Tutkimus: Nuorten kannabiksen käyttö ei johda myöhempiin ongelmiin

Tutkimus: Nuorten kannabiksen käyttö ei johda myöhempiin ongelmiin

Pittsburghin ja Rutgersin yliopistojen tutkijoiden mukaan teinipoikien säännöllinen kannabiksenkäyttö ei korreloi myöhempien fyysisten ja henkisten ongelmien kanssa.

American Psychological Association julkaisi uuden tutkimuksen tulokset Psychology of Addictive Behaviors -lehdessä. Tulokset poikkeavat aiemmista käsityksistä ja tämä yllätti University of Pittsburgh Medical Centerin päätutkija Jordan Bechtoldin.

”Emme löytäneet mitään poikkeavaa henkisen tai fyysisen kunnon saralla, riippumatta käytön määrästä tai tiheydestä,” Bechtold kertoi lehdistötiedotteessa.

Bechtold odotti löytävänsä yhteyden teinien kannabiksen käytön ja usean myöhemmän oireen kanssa. Mutta tutkimuksen mukaan fyysiset sairaudet kuten syöpä, astma ja hengitystieongelmat, sekä henkiset ongelmat kuten krooninen masennus ja ahdistus, olivat kaikille yhtä todennäköisiä kannabiksen käytöstä riippumatta. Myöskään etninen tausta ei ollut tekijä terveysongelmissa.

Tiedotteen mukaan tutkimus keräsi tietoa 408 pojalta, seuraten heidän kehitystään teinivuosista n. 35-vuotiaiksi asti. Useat muutkin nykytutkimukset ovat keränneet tietoa vuosikymmenten ajalta. Osallistujat jaettiin neljään kategoriaan käytön tiheyden mukaan. 46% kohdehenkilöistä käytti harvoin tai ei lainkaan, loput 54% polttivat kannabista säännöllisesti läpi nuoruuden. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös tupakointi ja esimerkiksi sairausvakuutuksen puuttuminen. Mutta kuten tuloksissa mainitaan, kaikki kerätty tieto tuli kohdehenkilöiden omista raportoinneista eli virhemarginaaliakin on.

“Yhtä tutkimusta ei tulisi eristää muiden vastaavien tutkimusten tuloksista,” Bechtold kertoi tiedotteessa. Aiempien tutkimustulosten takia Bechtold ei halua yleistää, mutta tulokset kertovat siitä että kannabiksen käyttö ei ole mustavalkoinen asia. “Terveysvaikutukset ovat vain yksi osa laillistamiskysymystä,” tutkimuksessa todetaan. Kannabiksen polttamisen mahdolliset terveysriskit ja -hyödyt täytyy suhteuttaa ja ottaa huomioon laillistamisesta puhuttaessa.

Toimittaja: Tuomas Karhunen

Käännetty vapaasti 5.8.2015 julkaistusta artikkelista:
http://europe.newsweek.com/chronic-marijuana-use-teens-not-linked-later-issues-331228

Avainsanat:


Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pistesaldo

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Mainos

Keskustelu

Mainos

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostin Loharilta, jossa mielenkiintoista asiaa Suomen ja maailman kannabistilanteesta.

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!