UNGASS: Jamaika kehotti YK:ta suhtautumaan järkevämmin kannabikseen

UNGASS: Jamaika kehotti YK:ta suhtautumaan järkevämmin kannabikseen

Eilen 420-päivänä Jamaika “pudotti mikin” ja kehotti YK:ta arvioimaan kannabiksen aseman uudelleen, kysyen miksi luonnonlääke on vielä luokiteltu kansainvälisesti yhtä vaaralliseksi kuin heroiini.

Parhaillaan käynnissä olevan YK:n yleiskokouksen UNGASS-erityisistunnossa Jamaikan ulkoministeri Kamina Johnson-Smith sanoi, että kannabiksen nykyluokitus jonka mukaan kannabiksella ei ole mitään lääketieteellistä käyttöä, on vanhentunut ja väärä. Luokitus otettiin käyttöön vuonna 1961.

“Kannabiksen nykyluokitus on epäkohta ja sen lääketieteellinen arvo tulee määritellä tieteellisiin tutkimustuloksiin perustuen,” Johnson-Smith sanoi.

Hän kertoi muille edustajille: “Kannabista on käytetty perinteisenä kansanlääkkeenä ja myös uskonnollisena sakramenttina Rastafari-alkuperäisuskonnossamme.”

Päivää aiemmin Johnson-Smith esitti samanlaisia huomautuksia UNGASS-loppuasiakirjan julkistamisen jälkeen. Johnson-Smith sanoi tiistaina että Jamaikan hallitus on pettynyt koska “asiakirja ei salli maille riittävää joustavuutta suunnitella omia maansisäisiä linjanvetojaan, kuten perinteisten käyttötapojen tunnustamista yhteiskunnassa.”

Viime vuonna Jamaika uudisti huumelainsäädäntöään dekriminalisoiden pienten kannabismäärien hallussapidon ja sallien kannabiksen käytön Rastafari-yhteisöille uskonnollisiin menoihin. Jamaikan hallitus loi myös säännöksiä lääke-, tiede- ja terapeuttisen käytön suhteen sekä perusti viraston kannabiksen säännöstelyn valvomiseksi.

Kritiikkiä YK:n asiakirjaan sekä kannabiksen luokitukseen myös muilta

UNGASS-erityisistunnossa myös senaattori Mark Golding, joka toimi edellämainitun uudistamisen aikana Jamaikan oikeusministerinä, kritisoi kriminalisointiin pohjaavaa UNGASS-loppuasiakirjaa sekä kannabiksen nykyluokitusta.

“Nykyluokitus jonka mukaan sillä [kannabiksella] ei ole lääketieteellistä käyttöä, on selvästikin epäpätevä,” Golding sanoi.

Jamaikan varaoikeuskansleri Kathy-Ann Brown puolestaan sanoi, että jamaikalaiset ovat jo pitkään tienneet kannabiksen lääketieteellisistä ominaisuuksista, ja että YK:n tulisi tunnustaa sen perinnekäyttö selkeämmin.

“Euroopassa ihmiset juovat usein lasin viiniä aterian yhteydessä ja sitä pidetään alkoholin käyttönä, ei väärinkäyttönä,” Brown sanoi. “Mutta jos juot minun kotiseuduillani alkoholia joka päivä, asiaa pidetään ongelmana. Tämä on esimerkki niistä kulttuurieroista jota tarkoitan, kun puhun [väärin]käytön ja perinnekäytön eroista.”

Jamaika oli taannoin lähellä laillistaa kannabiksen, kuten Uruguay teki vuonna 2014 ja kuten Kanada sanoi aiemmin tällä viikolla tekevänsä vuonna 2017. Kannabis on laillistettu jo neljässä USA:n osavaltiossa sekä Washington DC:ssä, ja lääkekannabis on käytössä jo 24 osavaltiossa.

Kuten miltei koko UNGASS-kokouksesta, tästäkään ei todennäköisesti uutisoida suomeksi valtamedioiden sensuurin takia missään muualla kuin verkkolehti Loharissa.

Toimittaja: Tuomas Karhunen

Käännetty 21.4.2016 julkaistusta artikkelista:
https://news.vice.com/article/jamaica-420-united-nations-ungass-weed-international-law

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *