Lamput ja Heijastimet

Lamput ja Heijastimet

-Lamput: 
Vähimmäisvalaistus kohtalaisen sadon saamiseksi on 4kpl 120 sentin (36W) loisteputkia. Standardiputketkin käyvät (n.2700K), mutta lähes kaikista yleistarvikeliikkeistä (Biltema, Motonet ym.) saa lähes samaan hintaan yli 3000K:n putkia, joten ota mielummin niitä.
Voit käyttää yksinomaan lämpimän valkoisia putkia, tai sitten 1:4 kylmän valkoisia/päivänvaloputkia lämpimänvalkoisten kanssa.
Rungoista hyviksihavaittuja kooltaan ovat 2-4 putken mallit, joissa on heijastinpinta.
Mahdolliset muoviset suojalasit kannattaa poistaa, kunhan varoo etteivät kasvit kosketa kasvaessaan putkiin.
Lamppujen etäisyys toisistaan voi olla vaikkapa 5 – 10 senttiä.
Loisteputkissa ongelmaksi muodostuu se että kasvien latvat on pidettävä 1 – 5 sentin päässä putkista tarpeellisen valotehon saamiseksi.
Pienehköjä taimia esim. neljän 120 sentin putken alle mahtuu useampi kymmentäkin, mutta kun kasvit kasvavat ja niitä vielä haaroitetaan, valoa ei tahdo enää riittää kaikille lehdille/latvoille.
Kohtalainen vegekasvu on mahdollinen 4:llä 120 sentin putkella vielä viidelle(kuudelle) rivissä 10 l:n ämpärissä olevalle 50 sentin pituiselle haaroitetulle ja levitetylle
kasville, mutta tätä suuremmat tai useammat kasvit sekä kukitus vaativat hyvin onnistuakseen jo lisävaloa.

SpNa-valaisin (150 – 600W) onkin kunnollisen sadon saamiseksi (lähes) välttämättömyys, varsinkin suuremmiksi kasvatettaville yrteille.
Tällöin kasveja pidetään huomattavasti kauempana lampusta ja myös alalehdet saavat paremmin valoa, joka estää alalehdistön kellastumista ja kuolemista.
SpNa-lampun alla kasvaneiden kasvien lehtihaarojen välit ovat lähempänä toisiaan ja kasvit lyhyempiä ja leveämpiä, mikä usein on myös tilan kannalta hyvä asia.

Yleensäkin kasveille kannattaa antaa mahdollisimman paljon valoa alusta alkaen, jotta ne eivät kuluttaisi kasvuenergiaansa turhaan pitkän hontelon varren kasvattamiseen.
Taimi/vegevaiheessa kasvit voivat olla ympärivuorokautisessa valossa, joskin muutamien tuntien valoton jakso vuorokaudessa lisää kokemuksen mukaan kasvua.

-Heijastimet:
Lampuissa olevien heijastinpintojen lisäksi kannattaa seinät, katto (ja miksei lattiakin) päällystää kasvatustilan ympäriltä osittain tai kokonaan alumiinipaperilla tai vastaavalla, jotta valo saadaan mahdollisimman hyvin hyötykäyttöön.
Myös valkoiseksi maalatut pinnat heijastavat valoa hyvin.
Yksi hyväksi havaittu keino on päällystää pari tarpeetonta rullaverhoa alumiinipaperilla ja kiinnittää ne kattoon molemmille puolille kasvatustilaa.
Tarpeen vaatiessa ne on helppo nostaa ylös kasveja käsiteltäessä, tai poistaa kokonaan vieraiden kyläillessä. Myös alumiinisälekaihtimet ajavat saman asian.
Eristykseen (mm. saunoissa) käytettävää leveää alumiinipaperia myydään rullatavarana rakennustarvikemyymälöissä ym

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *