelemasta lääkekannabista myös niissä osavaltioissa joissa lääkekannabis on laillistettu. Lisäksi Schedule I -luokitus on estänyt laajemmat lääketieteelliset tutkimukset kannabiksen suhteen kokonaan.

Schedule I -luokkaan kuuluvat tällä hetkellä kannabiksen lisäksi mm. heroiini, LSD ja meskaliini. Schedule II -luokassa ovat mm. morfiini, metamfetamiini ja oksikodoni.

Lisäys klo 9:18 – Verkkolehti Loharin saaman lisätiedon mukaan luokitusmuutoksen tarkka ajankohta saattaa sittenkin olla vielä epävarma. Seuraamme tilannetta, jatkojuttu asiasta julkaistaan lauantain Loharissa.


Lähde: Santa Monica Observer

Avainsanat: , , ,


Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

  • Juha MS-potilas kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Kannabiskahviloista.24. joulukuuta 2018 kello 07:19
  • jebu55 kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Mistä saan kannabista ?23. joulukuuta 2018 kello 22:10
  • jebu55 kirjoitukseen Leaflylta CBD-terveystuotteita: “Mistä sitä saa.olen etsinyt toimijaa jolta saa cbd öljyä.krooniset kivut yli 42 työvuoden jälkeen kovat.opioidia ei viitsisi jatkuvasti syödä.23. joulukuuta 2018 kello 21:55
  • Kalle77 kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “Jospa lääkärit oikeuteen potilaittensa pahoinpitelystä tai ketkä estää lunnollisen lääkkeen käytön, oikeutta ihmisille.21. marraskuuta 2018 kello 18:12
  • Empiristi kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “No nyt on kyllä harvinaisen perseestä, mikäli tuollainen toiminta onnistuu. Ei jumalauta, muualla maailmaa kannabista laillistetaan lääke- sekä viihdekäyttöön kiihtyvällä…19. marraskuuta 2018 kello 19:24
Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!