Kannabis: Vaihtoehto korvaushoidolle?

Kannabis: Vaihtoehto korvaushoidolle?

Uuden tutkimuksen mukaan kannabiksen käyttö auttaa pääsemään irti opiaateista, kuten heroiinista. Opiaattien lisäksi myös opioidiriippuvuutta voidaan hoitaa lääkekannabiksella.

Kolumbian yliopiston tutkijat tarkkailivat opiaattiriippuvuushoidossa olevia potilaita ja havaitsivat, että potilaat jotka polttivat kannabista:

  • nukkuivat paremmin
  • heillä oli vähemmän ahdistusta
  • he suorittivat hoidon loppuun asti muita todennäköisemmin

Tutkijat havaitsivat myös että THC-lääke dronabinol auttoi vieroitusoireissa.

Opiaattien lisäksi myös opioidiriippuvuutta hoidetaan lääkekannabiksella, esimerkkinä Massachusettsin osavaltio. Canna Care Docs -nimisen laitosverkoston lääkäri Gary Witman sanoo, “Kunhan saamme ihmiset eroon opioideista riippuvuutta aiheuttamattomien aineiden avulla – ja lääkekannabishan ei aiheuta riippuvuutta – luulen että opioidikuolemat vähenisivät merkittävästi.”

Voisiko kannabis olla vaihtoehto nykyiselle korvaushoidolle? Opiaatti- ja opioidiriippuvuus on Suomessakin vakava ongelma, eikä kannabista tässäkään asiassa meillä edes harkita apukeinoksi. USA:ssa lääkekannabiksen sallineissa osavaltioissa kipulääkkeiden yliannostuskuolemat ovat vähentyneet jopa neljänneksen. Lue lisää täältä.

Meidän olisi korkea aika määritellä kannabiksen lääketieteellinen käyttö kokonaan uudelleen vastaamaan nykytiedettä.

Maailmalla lääkekannabiksella parannutaan syövästäsaadaan epilepsia kuriinpoistetaan aivokasvaimiavähennetään opioidikuolemia, hoidetaan glaukoomaa, Alzheimerin tautia sekä kymmeniä muita vakavia sairauksia. Suomessa kipuprofessori-ylilääkäri Eija Kalson määräyksestä kannabiksella ei katsota olevan mitään muuta lääketieteellistä käyttöä kuin MS-taudin spastisuuden hoito.

Eija Kalson konsultointipalkkiot tulevat Grünenthalilta ja Orion Pharmalta, luentopalkkiot Astra Zenecalta, Mundipharmalta sekä Orion Pharmalta ja hän on myös Orion Pharman osakkeenomistaja.


Lähteet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26187456

http://www.drugfree.org/join-together/opioid-addiction-treated-medical-marijuana-massachusetts/

http://blog.sfgate.com/smellthetruth/2015/07/27/marijuana-can-help-treat-opioid-addiction-study-shows/

http://medicalhealthcare.pw/smoking-cannabis-helps-addicts-give-up-heroin/

http://metro.co.uk/2015/12/02/smoking-cannabis-helps-addicts-give-up-heroin-study-finds-5538896/

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *