Tiesitkö tämän.

Tiesitkö tämän.

Tiesitkö että kannabiskasvissa esiintyy 480 erilaista kemiallista yhdistettä? Emme vielä tiedä, kuinka ne vaikuttavat elimistössä, mutta mitä enemmän tutkitaan, sitä useampia lääketieteellisiä käyttötarkoituksia löydetään. Itse asiassa, tri Abrams, San Fransiscon yleissairaalan Onkologian osaston päällikkö ja integratiivisen lääketieteen asiantuntija Kalifornian yliopistosta, totesi: “jos marihuana löydettäisiin Amazonilta tänä päivänä, se olisi etusivun uutinen maailmanlaajuisesti, ihmelääke.”

Tällä viikolla keskitymme tiettyyn yhdisteiden joukkoon – kannabinoideihin. Elimistössämme on järjestelmä, jota kutsutaan endokannabinoidijärjestelmäksi, joka pitää elimistömme tasapainossa pitäen yllä terveyttä. Keho tuottaa luonnostaan endokannabinoideja, jotka sitoutuvat reseptoreihin (CB1 ja CB2) suorittaakseen lukuisia erilaisia toimintoja, jotka liittyvät yleensä tasapainotilan ylläpitoon. Nämä reseptorit myös sitovat kannabinoideja, joita löytyy kannabiksesta (fytokannabinoidit). Tällä tavoin nämä yhdisteet edistävät parantumista. Vilkaistaan viittä kaikkein tärkeintä kannabinoidia:

1. Δ9-tetrahydrokannabinoli (THC)

Kaikkein pahamaineisin kannabiksen ainesosa on THC, kannabinoidien “paha poika”, joka saa ihmiset päästään pyörälle, koska sillä on euforisoiva vaikutus. THC ei tosiasiasa ole mikään pahis; se kasvattaa ruokahalua, mikä on jumalan lahja kemopotilaille, jotka eivät tunne oloaan niin hyväksi että jaksaisivat syödä. THCV, joka liittyy samoihin reseptoreihin kuin THC, hillitsee ruokahalua, joten siitä on apua hoitaessa ihmisiä, joilla on ruoka-addiktioita tai jotka kamppailevat lihavuuteen liittyvien terveysongelmien kanssa. THC:tä käytetään hoidettaessa syöpää, HIV/AIDS sivuoireita, kroonista kipua, MS-tautia, glaukoomaa, fibromyalgiaa, Huntingtonin tautia, ALS:ää, Touretten syndroomaa, kutinaa ja uniapneaa.

2. Kannabidioli (CBD)

CBD on saanut runsaasti huomiota hiljattain; kolmetoista konservatiivista osavaltiota, jotka ovat äärimmäisen marihuanavastaisia, ovat laillistaneet sen käytön hoidettaessa lapsuudenaikaista epilepsiaa. Tällä kannabinoidilla ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia, mutta sillä on hermostoa rauhoittava vaikutus. Se auttaa epilepsiaan, kouristuskohtauksiin, hermokipuun, syöpään, multippeliskleroosiin, krooniseen kipuun, ahdistukseen, diabetekseen, artriittiin, dystoniaan, Krohnin tautiin ja tulehdukseen.

3. Kannabinoli (CBN)

Jos kannabis altistuu liialle ilmalle tai kuumuudelle, ajan myötä THC hapettuu CBN:ksi. Itsessään CBN on lievästi psykoaktiivinen, mutta yhdessä THC:n kanssa se saa aikaan pahamaineisen “sohvan pohjalla jumituksen” tunteen. Tämä voi tuntua epämiellyttävältä jos tarkoituksena olisi tehdä jotakin, mutta siitä voi olla apua unettomuuden hoidossa. CBN on myös oksennuslääke ja antikonvulsantti.

4. Kannabigeroli (CBG)

CBG on itse asiassa sekä THC:n että CBD:n rakennuspalikka. Vaikka tätä kemikaalia esiintyy enemmän hampussa kuin kannabiksessa, jalostajat ovat alkaneet valikoimaan sitä sisältäviä kantoja, koska sillä on antibakteerisia ja antitumoraalisia vaikutuksia. CBG auttaa laskemaan silmän sisäistä painetta glaukoomapotilailla, lievittämään pahoinvointia, hillitsemään ahdistusta ja helpottamaan tulehdusperäisen suolistosairauden oireita.

5. Kannabikromeeni (CBC)

CBC on itse asiassa toiseksi yleisin kannabinoidi (THC:n jälkeen) monissa kannabiksen lajikkeissa. Sillä ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia, mutta se lievittää kipua, hillitsee kasvainten kasvua, regeneroi luu- ja aivosoluja sekä saa sinut paremmalle mielelle. Sillä on myös antibakteerisia ja antifungaalisia vaikutuksia.

Vaikka kaikilla mainituilla kannabinoideilla on omat lääkinnälliset ominaisuutensa, ne toimivat parhaiten yhdessä. Yhdessä (muiden kannabiksen yhdisteiden kanssa) ne luovat “saattuevaikutuksen” ’Entourage effect’, mikä voimistaa yksittäisten ainesosien vaikutusta. Kannabiksen tapauksessa kokonaisuus on paljon enemmän kuin osiensa summa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *