Ketä kieltolaki kieltää?

Ketä kieltolaki kieltää?

Olemme nyt saaneet viime päivinä lukea THL:n kommentista ja mielipiteestä, jossa rangaistustoimenpiteet huumeita käyttäviä kohtaan tulisi poistaa, ja keskittyä terveydenhoitoon ja siihen, että heidät saataisiin ennemmin terveyspuolen asiakkaiksi, kuin putkan asiakkaiksi. En ala kertaamaan samoja huolenaiheitani, kuin edellisessä blogikirjoituksessani: ”Mietteitä Norjan mahdollisesta päihdepolitiikan uudistuksesta”, vaan keskityn tässä nyt kieltolakiin ja mietin, että mihin tai kehen se vaikuttaa. Keskiössä ovat olleet uutiset joita ollaan hurrattu ja kauhisteltu melkein yhteen ääneen. (Seuraava teksti osittain jo chat-keskustelussa kommentoitu osaltani, mutta liitän sen myös tähän koska koen sen olevan relevantti)

Näitä uutisia kun lukee, niin minusta kannabikseen tulisi suhtautua päihteenä samalla tavalla kuin alkoholiin.”Kuinka usein käytät? Kuinka paljon kerralla? Koetko että sinulla on ongelmaa asian kanssa? Ai ei? Okei.” Mikäli ongelmia tulisi mm. työn puolessa esim. myöhästelyn tai työtehtävien laiminlyönnin kautta, tai töissä oltaisiin päihtyneenä niin silloin menteltäisiin täysin samalla tavalla kuin meidän nyt laillisten päihteiden kanssa.

Ei tämän pitäisi olla mitään rakettitiedettä, mutta silti siitä tehdään äärimmäisen hankalaa, byrokraattista, jopa kafkamaista, eikä se tee mitään muuta, kuin vaikeuta tavallisen ihmisen arkea. Semmoinen, jolla ei ole mitään menetettävää voi pössytellä 24/7 niin paljon kuin haluaa, ottaa pikavippiä että saa lisää, ja jos siitä tulee sakot, niin sillä pyyhitään takamus. Ei sellaiseen ihmisen kieltolaki vaikuta pätkän vertaakaan. Keneen se sitten vaikuttaa? Se vaikuttaa häneen jolla on jotain menetettävää. Se vaikuttaa kunnollisiin ihmisiin jotka sattuvat nyt vain satunnaisesti polttelemaan kannabista. Se vaarantaa heidän elämänsä, heidän työnsä, perheensä ja ylipäätänsä aivan kaiken minkä eteen he ovat työskennelleet.

Jos kieltolain tarkoituksena on saada ne pahnan pohjimmaiset kiinni, saada rikolliset aisoihin ja auttaa heitä, joilla on päihteen kanssa ongelmia, niin siinä se epäonnistuu täysin. Kieltolaki ei vaikuta enää ihmiseen jolla ei ole mitään. Kieltolaki vie ihmiseltä jolla on jotain, niin pitkälle ettei tällä enää ole mitään, ja sen jälkeen se lakkaa vaikuttamasta. Tämän jälkeen ihminen ei suinkaan ota vastaan apua, vaan vain lisää kasautuvia sakkoja, rangaistuksia ja merkintöjä poliisin kirjoissa. Kyllähän päihdeongelmaiset saavat myös hoitoa meillä Suomessa, muutaman mutkan ja vaikeuden kautta, mutta kun hyvällä tuurilla se on se kieltolaki, joka on nämä ihmiset ajanut siihen tilaan missä he nyt ovat, niin kuka haluaa ottaa mitään kädeltä joka läimäyttää sinua takaraivoon aina silloin tällöin?

Poliisihan on sanonut kuinka yksittäisten kiinniottojen yhteydessä ollaan päästy isomman vyyhdin jäljille. Pistää miettimään, että eikö isojen vyyhtien jäljille päästä myös siinä tapauksessa jos kohdataan ihminen joka tarvitsee huumausaineongelmaansa hoitoa? Miksi siellä pitää olla se rikesakko ja rangaistus mukana, ja vaaditaanko sitä näiden isompien huumeliigojen kiinnisaamiseksi? Ei minun mielestäni vaadittaisi, mutta ehkä se parantaa jonkun yksittäisen konstaapelin oloa että saa kirjoittaa riippuvuudesta kärsivälle ihmiselle sakot, jota tuijottaa matkalla A-klinikalle.

Sitten taas oikeusministeriönkin puolella kohistaan THL:n kommenttia. Mykkänen ja Häkkänen… Kunnon eduskunnan Pat ja Mat. Häkkänen toteaa asiasta seuraavasti: ”– Suhtaudun huumausainerikoksiin vakavasti. Huumausaineiden käyttöä ei tule helpottaa miltään osin, vaan kaikin keinoin vähentää. Rikoslakiin ei tule tällä vaalikaudella mitään helpotuksia, joilla huumausaineiden käyttö tai kauppaaminen helpottuisi, Häkkänen toteaa.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/241989-te-thln-johto-tukee-avausta-huumeiden-kayton-laillistamisesta-oikeusministeri-tyrmaa

Ensinnä pistää silmään se, että miten ihmeessä Mat, tai siis Häkkänen ajattelee, että rangaistuksen poistaminen helpottaisi huumausaineiden käyttöä? Tämä on todella pulmallista kun ihminen ei perustele omaa mielipidettään, vaan sylkee jotain absurdia ulos suustaan jonka jälkeen poistuu paikalta. Minä en henkilökohtaisesti näe mitään tapaa jolla huumausaineiden käyttö helpottuisi rangaistuksen poistamisen myötä. Sehän ei nimittäin voi enää tästä helpottua. Pimeillä markkinoilla liikkuu valtavasti eri laatuista tavaraa, osa erittäin huonoakin. Sinun ei parhaimmillasi tarvitse poistua asuinympäristöstäsi mihinkään suuntaan, sillä diileri voi tuoda sinulle tavaraa vaikka kotiovellesi.

Mykkänen otti taas mainitussa uutisessa lain noudattamisen moraalin esille, jota en aio edes kommentoida sen enempää, koska jos me alamme tosissamme tuomaan moraalia tähän keskusteluun mukaan, niin haluaisiko arvon Mykkänen selittää, millä moraalin ihmeellisellä asteikolla hänellä liikkuu se, että ihmiseltä voidaan viedä esimerkiksi huoltajuus sen takia, että tämä päätti viikonloppuna polttaa sätkän jonka sisällä oli vähän huumaavaa rikkaruohoa? Entä mihin arvoasteikkoon kuuluu ihmisen elämän vaikeuttaminen, pilaaminen, leimaaminen ja häirintä kun kyseessä on yksinkertaisimmillaan se, että yksilö valitsee toisin? Tuleeko hän tosissaan selittämään meille jotain moraalista, kun toisaalla ihminen leimataan narkkariksi, koska hän kysyy lääkäriltä kipuihinsa lääkekannabista jota kertoo käyttävänsä sillä hetkellä ikävä kyllä laittomin keinoin? Siinäpä sinulle moraalinen pulmatilanne tosiaan, kun ei enää rankaistaisikaan ihmisiä jointin polttamisesta, kuulostaa kyllä ihan kauhean väärältä. Jos olet huolissasi niin aja sitten kieltolain poistamista, niin moraalinen tasapainosi pysyy ns. hyvässä kondiksessa.

 

 

Avainsanat: , ,

Captainkidd, Jyuni ja Kalle77 tykkää tästä


Tietoa kirjoittajasta

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

  • Juha MS-potilas kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Kannabiskahviloista.24. joulukuuta 2018 kello 07:19
  • jebu55 kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Mistä saan kannabista ?23. joulukuuta 2018 kello 22:10
  • jebu55 kirjoitukseen Leaflylta CBD-terveystuotteita: “Mistä sitä saa.olen etsinyt toimijaa jolta saa cbd öljyä.krooniset kivut yli 42 työvuoden jälkeen kovat.opioidia ei viitsisi jatkuvasti syödä.23. joulukuuta 2018 kello 21:55
  • Kalle77 kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “Jospa lääkärit oikeuteen potilaittensa pahoinpitelystä tai ketkä estää lunnollisen lääkkeen käytön, oikeutta ihmisille.21. marraskuuta 2018 kello 18:12
  • Empiristi kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “No nyt on kyllä harvinaisen perseestä, mikäli tuollainen toiminta onnistuu. Ei jumalauta, muualla maailmaa kannabista laillistetaan lääke- sekä viihdekäyttöön kiihtyvällä…19. marraskuuta 2018 kello 19:24
Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!