Itse kasvatus

Itse kasvatus

ITSE KASVATUS:


SIEMENTEN IDÄTTÄMINEN:
Kostean suodatinpaperin välissä tai mullassa. Mullassa idätettäessä vältytään itujen vahingoittumiselta multaan siirrettäessä.
Itämisaika vaihtelee parista päivästä-muutamaan viikkoon. Multa on vain pidettävä kosteana.
Joillakin iduilla on tapana nostaa juuri mullan pinnalle siemenkuoren suojissa olevan sirkkalehtipahkan asemesta. Tällöin on hyvä kääntää itu oikein päin, jottei
juuri kuivu pinnalla ja kasvinalku kuole.

VERSOVAIHE & NUORI TAIMI:
-Verson tultua pinnalle:
Tarjoa valoa kasville, sekä vettä kohtuullisesti. Mitä enemmän kasvi saa valoa, niin sitä nopeammin lehdet kasvavat. Turhaa vartta taas kasvaa vähemmän
lehtihaarojen väliin, jolloin energia riittää paremmin lehtien ja kasvin leveyden lisäämiseen.

-Tavallisimmat nuoren taimen kuolinsyyt:
1.Liika kastelu tappaa.

2. Jos kastelet multaan tai suihkuttelet taimien lehtiä, muista olla varovainen, sillä vesi huuhtelee helposti mullan pois varren ja juuren rajasta, jolloin ohut varsi lakoaa/katkeaa tavattoman helposti.

3. Liian voimakas tuulettimen ilmavirta/tuulen voima ulkokasvatuksessa. Pidä tuuletin aluksi etäällä kasvista ja pienellä nopeudella, niin että taimi heiluu vain hieman. Muutamassa viikossa varsi on vahvistunut niin että se kestää kovaakin kieputusta.

4. Ruukun vaihdon yhteydessä tapahtuva varren taittuminen/katkeaminen.
Vedä ensin jokin terävä esine ruukun ympäri jotta multapaakku irtoaa helpommin. Sen jälkeen paina sormet ja kämmen mullan päälle, niin että taimi tulee sormien välistä. Kallista lopuksi ruukkua niin että
multapaakku irtoaa.
Suurimmaksi ongelmaksi ruukunvaihdon yhteydessä koetaan yleensä juurien vahingoittuminen, mutta kriittinen asia nuoren ohutvartisen taimen kohdalla on juuri varren säilyminen ehjänä, varsinkin juuren ja varren rajassa.
Juuristo sen sijaan on jo haaroittunut varsin nuorellakin taimella niin, ettei muutamien haarojen katkeaminen vaikuta juurikaan taimeen.

5. Kuivuminen. Ei liikaa vettä muttei liian vähänkään. Suora aurigonvalo/voimakas keinovalo ja lämpö kuivattavat mullan nopeasti, varsinkin pienestä ruukusta.

6. Liika lannoitus on kuudes kuolemansynti.

7. Ja tietenkin liian vähäinen valo. Tosin valonpuute yleensä kiduttaa kasvia, ei tapa.

TAIMI & VEGEVAIHE:
-Kasvukauden lannoituksena hyväksi havaittu on Substral, muita ravinteita tarpeen mukaan.
-Ruukut suurempaan mahdollisimman pian, jos on käytetty pientä istutusruukkua.
Mahdollisuuksien mukaan pian 10 litran ruukkuun, joka saattaa riittää koko kasvukaudeksi.
Hamppuhan kasvattaa tunnetusti suuren juuriston, joten hyvä kasvutila juurille on yksi TODELLA TÄRKEISTÄ tekijöistä. Veden ja ravinteiden kulku nopeutuu, joka näkyy nopeutuneena kasvuna ja lehtien hyvinvointina.
Myös kasteluväliä voidaan pidentää, koska suurempi juuriston pinta-ala imee enemmän vettä, eikä kasvi ala nuokkua veden puutteesta.

-Pidä kasvit sopivalla etäisyydellä lampusta. Varsinkin loisteputkia käytettäessä lamppuja joudutaan nostamaan usein, koska nopeasti kasvavia kasveja pidetään 1-5 sentin päässä putkista.
Putkeen kiinni ottava latvus palaa pian.

LATVOMINEN:
-Latvominen on kannattavaa rehevämmän kasvun/kasvin aikaansaamiseksi.
-Hyväksi todettu aika latvomiseen on kun kasvi on tehnyt 5-7 lehtiparia, ja näiden lehtihaarojen juuresta pukkaa jo hieman uutta lehteä.
Helpointa on kun esimerkiksi kasvatetaan viisi lehtiparia ja kuudes on latvus, niin katkaistaan varsi neljännen ja viidennen välistä.
Tämä siksi että ylimmän lehtiparin ja latvan väli on yleensä erittäin lyhyt, ja katkaisemalla latvus liian alhaalta saatetaan vahingoittaa itse haarakohtaa, johon kaksi uutta päälatvaa kasvavat.
Siis latvakohdaksi jää 4-6:s lehtihaara, johon pian kasvaa kaksi uutta päälatvahaaraa. Myös alemmat haarat alkavat latvomisen myötä kasvaa pituutta ja uusia lehtihaaroja.

-Latvominen kannattaa tehdä vain kerran. Useampi latvominen ei enää juuri vaikuta sen enempää kuin yksi, mutta kasvin energiaa, ja aikaa hukkautuu turhaan.

-Latvominen on helppo toimenpide, eikä siihen sisälly riskiä kasvin kuolemisesta Toimenpide voidaan tehdä veitsellä tai saksilla.

KASVIN LEVISTYMINEN JA LEVITTÄMINEN:
-Latvottu kasvi alkaa kasvattaa pidemmiksi myös alempia haarojaan, joten on suositeltavaa levittää ja laskea ylähaaroja, jotta kaikki latvat saisivat valoa, eivätkä ylemmät varjostaisi alempien haarojen latvuksia.
Kasveista kasvaa leveämpiä ja tuuheampia kun myös alemmat lehdet saavat tarpeeksi valoa.
Voit levittää oksia esimerkiksi rautalangasta tehdyillä tukiraudoilla.

-Hampun varret kestävät melko hyvin taivuttelua ja kääntävät lehtensä taas pian valoa kohti.

-Levittämätön kasvi kellastuttaa ja tappaa alemmat valoa saamattomat lehtensä, ja siirtää näin energian niistä ylempien latvuksien kasvuun.

One thought on “Itse kasvatus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *