Kannabis vaikuttaa syötynä eri tavalla

Kannabis vaikuttaa syötynä eri tavalla

TOIM.HUOM: Useat harkitsevat polttamisen tai höyrystämisen lisäksi kannabiksen nauttimista syötävässä muodossa. Poltettuna/höyrystettynä THC sekä muut kannabinoidit vaikuttavat nopeiten, mutta syötävien kannabistuotteiden vaikutus kestää pidempään ja kaiken lisäksi vaikuttavat aineet (sekä itse vaikutus) ovat täysin erilaisia.

Tässä artikkelissa mainittu kannabiksen syöminen koskee ns. edibles-tuotteita, eli yleensä makeisia tai leivonnaisia, joiden valmistuksessa on käytetty kannabisvoita tai muuta kannabinoideja sisältävää valmistetta. Kotona itse tehtynä kyseessä on yleensä kannabiksesta valmistettu voi tai rasva (ns. cannabutter). Harvinaisempia valmistusmuotoja ovat kannabiksen kukinnon trikomeista puristettu Rosin tai hasiksesta sulattamalla tehty tahna.

Raa’an kannabiksen tai sen kukinnon syöminen on täysin eri asia, eikä se päihdytä. Raaka kannabis ei sisällä THC:tä tai CBD:tä, vaan kannabinoideja THCa (tetrahydrokannabinolihappo) sekä CBDa (kannabidiolihappo). Voit lukea lisää raa’an kannabiksen terveysvaikutuksista täällä (linkki tulossa).

Epäselvyyksien ja väärinkäsitysten välttämiseksi näiden kahden välillä, Lohari suosittelee käytettäväksi termejä ”raa’an kannabiksen syöminen” ja ”syötävät kannabistuotteet”.

Lue lisää kannabiksen ominaisuuksista sekä tunnettujen käyttö- ja valmistustapojen eroista täällä: (linkki tulossa)


Syötävien kannabistuotteiden nauttiminen on oiva keino kasvattajille saada kukkien trimmailussa ylijääneistä kasvin osista THC irti ja hyötykäyttöön. Mutta tämä ei suinkaan ole ainoa syy miksi syöminen on mielenkiintoinen käyttötapa, eikä sinun tarvitse kasvattaa kannabista tehdäksesi maistuvia marijuana-herkkuja.

Syömisen ja polttamisen erot

Syötävät kannabistuotteet – ei siis raaka kannabis – aiheuttavat erilaisen olotilan kuin savun tai höyryn kautta nautittu ganja. Kun poltat kannabista, elimistösi kääntää ei-psykoaktiivista happomuotoista THC:tä eli THCa:ta psykoaktiiviseen muotoon nimeltä delta-9-THC.

Kun taas syöt vaikkapa kannabisnallekarkkeja, ruoansulatusjärjestelmäsi muuntaa THC:n ei-aktiivisen muodon delta-11-THC:ksi eli yhdisteeksi, jolla on erilainen vaikutus kuin edellämainitulla delta-9-THC:llä.

Tässä yhteenveto näiden eri nautintotapojen vaikutuksista:

  • Poltettuna kannabis vaikuttaa noin muutaman sekunnin tai muutaman minuutin sisällä. Huomattava ”pilvi” kestää noin 1–3 tuntia, annostuksesta riippuen myös pidempään.
  • Riippuen siitä, oletko syönyt mitään muuta, syömällä nautitut kannabistuotteet vaikuttavat noin 30–90 minuutin sisällä ja vaikutus kestää noin 3–7 tuntia, jonka jälkeen se tasaisesti laskee.
  • Joskus havaittava väsymys kannabiksen vaikutuksen häipyessä on syötynä vähäisempi kuin poltettuna – joskin tämä on hyvin yksilöllistä ja myös lajikekohtaista.
  • Syödyt kannabistuotteet tuottavat enemmän koko kehossa tuntuvan vaikutuksen verrattuna polttamiseen. Tämän vuoksi se käy hyvin pitkävaikutteiseksi kipulääkkeeksi sekä vähentämään kouristuksia ja muita vastaavia tiloja.
  • Syömisen vaikutusta kuvaillaan usein introspektiivisemmaksi, psykedeelisemmäksi tai vahvemmaksi kokemukseksi kuin polttamista.

Koska et tunne syödyn kannabiksen vaikutusta heti, on helppoa ottaa liian suuri tai liian pieni annos. Esimerkiksi Coloradon apteekeissa apteekkarit suosittelivat ensikertalaiselle n. 10–20 mg eli yhden tai kahden nallekarkin syömistä ja noin tunnin odottamista, jonka jälkeen voi ottaa tarvittaessa varovasti lisää. Lääkekäyttäjillä päiväannos voi olla yli tuhat milligrammaa; ilman korkeaa toleranssia tällaisesta määrästä päihtyy äärimmäisen vahvasti.

Kannabiksen valmistaminen syötävään muotoon ei ole vaikeaa, mutta sinun kannattaa tietää, mitä olet tekemässä. Tässä Lohari-yhteisön reseptit kannabisvoin ja siitä valmistettavan kannabissuklaan tekoon.


Lähteet: Herb.co | Honest Marijuana co.

Avainsanat: , , , , , , , , ,

Jyuni tykkää tästä


Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

  • Juha MS-potilas kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Kannabiskahviloista.24. joulukuuta 2018 kello 07:19
  • jebu55 kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Mistä saan kannabista ?23. joulukuuta 2018 kello 22:10
  • jebu55 kirjoitukseen Leaflylta CBD-terveystuotteita: “Mistä sitä saa.olen etsinyt toimijaa jolta saa cbd öljyä.krooniset kivut yli 42 työvuoden jälkeen kovat.opioidia ei viitsisi jatkuvasti syödä.23. joulukuuta 2018 kello 21:55
  • Kalle77 kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “Jospa lääkärit oikeuteen potilaittensa pahoinpitelystä tai ketkä estää lunnollisen lääkkeen käytön, oikeutta ihmisille.21. marraskuuta 2018 kello 18:12
  • Empiristi kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “No nyt on kyllä harvinaisen perseestä, mikäli tuollainen toiminta onnistuu. Ei jumalauta, muualla maailmaa kannabista laillistetaan lääke- sekä viihdekäyttöön kiihtyvällä…19. marraskuuta 2018 kello 19:24
Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!