Ravinneongelmien Ratkaisu

Ravinneongelmien Ratkaisu
Ravinneongelmien ratkaisu

Aloita kohdasta 1. Kun uskot löytäneesi ongelman, lue Ravinteet-osiosta lisää aiheesta. Diagnosoi huolellisesti ennen suurten muutosten tekemistä.

 1. Jos ongelma koskee vain kasvin ala- tai keskiosaa: kohta 2. ⇔ Jos ongelma koskee vain kasvin yläosaa tai kasvukärkiä: kohta 10. ⇔ Jos ongelma näyttää koskevan koko kasvia tasaisesti: kohta 6.
 2. Lehdet ovat tasaisen keltaiset tai vaaleanvihreät, lehdet kuolevat ja putoavat. Kasvu on hidasta. Lehtien reunat eivät ole silminnähden käpristyneet ylös. » Typen (N) puutos. ⇔ Muu ongelma: kohta 3.
 3. Lehtien reunat ovat kääntyneet ylöspäin ja kärjet ovat mahdollisesti vääntyneet. Lehdet kellertävät (ja mahdollisesti muuttuvat ruskeiksi), mutta suonet säilyvät melko vihreinä. » Magnesiumin (Mg) puutos. ⇔ Muu tapaus: kohta 4.
 4. Lehdet muuttuvat ruskeiksi tai keltaisiksi. Keltaisia, ruskeita tai kuolleita laikkuja etenkin lehden mahdollisesti käpertyneiden reunojen tuntumassa. Kasvi voi olla liian pitkä. » Kaliumin (K) puutos. ⇔ Muu ongelma: jatka lukemista.
 5. Lehdet ovat tummanvihreät tai punaiset/violetit. Varsissa ja ruodeissa voi olla violettia tai punaista. Lehdet saattavat kellastua tai käpristyä alas. Lehdet putoilevat helposti. Kasvu saattaa olla hidasta ja lehdet pieniä. » Fosforin (P) puutos. ⇔ Muu ongelma: kohta 6.
 6. Lehtien kärjet ovat keltaiset, ruskeat tai kuolleet. Kasvi vaikuttaa muuten terveeltä ja vihreältä. Varret saattavat olla pehmeät. » Ylilannoitus (erityisesti typpi (N)), ylikastelu, vahingoittuneet juuret tai riittämätön mullan ilmavuus (käytä enemmän hiekkaa tai perliittiä). Toisinaan syynä liian vähäinen typpi (N), fosfori (P) tai kalium (K). ⇔ Muu ongelma: kohta 7.
 7. Lehdet ovat käpristyneet alaspäin kuten pässin sarvet, ja ne ovat tummanvihreät, harmaat, ruskeat tai kullanväriset. » Ylilannoitus (liikaa typpeä (N)). ⇔ Muu ongelma: kohta 8.
 8. Kasvi on kuihtunut, vaikka multa on kosteaa. » Ylilannoitus, läpimärkä multa, vahingoittuneet juuret, tauti; kuparin puutos (hyvin epätodennäköistä). ⇔ Muu ongelma: kohta 9.
 9. Kasvit eivät kuki, vaikka ne saavat 12 tuntia pimeyttä yli kahden viikon ajan. » Pimeäjakso ei ole täydellisen pimeä. Liikaa typpeä (N). Liikaa karsimista tai pistokkaiden ottoa. ⇔ Muu ongelma: kohta 10.
 10. Lehdet ovat keltaiset tai valkoiset, mutta suonet ovat enimmäkseen vihreät. » Raudan (Fe) puutos. Vesiviljelyssä liian vahva ravinneliuos mahdollinen. ⇔ Muu ongelma: kohta 11.
 11. Lehdet ovat tyvestä alkaen vaaleanvihreät tai keltaiset, kun taas lehtien reunat säilyvät vihreinä. Suonien välissä saattaa olla kuolleita laikkuja. Lehdet eivät ole vääntyneet. » Mangaanin (Mn) puutos. Vesiviljelyssä liian vahva ravinneliuos mahdollinen. ⇔ Muu ongelma: kohta 12.
 12. Lehdet ovat vääntyneet, mutta muuten varsin samanlaiset kuin kohdassa 11. » Sinkin (Zn) puutos. ⇔ Muu ongelma: kohta 13.
 13. Lehdet vääntyvät, minkä jälkeen ne muuttuvat ruskeiksi tai kuolevat. » Lamppu on liian lähellä kasvia. Harvoin kyseessä on kalsiumin (Ca) tai boorin (B) puutos. ⇔ Muussa tapauksessa kyseessä on ehkä vain heikko yksilö.
Oheisesta taulukosta selviävät tavallisimmat ravinnevajauksista aiheutuvat ongelmat
              Ravinnevajaus/ylilannoitus:
  --------------------------------------------------------------------
               N P K Mg Fe Cu Zn B Mo Mn Ylilannoitus
  --------------------------------------------------------------------
  Oireet:
  Kellastuminen:
  -nuoret lehdet            x       x
  -keskilehdet                   x
  -vanhat lehdet      x   x x    x
  -suonten välissä         x         x
  Vanhat lehdet putoavat  x
  Lehdet käpertyvät ylös       x
  Lehdet käpertyvät alas     x    x       x
  Lehdenkärjet 'palavat':
  -nuorissa lehdissä              x
  -vanhoissa lehdissä   x         x
  Nuoret lehdet rypistyvät    x      x x x
  Kuollutta kasvikudosta     x x x   x    x
  Tyrehtynyt lehtienkasvu  x x
  Tummanvihreä/violetti
  lehti ja varret       x
  Vaaleanvihreät lehdet   x            x
  Laikullisuus                x  
  Pitkä, ohut varsi     x
  Pehmeä varsi       x   x
  Hauraankova varsi      x x
  Kasvavat kärjet kuolevat    x       x
  Tyrehtynyt juurten kasvu   x
  Kuihtuminen               x
    
  --------------------------------------------------------------------

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *