Kannabis-verotuloista 1,5 miljoonaa kodittomien auttamiseen Coloradossa

Kannabis-verotuloista 1,5 miljoonaa kodittomien auttamiseen Coloradossa

Coloradon kolmanneksi suurin kaupunki Aurora ilmoitti äskettäin, että se aikoo käyttää kannabiksen viihdekäytöstä saaduista verotuloista 1,5 miljoonaa dollaria kodittomien auttamiseen.

Aurora Sentinelin mukaan kaupunki teki esityksen viime syyskuussa. Voittoa tavoittelematon yhdistys, motelleissa asuvia perheitä auttava Colfax Community Network tulee saamaan avustusta 200 000 dollaria. Lautakunta tulee arvioimaan yhdistyksen toiminnan ennen seuraavan rahoituksen myöntämistä.

Lautakunta päätti avustaa myös Comitis Crisis Centeriä and Aurora Mental Health -klinikkaa hankkimalla heille pakettiautoja kodittomien tavoittamiseksi ja auttamiseksi. Jokainen auto tulee maksamaan 30 000 – 44 000 dollaria.

Denver Post -lehden mukaan kaupungin viranomaiset ennustivat, että viihdekäyttöön myydyn kannabiksen tuotto kaksinkertaistuu tänä vuonna 5,4 miljoonaan dollariin. Kodittomien auttamiseen käytettävän 1,5 miljoonan lisäksi kaupunki tukee erinäisiä yhdistyksiä n. 680 000 dollarilla, ja 2 miljoonaa dollaria tullaan käyttämään uuden viihdekeskuksen rakentamiseen kaakkois-Auroraan.

“Halusimme näyttää kansalaisille että [kannabiksen laillistamisella] on positiivinen vaikutus yhteisölle ja että verorahoja käytetään eri hankkeisiin”, kaupunginvaltuutettu Bob Roth kertoi Denver Postille.

Kannabis avuksi myös muualla

Aurora ei ole ainoa kaupunki joka harkitsee kodittomien auttamista kannabiksesta saaduilla verotuloilla. Maaliskuussa myös Los Angeles ehdotti useita keinoja asuntojen saamiseksi kodittomille. Yksi noista keinoista oli kannabisvero.

Vero olisi n. 15% kannabiksen myynnistä ja kasvattamisesta, jonka on arvioitu vuositasolla tuovan noin 16,7 miljoonaa dollaria. Ja kun kannabis laillistetaan Los Angelesissa myös viihdekäyttöön, raportin mukaan se lisäisi näitä verotuloja huomattavasti. Rahat voitaisiin käyttää asuntojen, sekä palvelujen kuten yleiskäytössä olevien suihkujen ja ruokakuponkien hankkimiseen.

Olisiko Suomessakin kannabiksesta saaduille verotuloille käyttöä?

Toimittaja: Tuomas Karhunen

Käännetty 12.5.2016 julkaistusta artikkelista:
http://www.huffingtonpost.com/entry/colorado-city-to-use-15-million-from-pot-tax-to-help-homeless_us_57337d8ce4b0365741117859

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *