Anonyymi, nainen 25 vuotta

Anonyymi, nainen 25 vuotta

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti”]

Moi Tuomas! Olen viimeiset 10 vuotta ravannut lääkärissä erilaisten oireideni elanssa. Julkiselta puolelta ei diagnoosia/apua heru missään muodossa vaikka kärsin jatkuvista nivel/lihaskivuista, vakavasta unihäiriöstä ja toistuvasta masennuksesta, sosiaalisten tilanteiden pelosta, ahdistuneisuushäiriöstä ja liudasta muita fyysisiä oireita kuten ruokahaluttomudesta ja päänsärystä. Ensin tilannettani käsiteltiin pelkästään psyykkisenä oireiluna mutta nivel/lihaskivut ovat vahvistuneet vuosien myötä, joten itse epäilen fibromyalgiaa. Julkisen puolen lääkäri ja fysiatri kuitenkin pompottelevat vastuuta lääkityksestä/diagnosoinnista edestakaisin saamatta asiaan mitään konkreettista edistystä. Jokaisen eri lääkärikäynnin välissä olen odottanut useita kuukausia ja ravannut lukuisissa testeissä. Yksityiseltä tiedustellessani olisin diagnoosin saanut varmasti heti, mutta varaa siihen minulla ei kuitenkaan ole. Julkisella puolella en uskaltaisi edes lääkekannabista ottaa puheeksi ongelmakäyttäjämerkinnän pelossa, vaikka tiedän sen auttavan.

Olen vuosien saatossa syönyt erilaisia cocktaileja masennus/uni ja ties mitä lääkkeitä huonolla menestyksellä, viimeisimpänä fibromyalgiaan käytettävät Cymbalta, Triptyl sekä Lyrica. Sanomattakin selvää että sivuoireet pysyivät 3kk jakson jälkeenkin ja oloa ne eivät helpottaneet yhtään. Tällä hetkellä siis saankin ainoastaan vastaukseksi eioota kun tiedustelen tilannettani, fysiatrilta sain vain kevyen harjoitusohjelman jota hädin tuskin pystyn kivuiltani suorittamaan. Kaikkien ongelmien kuvitellaan katoavan liikunnalla, joka on toki tärkeää että nivelet saisivat tukea, mutta jos kipujen kanssa ei pääse edes kunnolla alkuun on tuloksien näkyminen todella kaukana.

Sanomattakin selvää että fibromyalgian hankala diagnosointi ja lääkäreiden yleinen uskomus siitä, että potilaan kuvitellut kivut ovat vain tekosyy nappien nappailulle aiheuttaa itsessään jo ongelmia. Tosiaan koska nuo ylläluettelemani kolme lääkitystä eivät sovi, minulla ei käytännössä ole enää virallisia vaihtoehtoja jäljellä, joten saan pärjätä kipujeni kanssa itsekseni. Opiaatit ovat liian vahvoja, ja kannabisreseptiä on käytännössä mahdoton saada julkiselta puolelta. Minun pitäisi siis palkata etsivä joka pystyy löytämään yksityisen, reseptejä määräävän, fibromyalgian tuntevan lääkärin. Tässä vaiheessa tulisi tietysti myös hinta vastaan, koska apteekin kannabislajikkeiden hinta on korkeampi grammamäärältään kuin kadulta ja Kela-korvausta ei heru. Sosiaalitoimisto ei myöskään korvaa yksityisen lääkärin määräämiä reseptejä joten varsinkin lääkekannabiksen kohdalla, jossa kuukauden lääkkeet maksavat lähemmäs 1000e, köyhät ja työkyvyttömät kärsivät eniten.

Tilanne on naurettava lähinnä siksi, että kannabiksella voisin korvata useita lääkkeitä (masennus/ahdistuneisuuslääkkeet, unilääkkeet, kipulääkkeet). Kannabis on myös ainoa minulle sopiva unilääke, melatoniini ei tehoa ja vahvemmat unilääkkeet/unettavat psyykelääkkeet eivät helpota nukahtamista vaan väsyttävät vain seuraavana päivänä. Käytännössä olisin siis täysin työkykyinen jos saisin reseptin, nyt makaan kotona käyttämässä yhteiskunnan tukia koska hyvä että kivuiltani pystyn liikkumaan. Opiskeluaikana ja työharjoittelussa olen aina hoitanut hommat hyvin ja tunnollisesti, joten ainoat miinukset ovat juurikin johtuneet esim. lihaskipujen aiheuttamista ongelmista.

Koska en myöskään halua alkaa rikolliseksi, aiheuttaa lääkekannabiksen saamisen vaikeus myös lisää rampauttavaa masennusta; joko kärsin tai olen yleisen mielipiteen mukaan täyttä ihmissaastaa, jolla ei ole oikeutta elää. Ilman virallista reseptiä en pystyisi lääkitsemään itseäni muuta kuin salassa. Jos jään kiinni käytöstä esim. kipukohtauksen iskiessä, H-merkintä heilahtaa papereihin ja en varmaan saa enää niitä vähäisiäkään hommia mitä pystyisin kuntoutuessani tekemään. Yhteiskunnan resurssien tuhlausta parhaimmillaan. Olen myös puhunut useiden muiden fibromyalgiapotilaiden kanssa joiden kokemus lääkäreistä sekä kannabiksen hyödyistä on sama, joten tämä tarina ei edes ole mitenkään ainoa laatuaan.

Loppuun laitan vielä NORML:in ja National Pain Reportin blogimerkinnät fibromyalgian hoidosta kannabiksella, jotka selvittävät tilannetta varmasti paremmin kuin minä. National Pain Foundationin teettämän tutkimuksen mukaan 62% vastaajista koki saavansa apua oireisiinsa kannabiksesta kun taas Cymbaltan, Lyrican ja Savellan kohdalla 60, 61 ja 68% vastaajista koki ettei apua ollut. Viimeksimainittujen lääkkeiden kohdalla mukana tulee vielä liuta sivuoireita, veikkaan että moni valitsisi mielummin kannabiksen jos valintaan annettaisiin mahdollisuus. Nyt se ei ole edes vaihtoehto isolle osalle ihmisistä jotka siitä hyötyisivät. Muutoksen täytyy tulla.

http://norml.org/library/item/fibromyalgia

http://nationalpainreport.com/marijuana-rated-most-effective-for-treating-fibromyalgia-8823638.html

[/et_pb_text][et_pb_button admin_label=”Lohari-nappi” saved_tabs=”all” button_url=”http://lohari.net/?redirect_to=random&cat=283″ url_new_window=”off” button_text=”Satunnainen Indica-kertomus” button_alignment=”center” background_layout=”light” custom_button=”on” button_text_color=”#339966″ button_border_color=”#339966″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″] [/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *