Lääkekannabiskäyttäjän syyte aiheuttaa kiivasta keskustelua Ruotsissa

Lääkekannabiskäyttäjän syyte aiheuttaa kiivasta keskustelua Ruotsissa

Ruotsalaisviranomaiset ovat nostaneet syytteen kannabista itselääkintään käyttävää halvaantunutta miestä vastaan. Tapaus on aiheuttanut keskustelua kannabiksen laillistamisesta, kirjoittaa ruotsalaisjulkaisu The Local.

37-vuotias Andreas Thörn mursi niskansa moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 1994 ja on käyttänyt kannabista lievittääkseen neuropaattisia kipuja sekä hoitaakseen ahdistusta ja masennusta. Hänet oli alunperin vapautettu syytteestä elokuussa 2015 lääkinnälliseen hyötyyn vedoten. Thörn oli kokeillut lukuisia eri reseptilääkkeitä tuloksetta ja lailliset vaihtoehdot olivat käyneet vähiin.

Selkärankavaurioihin erikoistunut Claes Hultling Tukholman Karolinska -instituutista todisti, että tutkimusten mukaan vain joka viidettä selkärankavauriopotilasta voidaan hoitaa nykyisin saatavilla olevilla lääkkeillä.

Thörn kertoo käyttäneensä kannabista kahvinsa seassa mutta lausunnosta ei käy ilmi, käyttikö Thörn kannabiksensa tiivistetyssä öljymäisessä muodossa – joka saattaa olla tehokkaampi tapa nauttia lääkettä.

Syyttäjä valitti tuomiosta ja Thörn joutui uuteen oikeudenkäyntiin viime viikolla. Seuraavan Aftonbladetin artikkelin mukaan Thörn vältti vankilan, mutta sai maksettavakseen 11 700 kruunun eli noin 1 300 € sakot.

Ruotsi on sosiaalisesti liberaalista maineestaan huolimatta melko konservatiivinen maa kannabiksen suhteen. Kannabisvalmiste Sativex on laillisesti saatavilla MS-tautia sairastaville, mutta sen hinta on valtava este sen käytölle. Thörn on pyytänyt oikeusministeri Morgan Johanssonia asettamaan komission valmistelemaan lakimuutosta.

Kääntäjät: Wombatti, Hilarius ja Nimetön susi


Lähde: High Times

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *