Kerrostalon kannabisfarmari

Kerrostalon kannabisfarmari

Taannoin haastattelemani ylilääkäri Jussi Niemi-Pynttäri perusteli alkoholin kieltolain purkua sillä, että alkoholia on niin helppoa valmistaa kotikutoisesti ja sen valmistusta olisi täysin mahdotonta kontrolloida.
Vastasin hänelle kannabiksen olevan luonnontuote eikä se tarvitse kuin multaa, vettä ja valoa. Hän kommentoi että saatan olla oikeassa.

Asia jäi vaivaamaan minua pitkäksi aikaa ja päätin pistää tuumasta toimeen ja väitteeni koetukselle. Tutkivaa journalismia, jos sallitte.Useiden päivien ajan etsin netistä tietoa kannabiksen kasvatuksesta ja sen hoidosta. Hämmästyin siitä valtavasta tiedon määrästä jota aiheesta oli kirjoitettu. Löysin yksityiskohtaiset ohjeet ilmanvaihdolle, erilaisille kasvatuslampuille ja niiden käyttötarkoituksille, maaperän PH-arvolle ja niin edespäin.

Tietoa aikani ammennettuani alkoikin tarvikkeiden hankinta. Ajattelin selvitä mahdollisimman pienellä budjetilla, joka on monien ammattimaisten kasvattajien mielestä virhe jota tulisi välttää viimeiseen asti, “go big or go home”. Kasvatusoperaationi ei tulisi kuitenkaan tuottamaan hedelmää (kukkaa?) huumaustarkoitukseen, joten pitäydyin alkuperäisessä suunnitelmassani.
Lampuiksi valitsin kaksi 45W loisteputkivalaisinta niiden hinnan, valaistustehon ja kompaktin koon vuoksi.

Seuraavaksi oli hankittava tarkoitukseen sopiva tila jonka saisi tarvittaessa ilmatiiviiksi. Selailin aikani kasvatusvälineitä ja tarvikkeita myyviä verkkokauppoja mutta siellä myytävät kasvatusteltat osoittautuivat budjettiini liian hintaviksi. Päätin siirtyä netin myyntipalstoille ja pian bongasinkin sieltä mitoiltaan sopivan kaapin. Pienen viilauksen ja porauksen jälkeen kaappi oli valmis lopulliseen tarkoitukseensa.

Netin foorumeilta selvisi monien suurin kompastuskivi, aktiivihiilisuodattimen ja riittävän ilmanvaihdon puuttuminen. Nämä kulkevat käsi kädessä, sillä riittävä ilmanvaihto pitää kasvatustilan lämpötilan kasveille optimaalisena niin, etteivät lamput päällä ollessaan pääse korventamaan kasveja ja aktiivihiilisuodatin poistaa mahdolliset häiritsevät hajuhaitat.

Kaikki olikin paikallaan ja valmiina käyttöönottoon. Seuraavaksi olikin edessäni siemenien hankinta. Netistä tilaamalla olisin helposti saanut tilattua huumaavan kannabiksen siemeniä, mutta kuten jo aikaisemmin mainitsin, mielessäni ei ollut kasvattaa kannabista huumaustakoitukseen.
Vastaus ongelmaan löytyi ihan kotimaiselta Impolan kasvitilalta. Ostin kilon pussin hampunsiemeniä ja laitoin kourallisen siemeniä likoamaan lasiin yön yli.
Ilokseni seuraavana aamuna huomasinkin lähes jokaisen siemenen alkaneen itää.

Sattumanvaraisesti poimin muutaman siemenen ja laitoin jokaisen omaan multa-astiaansa. Laitoin astiat siemenineen päivineen lamppujen alle. Lamppujen ajastukseen ei tässä vaiheessa kannattanut puuttua, vaan annoin niiden olla päällä 24h/vrk.

Sen jälkeen kun taimet alkoivat kunnolla saada kokoa, valitsin sieltä terveimmän näköisen yksilön ja loput heitin pois. Tässä vaiheessa säädin lamppujen ajastuksen seuraavasti: 18h valoa, 6h pilkkopimeää. Siirsin taimen samalla isompaan astiaan jotta juuret saisivat tilaa kasvaa.

Tämän jälkeen vuorossa olikin odottelua, lehtien nyppimistä ja latvustojen leikkelyä. En koskaan olisi kuvitellut itseäni harrastamassa sisäpuutarhan hoitoa ja vieläpä nauttivani siitä. En enää yhtään ihmettele miksi sisäpuutarhat ovat kasvavassa suosiossa. Koin stressitasojeni laskevan ja oikein odotin milloin pääsen taas puuhailemaan “puutarhani” parissa.

Kun hamppu oli alkanut saada jonkinverran mittaa, oli seuraavaksi vuorossa lamppujen uudelleen ajastus. Tällä kertaa asetin lamput olemaan 12h päällä ja loput 12h tilassa tuli olla säkkipimeää. Tätä vaihetta kutsutaan kukintovaiheeksi. On kriittisen tärkeää että tässä vaiheessa tilaan ei pääse pienintäkään valonpilkahdusta sillä se saattaa sekoittaa kasvin hormonitoiminnan kokonaan ja lopputuloksena tästä syntyy yleensä hermafrodiittisia kasveja, jotka pölyttävät itsensä ja tuottavat siemeniä, näin samalla laskien aineiden pitoisuuksia kasvissa.

Tämän kukintovaiheen aikana kasvi alkaa kiihdyttää kasvuaan ja saattaa kasvaa jopa kolminkertaiseksi alkuperäisestä. Tässä vaiheessa kannattaa kiinnitää huomiota siihen etteivät ylimmät osat kasvista pääse kosketuksiin lamppujen kanssa sillä ne voivat helposti kärventyä.

Kukintovaiheessa myös aktiivihiilisuodattimen tärkeys korostui. Avatessani kaapin oven minua vastassa oli imelähkö mutta omaan nenääni miellyttävä haju. Kaapin oven ollessa kiinni ei hajua pystynyt erottamaan mitenkään. Näin naapuritkaan eivät häiriintyneet kokeilustani.

Lopputulemana minulla oli harmikseni kaapissa noin metrin korkuinen, urospuolinen Cannabis Sativa. Harmi sinänsä, sillä toivoin saavani kasvatettua naaraspuolisen lajinsa edustajan jotta olisin voinut tutkia samalla emikukintoja tarkemmin ja käyttää niitä vaikka ravinnokseni, sillä raakakannabiksessa on paljon ihmisille välttämättömiä kannabinoidihappoja.

Keksin kuitenkin pian käyttötarkoituksen kasvilleni.
Katkaisin siitä yhden oksan ja laitoin sen kuivumaan. Tämän jälkeen laitoin oksan kehyksiin ja siitä tulikin mielestäni oikein hieno sisustuselementti koristamaan taisteluasemaani. Samalla se muistuttaa minua joka päivä tästä absurdista kannabiksen kieltolaista. Kuituhampun viljely ei eroa päihdekäyttöön tarkoitetun kannabiksen viljelystä millään tavalla. Tällä kokeilullani olen osoittanut paitsi Jussi Niemi-Pynttärille mutta myös Suomen viranomaisille kuinka helppoa kannabiksen kasvattaminen käytännössä on.

One thought on “Kerrostalon kannabisfarmari

  1. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *