KANNABIS: Pelkoa ja inhoa Suomen medioissa #1

KANNABIS: Pelkoa ja inhoa Suomen medioissa #1Pisteet 96% Pisteet 96%

Asta Tenhunen (Savon Sanomat, 11.11.2015):
Kommentti: Poliisin puuttuminen ei syrjäytä, kannabiksen käyttö voi tehdä niin

(Löydät huonousarvosanan sivun lopusta)

Pelkoa ja inhoa Suomen medioissa -sarjan ensimmäinen käsiteltävä kirjoitus on Savon Sanomien oman Columbon, myös ”Kannabis-Astana” mainetta niittäneen rikosreportteri Asta Tenhusen käsialaa. Tenhunen sekä hänen viime vuonna kirjoittamansa artikkeli ovat ansaitusti kunniapaikalla, sillä kyseessä on merkkihenkilömme todellinen mestariteos. Kirjoituksellaan Tenhunen tietämättään synnytti Vihreän Lohikäärmeen ja on siis välillisesti aiheuttanut kaikki ne kannabiksen laillistamista edistävät asiat, joita Lohari on saanut aikaan – ja joita se tulee saamaan aikaan. Asta Tenhunen on siis Suomen uusimman kannabisyhteisön eräänlainen kantaäiti.

Itse kirjoituksen (ja muutaman muun SS-lehden yhtä aikaa uutisoiman Tenhusen taidonnäytteen) olen ruotinut omassa blogissani, joten lue tarkempi sisältöanalyysi täältä: KANNABIS: Avoin kirje Savon Sanomille

Valtamedioiden nykyinen tapa otsikoida on tarkoituksella, ja osittain käytännön pakosta, sekaannusta aiheuttava. Mitä tahansa voidaan uutisoida laittamalla asian todenperäisyyden mitätöivä termi sekä kaksoispiste otsikon eteen (kyllä, käytin kaksoispistettä itsekin tämän tekstin otsikossa mutta hieman eri tavalla), ja valheellisinkin väite tai tutkimustulos voidaan julkaista lisäämällä kysymysmerkki otsikon perään. JSN:n piiriin kuuluvien julkaisujen sekä suojatyöpalkkaa nauttivien toimittajien tulisi ottaa journalistin vastuu vakavasti. Tämä ns. clickbait-uutisointi johtuu siitä, että harmillisen suuri osa oravanpyörässä vipeltävistä ihmisistä ehtii lukea ainoastaan ne otsikot Facebookin uutisvirran seasta. Kenties linkkiäkin ehditään klikata, mutta itse juttu selataan nopeasti läpi. Tästä syystä sanoja ’asiantuntija’, ’huolissaan’, ’nuoret’ sekä ’huume’ viljellään kannabiksen yhteydessä väkisinväännetyin asiayhteyksin. Otsikko todellakin on kirjoituksen tärkein osa.

Lukiessani Tenhusen tekstiä ensi kerran marraskuussa 2015 en vielä ollut perillä tästä tyylistä, joten lukijana en pystynyt erottamaan mielipidekirjoitusta samalla aukeamalla olleiden kolmen muun kannabisvastaisen uutisen seasta. (Kertoo varmaan myös siitä, kuinka ahkerasti olin ehtinyt seurata uutisia tämän vuosikymmenen aikana ennen Loharin perustamista.) Myöskään lehden verkkosivuilla mielipidekirjoitukset ja ”oikeat uutiset” eivät erotu toisistaan tarpeeksi. Eivät oikeastaan lainkaan.

Tekninen analyysi

Katsotaanpas sitten itse tekstin tasoa. Otsikon sanavalinta on tökerö, eli tuttua Kantsu-Astaa. Hmm, rasti ruutuun. Sitten kannabispropagandan alkeisiin; löytyykö jutusta termien ’kannabis’ ja ’huume’ sekoittaminen? Löytyihän se sieltä. Kuvitteelliset tilastot ilman lähteitä? Bingo. Kirjoitusvirheen mahduttamisesta samaan epätoteen lauseeseen tulee myös plussaa.

Tenhusen kirjoituksessa on peräti yhdeksän (!) yhden lauseen kappaletta. Ainakin itse muistan jo ala-asteella äidinkielen tunneilta, kuinka tällainen ei olisi käynyt laatuun. Mutta mikäpä minä olen rautaista ammattilaista kyseenalaistamaan?

Vaikka Savon Sanomien lukijoita on tiedotettu kannabiksesta aukeamatolkulla, Astan kirjoituksista tietonsa hakeva ei tiedä edes sitä perusasiaa, että kannabista käytetään lääkkeenä. Eihän se lääkekannabis olekaan kuin isoin pointti koko maailmanlaajuisessa kannabiskeskustelussa (ihmisoikeuksien rinnalla). Astan maailmassa miljardien kannabisbisnes alkoholia isompine verotuloineen on ”täystunarointia”, jonka tekijät eivät Tenhusen mielestä osaa tehdä kirjanpitoa tai maksaa edes veroja. Tämä johtuu Tenhusen mukaan siitä, että ”kannabiksen käytön kannattajissa on paljon rikollismielisiä”.

Huh huh. Savon Sanomat on Suomen kuudenneksi suurin sanomalehti, ja tällaisen julkaisun sivuille vuosikausia valutettu verbaalijäte vaikuttaa suorastaan laittomasti yleiseen mielipiteeseen.

Arviointikriteerit kääntyvätkin sikariportaan suuntaan; mitä mieltä Astan esimies on kaikesta tästä? Ylimielisyyttä ja korruptiota tihkuvan julistuksen perusteella tietoinen ihmisryhmiä solvaava valehtelu ei tunnu ainakaan päätoimittaja Seppo Rönkön omaatuntoa vaivaavan.

Lopputulos ja arvosana

Tästä kirjoituksesta löytyvät oikeastaan kaikki ne aineet, mistä Suomen kannabisuutisointi on tehty. SS-lehden jutuissa tulisi olla maininta: ”Savon Sanomat tarkastelee maailmanlaajuista kannabisasiaa nuorison ohimenevänä muotivillityksenä, sivuuttaen lääkekannabiksen tarpeellisuuden ja luottaen ainoastaan maalaiskuntien sheriffien rautaiseen tietämykseen.”

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, mutta Asta Tenhunen on siis palkittu journalisti.

(Löydät huonousarvosanan sivun lopusta)

Avainsanat: ,

Jyuni tykkää tästä


Huonoustaso

96%

Yhteenveto Asta Tenhusen kirjoitusten huonous on omaa luokkaansa. Jätetään kuitenkin vielä hieman parantamisen varaa ja annetaan arvosanaksi sama prosenttimäärä, joka suomalaisista Tenhusen mukaan luottaa poliisiin.

Saa nähdä, kykeneekö Suomen kannabispropagandan kruunaamaton kuningatar laskemaan rimaa vielä alemmas.

Hounouden uusi kultastandardi.
96%

Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

4
Jätä kommentti

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
PikeTuomas KarhunenTuomas KarhunenJoni Heikkilä Recent comment authors
  Subscribe  
uusin vanhin eniten tykkäyksiä
Ilmoita
Joni Heikkilä
Vieras
Joni Heikkilä

Kovaa settiä, tällaista onkin jo kaivattu kun JSN munattomuutensa huipussa ei uskalla asiasta älähtää.

Pike
Vieras
Pike

Hei! Asiallista kritiikkiä :).

Kannabisuutisointi Suomessa (ja oikeastaan muidenkin päihteiden kohdalla) on todellakin surkealla tasolla.

Pikkujuttu, mutta kiinnitin huomiota siihen, että olit kirjoittanut ainakin kahdesti sanan ”propaganda” väärin (”propaganna”)… Ei ehkä ollut tarkoitus? Olen vain naapuruston ystävällinen kielipoliisi…

Tärkeämpää: Tämä on nykyajan hyvää yhteiskunnallista vaikuttamista, jatka samaa rataa ;).

Tuomas Karhunen
Vieras
Tuomas Karhunen

Hei kiitti, mielelläni otan vastaan infoa omista kieliopillisista puutteista! (Kommenttiosioihin ja chatteihin ym. kirjoitan tahallaan miten sattuu vastapainoksi sille, kun käsikirjoituksissa, artikkeleissa jne. pitää pyrkiä viimeisen päälle virheettömyyteen.)

Missä kirjoituksessa ne oli ne virheet btw? En löytänyt tästä jutusta, enkä siitä ”KANNABIS: Avoin kirje Savon Sanomille” -tekstistäkään kun koitin hakutoiminnolla etsiä.

Mutta joka tapauksessa, jatkoa varten tuo jäi muistiin kyllä, heh. 🙂

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pistesaldo

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Mainos

Keskustelu

 • rautsi kirjoitukseen Tapani:
  "Nyt muuttu mielenkiintoiseksi tilanne kun tuli poliisin verikoe tulokset. Tikku näytti positiivista tulosta ja verikokeessa ei näkyny ollenkaan kannabis vaikka…"
  14. maaliskuuta 2020 kello 20:46
 • rautsi kirjoitukseen Kieltolaki loppuu:
  "Pääsi valtion hotellia nauttimaan tämän lääkkeen ansiosta. Mut en antanu syytteissä periksi kun kerta lääke käyttöön olivat. Sanoin kokevani oikeusmurhan.…"
  9. tammikuuta 2020 kello 01:59
 • rautsi kirjoitukseen Tapani:
  "Samasta syystä nyt itsekkin pääsin oottelemaan tuomiota. Mut yrittivät huume syytteillä käytön vetää eteenpäin. Mut korjasin heti et lääke rikos…"
  9. tammikuuta 2020 kello 01:41
 • Peter Sauser kirjoitukseen Potilasjärjestön vertaistukiryhmän epileptikkolapsi YLEn TV- ja nettiuutisissa:
  "Sisarillani todettiin akuutti leukemia kolmannen kerran, ensimmäinen diagnoosi oli toukokuussa 2017. Hän parani luuytimensiirtolla monien kärsimysten ja kivun jälkeen. Mutta…"
  6. tammikuuta 2020 kello 01:30
 • kollinainen kirjoitukseen Valviralta uhkauskirjeitä lääkäreille – Lääkekannabiksen määrääminen kiellettiin lupien menettämisen uhalla:
  "Kyllä vaihtaisin opiaattikipulääkkeeni heti kantsurepsuun."
  31. lokakuuta 2019 kello 14:18

Mainos

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostin Loharilta, jossa mielenkiintoista asiaa Suomen ja maailman kannabistilanteesta.

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!