Raportti: Huumesota aloitettiin mustien ja hippien vainoamiseksi

Raportti: Huumesota aloitettiin mustien ja hippien vainoamiseksi

Washington (CNN) – Yksi Richard Nixonin lähimmistä neuvonantajista sekä avainhenkilö Watergate-skandaalissa kertoo, että sota huumeita vastaan luotiin poliittiseksi välineeksi mustia sekä vasemmistoa vastaan. Tämä 22 vuotta vanha haastattelu julkaistiin hiljattain Harper’s Magazine -lehdessä.

”Nixonin kampanjalla vuonna 1968 sekä sen jälkeisillä Nixonin hallituskausilla oli kaksi vihollista: sodanvastainen vasemmisto ja musta väestö”, entinen Nixonin neuvonantaja John Ehrlichman kertoi Harperin toimittajalle Dan Baumille.

”Ymmärrätkö mitä sanon? Emme voineet julistaa sodanvastaisuutta tai tummaa ihonväriä lainvastaiseksi, mutta pystyimme liittämään ihmisten mielikuvat hipeistä kannabikseen, sekä mielikuvat mustasta väestöstä heroiiniin. Ja kriminalisoimalla molemmat aineet ankarasti, pystyimme häiritsemään noita yhteisöjä”, Ehrlichman sanoi. ”Pystyimme pidättämään heidän johtajansa, tutkimaan heidän kotinsa, keskeyttämään heidän kokouksensa ja leimaamaan heidät kerta toisensa jälkeen iltauutisissa. Tiesimmekö että valehtelimme huumeista? Totta kai tiesimme.”

Ristiriita Nixonin heinäkuussa 1969 kongressille toimittaman ensimmäisen huumesota-lainsäädännön selityksen kanssa on räikeä. Asiakirjan mukaan sota huumeita vastaan oli toimenpide heroiiniriippuvuuden ja opiskelijoiden lisääntyvän kannabiksen sekä psykedeelien käytön korjaamiseksi. Nixonin poliittinen fokus valkoisiin äänestäniin eli ”hiljaiseen enemmistöön” on tunnettu, ja hänen kulissien takana harrastamansa vähemmistöjen pilkkaaminen on tullut esille Valkoisen talon nauhoituksista.

Tämä kieltolaille haitallinen lausunto tuli julki nyt, kun asenteet huumeidenkäyttöä kohtaan ovat muuttuneet Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa, ja kannabis on jo laillistettu useissa osavaltioissa.

Ehrlichman kuoli vuonna 1999, mutta hänen viisi lastaan kyseenalaistavat lausuntojen todenperäisyyden.

”Emme ikinä nähneet tai kuulleet mitään sellaista isältämme John Ehrlichmanilta, mikä olisi pilkannut ketään eriväristä ihmistä”, kirjoittivat Peter Ehrlichman, Tom Ehrlichman, Jan Ehrlichman, Michael Ehrlichman ja Jody E. Pineda CNN:lle toimittamassaan lausunnossa.

”Vuoden 1994 väitetty ’lainaus’ jonka nyt ensimmäistä kertaa sosiaalisessa mediassa näimme, ei täsmää sen kanssa mitä tiedämme isästämme. Yhteenlaskettuna olemme viettäneet yli 185 vuotta hänen seurassaan”, Ehrlichmanin perhe kirjoitti.  ”Emme tunnusta hänen väitettyä rasistista näkökantaansa jota tämä reportteri nyt vihjaa, 22 vuotta niinkutsutun Johnin haastattelun sekä 16 vuotta isämme kuoleman jälkeen, kun hän ei voi enää vastata. Kukaan meistä ei ole kasvattanut lapsiaan sellaisiksi, siksi koska meitäkään ei kasvatettu niin.”

Ehrlichmanin lausunto nousi pinnalle vasta toimittaja Baumin muistaessaan ne käydessään läpi Harperin jutun vanhoja muistiinpanoja. Baum sanoi ettei hänellä ole syytä epäillä Ehrlichmanin rehellisyyttä ja näki lausunnon eräänlaisena ’hyvityksenä’ mieheltä sen jälkeen, kun myrskyisä ura Valkoisessa talossa oli päättynyt.

”Mielestäni Ehrlichman odotti että joku tulisi kysymään häneltä. Mielestäni hän poti asiasta syyllisyyttä. Uskon että hänellä oli paljon asioita joista olla pahoillaan, kuten myös toisella Watergate-tyypillä Egil Kroghillakin”, Baum kertoi CNN:lle.

Baum haastatteli Ehrlichmania ja toisia Nixonin luottohenkilöitä vuoden 1996 kirjaansa ”Smoke and Mirrors”, mutta hän sanoi jättäneensä lausunnot lopulta pois koska se ei sopinut kirjan kerrontatyyliin, jossa kirjailija laittaa lukijan suoraan takahuonekeskustelujen keskelle ilman että hänen omia huomioitaan.

Baum vertasi Ehrlichmanin tunnustusta traumaattisiin sotakokemuksiin, joissa voi mennä vuosikymmeniä ennen kuin veteraanit puhuvat niistä. Hän sanoi että kesti pitkään ennen kuin Ehrlichman ja muut Nixonin apulaiset pystyivät avoimesti puhumaan huumesodan syistä.

”Nämä tyypit tiesivät tehneensä pahoja asioita ja he olivat lopulta iloisia kun niistä puhuminen – niiden hyvittämiseksi, – ei enää tuottanut heille seurauksia”, Baum sanoi. ”Kukaan ei mielestäni hakeudu politiikan maailmaan ollakseen alistava tai ollakseen paha. He hakeutuvat alalle, koska he välittävät tästä maasta.”


Lähde: CNN

Avainsanat: , ,

Jyuni, AnnaAngel, Juha MS-potilas ja 1 muu henkilö tykkää tästä


Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

3
Jätä kommentti

avatar
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RaijaTuomas KarhunenAsianomistaja Recent comment authors
  Subscribe  
uusin vanhin eniten tykkäyksiä
Ilmoita
Asianomistaja
Vieras
Asianomistaja

Ote wikipediasta: ”Harry Jacob Anslinger (s. 20. toukokuuta 1892 – k. 14. marraskuuta 1975) oli yhdysvaltain entisen huumevirasto Federal Bureau of Narcoticsin (FBN) pääjohtaja vuosina 1930-1962. Anslinger muistetaan parhaiten marihuanan demonisoinnista 1930-luvun Yhdysvalloissa erinäisten kampanjoiden avulla, ja häntä pidetään toisinaan yksin vastuullisena marihuanan kieltämiselle Yhdysvalloissa sekä sitä seuranneelle, lähes maailmanlaajuiselle, marihuanan kieltolaille.” Tässä alla vain muutama hänen kommenteistaan asiasta. Antaa hienosti viitettä millaisen mielenlaadun ja maailmankatsomuksen piiristä tälläinen kieltolaki on maailmalle ponnistanut: “There are 100,000 total marijuana smokers in the U.S., and most are Negroes, Hispanics, Filipinos and entertainers. Their Satanic music, jazz and swing result from marijuana use. This… Lue lisää »

Raija
Jäsen

Tuolla on vähän lisää taustoja Anslingerista, hänen motiiveistaan ja (valheellisista) todisteista kannabiksen haitallisuudesta Johann Harin kirjoittamana: http://theinfluence.org/why-is-marijuana-banned-the-real-reasons-are-worse-than-you-think/

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

  • Juha MS-potilas kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Kannabiskahviloista.24. joulukuuta 2018 kello 07:19
  • jebu55 kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Mistä saan kannabista ?23. joulukuuta 2018 kello 22:10
  • jebu55 kirjoitukseen Leaflylta CBD-terveystuotteita: “Mistä sitä saa.olen etsinyt toimijaa jolta saa cbd öljyä.krooniset kivut yli 42 työvuoden jälkeen kovat.opioidia ei viitsisi jatkuvasti syödä.23. joulukuuta 2018 kello 21:55
  • Kalle77 kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “Jospa lääkärit oikeuteen potilaittensa pahoinpitelystä tai ketkä estää lunnollisen lääkkeen käytön, oikeutta ihmisille.21. marraskuuta 2018 kello 18:12
  • Empiristi kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “No nyt on kyllä harvinaisen perseestä, mikäli tuollainen toiminta onnistuu. Ei jumalauta, muualla maailmaa kannabista laillistetaan lääke- sekä viihdekäyttöön kiihtyvällä…19. marraskuuta 2018 kello 19:24
Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!