KANNABIS: Pelkoa ja inhoa Suomen medioissa #1
Asta Tenhunen (Savon Sanomat, 11.11.2015):
Kommentti: Poliisin puuttuminen ei syrjäytä, kannabiksen käyttö voi tehdä niin
(Löydät huonousarvosanan sivun lopusta)
Pelkoa ja inhoa Suomen medioissa -sarjan ensimmäinen käsiteltävä kirjoitus on Savon Sanomien oman Columbon, myös “Kannabis-Astana” mainetta niittäneen rikosreportteri Asta Tenhusen käsialaa. Tenhunen sekä hänen viime vuonna kirjoittamansa artikkeli ovat ansaitusti kunniapaikalla, sillä kyseessä on merkkihenkilömme todellinen mestariteos. Kirjoituksellaan Tenhunen tietämättään synnytti Vihreän Lohikäärmeen ja on siis välillisesti aiheuttanut kaikki ne kannabiksen laillistamista edistävät asiat, joita Lohari on saanut aikaan – ja joita se tulee saamaan aikaan. Asta Tenhunen on siis Suomen uusimman kannabisyhteisön eräänlainen kantaäiti.
Itse kirjoituksen (ja muutaman muun SS-lehden yhtä aikaa uutisoiman Tenhusen taidonnäytteen) olen ruotinut omassa blogissani, joten lue tarkempi sisältöanalyysi täältä: KANNABIS: Avoin kirje Savon Sanomille
Valtamedioiden nykyinen tapa otsikoida on tarkoituksella, ja osittain käytännön pakosta, sekaannusta aiheuttava. Mitä tahansa voidaan uutisoida laittamalla asian todenperäisyyden mitätöivä termi sekä kaksoispiste otsikon eteen (kyllä, käytin kaksoispistettä itsekin tämän tekstin otsikossa mutta hieman eri tavalla), ja valheellisinkin väite tai tutkimustulos voidaan julkaista lisäämällä kysymysmerkki otsikon perään. JSN:n piiriin kuuluvien julkaisujen sekä suojatyöpalkkaa nauttivien toimittajien tulisi ottaa journalistin vastuu vakavasti. Tämä ns. clickbait-uutisointi johtuu siitä, että harmillisen suuri osa oravanpyörässä vipeltävistä ihmisistä ehtii lukea ainoastaan ne otsikot Facebookin uutisvirran seasta. Kenties linkkiäkin ehditään klikata, mutta itse juttu selataan nopeasti läpi. Tästä syystä sanoja ‘asiantuntija’, ‘huolissaan’, ‘nuoret’ sekä ‘huume’ viljellään kannabiksen yhteydessä väkisinväännetyin asiayhteyksin. Otsikko todellakin on kirjoituksen tärkein osa.
Lukiessani Tenhusen tekstiä ensi kerran marraskuussa 2015 en vielä ollut perillä tästä tyylistä, joten lukijana en pystynyt erottamaan mielipidekirjoitusta samalla aukeamalla olleiden kolmen muun kannabisvastaisen uutisen seasta. (Kertoo varmaan myös siitä, kuinka ahkerasti olin ehtinyt seurata uutisia tämän vuosikymmenen aikana ennen Loharin perustamista.) Myöskään lehden verkkosivuilla mielipidekirjoitukset ja “oikeat uutiset” eivät erotu toisistaan tarpeeksi. Eivät oikeastaan lainkaan.
Tekninen analyysi
Katsotaanpas sitten itse tekstin tasoa. Otsikon sanavalinta on tökerö, eli tuttua Kantsu-Astaa. Hmm, rasti ruutuun. Sitten kannabispropagandan alkeisiin; löytyykö jutusta termien ‘kannabis’ ja ‘huume’ sekoittaminen? Löytyihän se sieltä. Kuvitteelliset tilastot ilman lähteitä? Bingo. Kirjoitusvirheen mahduttamisesta samaan epätoteen lauseeseen tulee myös plussaa.
Tenhusen kirjoituksessa on peräti yhdeksän (!) yhden lauseen kappaletta. Ainakin itse muistan jo ala-asteella äidinkielen tunneilta, kuinka tällainen ei olisi käynyt laatuun. Mutta mikäpä minä olen rautaista ammattilaista kyseenalaistamaan?
Vaikka Savon Sanomien lukijoita on tiedotettu kannabiksesta aukeamatolkulla, Astan kirjoituksista tietonsa hakeva ei tiedä edes sitä perusasiaa, että kannabista käytetään lääkkeenä. Eihän se lääkekannabis olekaan kuin isoin pointti koko maailmanlaajuisessa kannabiskeskustelussa (ihmisoikeuksien rinnalla). Astan maailmassa miljardien kannabisbisnes alkoholia isompine verotuloineen on “täystunarointia”, jonka tekijät eivät Tenhusen mielestä osaa tehdä kirjanpitoa tai maksaa edes veroja. Tämä johtuu Tenhusen mukaan siitä, että “kannabiksen käytön kannattajissa on paljon rikollismielisiä”.
Huh huh. Savon Sanomat on Suomen kuudenneksi suurin sanomalehti, ja tällaisen julkaisun sivuille vuosikausia valutettu verbaalijäte vaikuttaa suorastaan laittomasti yleiseen mielipiteeseen.
Arviointikriteerit kääntyvätkin sikariportaan suuntaan; mitä mieltä Astan esimies on kaikesta tästä? Ylimielisyyttä ja korruptiota tihkuvan julistuksen perusteella tietoinen ihmisryhmiä solvaava valehtelu ei tunnu ainakaan päätoimittaja Seppo Rönkön omaatuntoa vaivaavan.
Lopputulos ja arvosana
Tästä kirjoituksesta löytyvät oikeastaan kaikki ne aineet, mistä Suomen kannabisuutisointi on tehty. SS-lehden jutuissa tulisi olla maininta: “Savon Sanomat tarkastelee maailmanlaajuista kannabisasiaa nuorison ohimenevänä muotivillityksenä, sivuuttaen lääkekannabiksen tarpeellisuuden ja luottaen ainoastaan maalaiskuntien sheriffien rautaiseen tietämykseen.”
En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, mutta Asta Tenhunen on siis palkittu journalisti.
(Löydät huonousarvosanan sivun lopusta)
Kovaa settiä, tällaista onkin jo kaivattu kun JSN munattomuutensa huipussa ei uskalla asiasta älähtää.
Hei! Asiallista kritiikkiä :).
Kannabisuutisointi Suomessa (ja oikeastaan muidenkin päihteiden kohdalla) on todellakin surkealla tasolla.
Pikkujuttu, mutta kiinnitin huomiota siihen, että olit kirjoittanut ainakin kahdesti sanan “propaganda” väärin (“propaganna”)… Ei ehkä ollut tarkoitus? Olen vain naapuruston ystävällinen kielipoliisi…
Tärkeämpää: Tämä on nykyajan hyvää yhteiskunnallista vaikuttamista, jatka samaa rataa ;).
Hei kiitti, mielelläni otan vastaan infoa omista kieliopillisista puutteista! (Kommenttiosioihin ja chatteihin ym. kirjoitan tahallaan miten sattuu vastapainoksi sille, kun käsikirjoituksissa, artikkeleissa jne. pitää pyrkiä viimeisen päälle virheettömyyteen.)
Missä kirjoituksessa ne oli ne virheet btw? En löytänyt tästä jutusta, enkä siitä “KANNABIS: Avoin kirje Savon Sanomille” -tekstistäkään kun koitin hakutoiminnolla etsiä.
Mutta joka tapauksessa, jatkoa varten tuo jäi muistiin kyllä, heh. 🙂
PS. Löytyihän ne sieltä, mun vanhan Macbook Airin hakutoiminto ei näköjään enää toimi kunnolla. Korjattu.
PPS. Käytin tätä uutta tietoa hyväkseni myös City-lehden blogissani: https://www.city.fi/blogit/lohikaarme/kannabisvihaajien+sielunelamasta/132630