Pohdintaa Norjan mahdollisesta päihdepolitiikan uudistuksesta

Pohdintaa Norjan mahdollisesta päihdepolitiikan uudistuksesta

Norja ilmoitti sitten että heidän suurkäräjiensä yksimielinen mielipide on se, ettei huumeidenkäytöstä tulisi rankaista ihmisiä (linkki tekstin alla). Vaikkakin tämä tuntuu ja kuulostaa nyt siltä oikealta suunnalta mihin ollaan menossa, silti mietityttää monet pienet asiat tässä muutoksessa.

Ensinnäkin se, että jos suuntana olisi pistää laittoman huumeidenäytön vastaisen työn painopisteen oikeuslaitokselta terveydenhoidolle, niin miten tämä ottaa huomioon muut lieveilmiöt jotka tulevat laittomuuden mukana? Puhutaan nyt järjestäytyneen rikollisuuden alaisista asioista jossa on mukana paljonkin tavaraa kuin vain se laiton päihteiden käyttö. Tai ehkä enemmänkin se yhteiskunnallinen vaikutus joka sillä on. Huumausaineiksi luokiteltujen päihteiden käyttö ei enää saattaisi sinua välittömästi rikostuomioistuimen eteen, vaan hoitoon.

Kuten sanoin, kuulostaa oikealta, mutta varsinkin seuraava kohta epäilyttää: ”Stenslandin mukaan uudistuksen tavoitteena on, että narkomaaneja kohdeltaisiin sairaina eikä rikollisina.”

Nyt, kuka määrittää että ihminen on narkomaani? Mikä lain tai asetuksen osa määrittää että henkilö a) on narkomaani, mutta henkilö b) ei ole? Onko satunnaiskäyttäjä narkomaani? Entä jos ihminen käyttää kannabista lääkkeenä päivittäin? Onko yhtään ristiriitaista, että kannabista päivittäin lääkkeeksi käyttävä on ”potilas”, mutta sitten, esimerkiksi kerran tai pari kuussa kannabista huvikseen poltteleva on  narkomaani joka painostetaan hoitoon?

Määritelmät ovat hyvin hataria ja siksi pelottavia. Laillisten päihteiden käyttäjä ei ole narkomaani vaikka olisi näennäisesti kuinka riippuvainen, mutta sitten kun puhutaan laittomista päihteistä, niin yhtäkkiä näiden kahden väliin syntyy isokin kuilu joka tehdään täysin keinotekoisesti. Puhun nyt näistä käsitteistä joita käytetään. Narkomaani on hyvin hatara käsite joka kuitenkin pitää sisällään määrittelemättömän määrän ihmisiä. Sinä olet narkomaani jos sinulle niin sanotaan, sinä kuulut hoitoon ja sinne sinun pitää mennä tai muuten…

Niin, tai muuten mitä? Entä jos hoidosta kieltäytyy tai siellä käy mutta jatkaa silti satunnaista päihteidenkäyttöään? Onko silloin taas vanha kunnon sakkotuomion paikka, ajokortin vieminen ja rekisteriin merkinnän pistäminen? Entä jääkö tästä hoitoon menemisestä johonkin merkintää ja lähteekö ajokortti?

Kuten tästä hatarasta kirjoituksesta saattaa huomata, uutinen herätti minussa enemmän kysymyksiä kuin se antoi vastauksia. Se saataa kuulostaa hienolta että ongelmista kärsivä ihminen saa hoitoa, ja se onkin hieno asia, mutta ongelma on siinä, että kuka taho ja mistä syystä määrittelee kellä on ongelma ja kellä ei. Ylireagoinko minä ja tulisiko minun nähdä tämä mahdollisuutena parempaan vai pitää epäilevä kantani? Toivon hartaasti että ylireagoin tämän asian kanssa, ja että tämä olisi se askel kohti oikeaa suuntaa jossa me lakkaamme jahtaamasta ihmisiä sen takia, että he valitsivat päihteensä itse.

Eniten minua kuitenkin huvittaa kannabiksen asema lääkekäytössä tämän uudistuksen myötä. Jos kannabista käyttävää ei jatkossa luokiteltaisi rikolliseksi vaan sairaaksi, niin onko tämä sairas siksi, että käyttää kannabista vai onko tämä sairas muuten vain ja käyttää kannabista lääkkeenä? Mihin kategoriaan tämä sairaus sitten kuuluu, jos samassa hoitoyksikössä potilas käyttää kannabista kipulääkkeenä ja toinen istuu viereisessä huoneessa sairautenaan ”Narkomania, käyttää kannabista viikonloppuisin”.

https://yle.fi/uutiset/3-9976342?origin=rss

Avainsanat: ,

Captainkidd, Sanna, Spaceman ja 4 muuta tykkää tästä


Tietoa kirjoittajasta

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

  • Kalle77 kirjoitukseen tehtava: Snapchat: “1. marraskuuta 2018 kello 22:01
  • Kalle77 kirjoitukseen tehtava: Snapchat: “1. marraskuuta 2018 kello 17:31
  • Kalle77 kirjoitukseen tehtava: Snapchat: “Väärä kuva lähti jonka kuuluu poistaa täältä joku muu kun en pysty poistamaan sitä itse. Kiitos30. lokakuuta 2018 kello 10:39
  • MaryJ kirjoitukseen Terence McKenna kannabiksesta: “Minun mielestä tämä on mielenkiintoisin ja innoittavin juttu, mitä olen piitkään aikaan lukenut. Aivan mahtavaa! Pidän tarkoista ja syväluotaavista tietopläjäyksistä…10. elokuuta 2018 kello 07:28
  • Vieras kirjoitukseen Apteekilta viesti potilaille: Fimea pysäyttää lääkekannabisvalmisteen maahantuonnin Suomeen: “Voihan helvata. Joudun siis taas siirtymään taas gaba-pentin -norspan (subutex) lääkitykseen, silloin on kyllä aika päihtynyt olo. Miksi pitää kurjistaa…7. elokuuta 2018 kello 21:02
Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!